Lumea minunata a lui Razvan Mazilu sau Despre generozitatea unui artist

4
1279

maz0.jpgDurata aplauzelor de final pe care publicul bacauan le-a oferit simbata seara dansatorului si coregrafului Razvan Mazilu si invitatilor sai speciali era cit pe-aici sa atinga lungimea de o ora a recitalului extraordinar de balet contemporan. A fost felul in care spectatorii au multumit acestui artist pentru generozitatea de a fi adus ca parteneri de scena in spectacolul prezentat in cadrul Galei Star elevii sectiei de coregrafie a Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau, condusa de profesorul Simona Baicu.

Recitalul extrordinar construit de dansatorul si coregraful Razvan Mazilu – aflat pentru al doilea an consecutiv pe scena festivalului de one man show al Teatrului Municipal “Bacovia” – a inclus fragmente din spectacolele sale de dans contemporan, intercalate cu momente din repertoriul foarte tinerilor dansatori bacauani.

Prin proiectul personal “Dance Energy”, Razvan Mazilu sprijina scolile de balet din România si intinde o mina tinerilor care vor sa faca o profesie din balet. Pina in prezent, a lucrat cu elevi de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti, cu Liceul de Arta din Iasi iar acum a venit rindul liceenilor bacauani sa imparta scindura scenei cu coregraful si dansatorul român si sa invete ce inseamna generozitatea unui artist.

Razvan Mazilu:

“Este un lucru extraordinar ca astazi cind traversam un moment mai ciudat, dupa cum stim cu totii este vorba de criza financiara, Teatrul din Bacau continua acest eveniment, Gala Star. Am facut acest recital de balet contemporan, pentru Ziua Internationala a Dansului, care va fi pe 29 aprilie. L-am facut cu gindul la publicul din Bacau, care de fiecare data a fost foarte cald si m-a primit cu bratele deschise, si am mai facut acest recital cu gindul la invitatii mei speciali din aceasta seara, care sint niste copii, elevi la Liceul de Arta “George Apostu”, de la Sectia de coregrafie. Am dorit sa-i am in aceasta seara alaturi de mine pentru ca sint niste copii foarte talentati care merita mai mult. Am initiat cu trei ani in urma un proiect de sprijinire a scolilor de balet din România, care trec prin niste conditii foarte grele. Am fost la repetitia cu copiii de la Liceul de Arta si conditiile sint intr-adevar foarte dramatice, sint de neimaginat pentru niste copii talentati care vor sa faca balet profesionist, sa faca din asta o profesie si sa reprezinte tara”.

maz8.jpg

Recitalul de simbata seara s-a deschis pe Wonderful World a lui Louis Armstrong si lumea minunata construita de Razvan Mazilu a inclus in afara de aparitiile de o emotionanta candoare ale copiilor de la “Apostu” fragmente din recitalul “Sell me!”, cu care a participat anul trecut la Gala Star, dintr-un spectacol pe muzica populara româneasca, facut impreuna cu coregraful Florin Fieroiu, pentru un festival de dans din Japonia, sau fragmentul “Marsul spre esafod”, din “Simfonia fantastica” (Berlioz), realizat la Opera Nationala din Bucuresti, cu coregraful român Gigi Caciuleanu, director, in prezent, al Baletului National din Chile.

Cel mai mult mi-au placut insa fragmentul din cel mai recent spectacol al sau, „Umbre de lumina”, construit in octombrie 2008, la Teatrul “Odeon”, cu coregraful francez Philippe Tréhet, si interpretarea lui Richard al III-lea, pe muzica de Gustav Mahler, fragment dintr-un spectacol realizat in 1997 la Teatrul National din Bucuresti, cu coregraful Ioan Tugeanu.

Si pentru ca din lumea minunata a lui Loius Armstrong nu lipsesc florile, nici din a lui Razvan Mazilu n-au lipsit. Impreuna cu balerinele de la “George Apostu”, dansatorul a impartit doamnelor din public florile din cele doua cosuri cu trandafiri, margarete, garoafe pe care artistii le-au primit la final de recital extraordinar.

Razvan Mazilu a prezentat publicului bacauan fiecare fragment de recital pe care urma sa-l interpreteze:

„O sa deschid acest recital pe o coregrafie pe “Wonderful World”, pe care de obicei imi deschid recitalurile, pentru ca este ca un simbol, pentru mine cel putin, si cred ca si pentru dv, dansul si arta pot sa faca lumea mai minunata, asa cum ne spune Louis Armstrong„.

„Voi continua cu un fragment din recitalul “Sell me!”, cu care am participat anul trecut la Gala Star. Este un moment dintr-un one man show, dintr-un recital de cabaret, pe care la Bucuresti l-am dansat intr-un club”.

„Acum cinci – sase ani am participat la un festival de dans din Japonia, de la Nagoya, si special pentru acest festival am organizat cu colegul meu de generatie, coregraful Florin Fieroiu, un coregraf extraordinar, un moment pe muzica româneasca. Cred ca avem un folclor extraordinar pe care ar trebui sa-l folosim mult mai des”.

„Cel mai recent recital al meu a fost pus in scena la Teatrul “Odeon” in octombrie 2008. Este un recital realizat cu unul dintre cei mai importanti coregrafi din Franta, Philippe Tréhet, care a venit special sa monteze acest spectacol pentru mine. Este o mostra de dans contemporan francez, dup scoala de dans contemporan franceza, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea baletului contemporan. Spectacolul se numeste “Umbre de lumina” si fragmentul pe care l-am ales vorbeste despre un tinar care si-a pierdut sau s-a despartit de iubita lui. Si este atit de indurerat incit ajunge sa se personifice cu cea care nu mai este linga el”.

„In continuare o sa dansez tot o partitura dramatica din baletul “Simfonia fantastica” de la Opera Nationala din Bucuresti, spectacol in coregrafia maestrului Gigi Caciuleanu, un coregraf de origine româna care acum este director al Baletului National din Chile. Acum citiva ani a fost invitat la Opera, la Bucuresti si m-a insarcinat sa fiu protagonist in acest spectacol, “Simfonia fantastica”, pe muzica de Berlioz. Voi interpreta un solo care se numeste “Marsul spre esafod”. Este un drum al unui condamnat la moarte. Este foarte interesant cum talentul extraordinar al acestui coregraf a pus in pasi si in miscare aceasta idee de ultim drum, catre moarte”.

„Ultimul fragment din aceasta seara este dintr-un one-man-show realizat in 1997 de catre coregraful Ioan Tugeanu, la Teatrul National din Bucuresti, in care interpretam patru personaje din Opera lui Shakespeare. Costumele nu le mai am, nu mai joc de mult acel spectacol, doar fragmente din el. Cu acest recital am avut onoarea sa deschid Festivalul International de One Man Show de la Moscova, unde spectacolul a primit diploma de onoare. A fost un moment de virf in cariera mea. Voi interpreta acum un dictator, Richard al III-lea, un moment pe muzica lui Gustav Mahler”.

FOTO si VIDEO: Contrasens

maz.jpg

maz11.jpg

maz2.jpg

maz3.jpg

maz4.jpg

maz5.jpg

maz6.jpg

maz7.jpg