Mai bine asasinat decit nepereche

5
983

em2.jpgA fost Mihai Eminescu asasinat?

Exasperata de adularea mecanica prin toate scolile si institutiile de cultura care saptamina asta il cinta, il recita, il lauda de numa’ pe poet, era cit pe ce sa spun „Sa nu mai aud de Eminescu!”.

Evident chestiunea se intimpla pe fondul unor sechele din copilarie si adolescenta in care am aflat de la profesori si din carti ca tipul este „cel mai mare poet national”, „poetul nepereche”, „poetul absolut” s.a.m.d clisee la care scoala inca il mai reduce.

Probabil ca elevii de azi incubati intr-un mediu mult mai toxic decit cel in care am crescut eu vor respinge si mai rapid atita perfectiune, in lipsa unor argumente concrete.

Daca profesorii au tot interesul sa organizeze aniversari, comemorari, reinventari, reinterpretari si alte „-tari” ale lui Eminescu, si pentru ca asta creste punctajul pentru salariul sau gradatia de merit, poate ca elevii n-au chef ca an de an pe 15 ianuarie sa aiba program de oda si vor mai curind sa-si stabileasca singuri momentul si modalitatea de apropiere de Eminescu.

Adica e usor agasanta sarbatoarea asta generala, e cam greu sa te apuce adoratia la ora fixa – nici macar Iisus nu moare in aceeasi zi pentru catolici si ortodocsi. Bine ca nu-l aniversam si de Sfintul Mihail si Gavril. Sau or fi si din astia?

De aceea, mai mult decit serbarile astea ma intereseaza mai curind astazi daca este adevarat ceea ce sustin apropiatii gruparii „Noua Dreapta” si anume ca Eminescu nu a murit de sifilis, ci a fost asasinat, otravit cu mercur, pentru opiniile sale politice exprimate in special ca gazetar.

Texte cu privire la aceasta ipoteza pot fi gasite pe site-ul http://www.mihai-eminescu.net/. Nu le-am parcurs inca in intregime dar fata de ele am aceeasi retinere ca fata de documentele care sustin contrariul.

Realizatorii site-ului titreaza ca anul acesta se implinesc, pe 15 iunie 2009, 120 de la asasinarea lui Mihai Eminescu, ne trimit imperativ la toate manifestarile dedicate lui si indeamna sa facem cunoscut „adevarul despre viata si moartea Românului Absolut Mihai Eminescu!”. Romanul lor absolut mi-a aprins un beculet ca simbata la „George Apostu” Ordinul Cavalerilor Echitatii are programata o alta „oda” pentru Eminescu, la care se raporteaza prin aceeasi sintagma „românul absolut”. Ramine sa vedem daca asta inseamna ceva.

In concluzie, nici cind o sa stiu sigur n-o sa stiu probabil sigur daca a murit ajutat sau de moarte buna dar cred ca prefer sa mi-l imaginez asasinat decit „nepereche”.