Programul meu din perioada liceului avea o rutina care ma plictisea crunt: casa – scoala si retur. Singura activitate extra-scolara de grup, pe care am intreprins-o alaturi de colegi, a fost o excursie pe Ceahlau. Altceva n-aveai ce face. Sau n-am stiut noi sa ne organizam, ori nu ne-a indrumat nimeni.
Astazi, la 11 – 12 ani distanta, liceenii sint „multitasking”. Joaca in trupe de teatru pentru adolescenti, participa la festivaluri sau la concursuri sportive, realizeaza si iau parte la proiecte nationale si internationale, sint voluntari pentru Crucea Rosie, Clubul Regional de Ecologie, Clubul „Veniti cu noi”, Betania, FSC, Habitat for Humanity sau Green Peace.
Pe liceenii de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, de exemplu, pe care-i stiu de pe podiumul unor olimpiade nationale si internationale, i-am vazut joi incurajindu-si solidari colegii la Cupa Liceelor la Caiac iar simbata, stringind gunoaiele din curtea liceului, dupa colegii lor fumatori sau in jurul institutiei de invatamint, dupa vecinii carora le place sa traiasca in mizerie…
Ioana Mare, eleva in clasa a IX-a la „Vranceanu”, a cistigat in 2011, pentru al doilea an consecutiv, premiul I la Olimpiada Nationala de Istorie. Simbata a fost inima actiunii de ecologizare „Zimbeste verde” iar in vacanta de vara va fi pe santierul Habitat for Humanity de la Comanesti (Bacau), alaturi de voluntari din tara si din strainatate. A invatat aici sa faca o casa „de la A la Z”, sa faca un proiect, sa cistige incredere in ea.
Acestia sint liceenii de astazi, o buna parte din ei, si ii admir ca sint asa. Adolescenta lor are mult mai multe „capcane” decit ne-a intins a noastra dar le ofera si mult mai multe oportunitati. Inclusiv de evadare din tara…