Manuela Golescu: „Aceste versuri pot sa-i conduca pe oameni pe drumul iubirii”

8
1223

golescu-1.jpgManuela Golescu a facut cunoscuta publicului Galei Star poezia Maicii Teodosia Zorica Latcu, intr-un recital acompaniat la chitara electrica de Giani Stoian. Spectatorii au avut posibilitatea sa achizitioneze la pretul de 19 lei CD-ul „Luminile iubirii”.

Poemele Maicii Teodosia, scrise in prima jumatate a secolului 20, interzise in perioada comunista, au fost publicate datorita parintelui Teofil de la Sambata, in 2000, in volumul „Poezii”, publicat la Editura Sophia. Maica Teodosia a trecut la cele vesnice in 1990.

Mai multe despre acest recital, aflati din interviul pe care l-am luat Manulei Golescu dupa spectacol.

-Cine este Maica Teodosia Zorica Latcu?

-Maica Teodosia este o poeta de geniu, este una dintre cele mai mari poete ale literaturii române moderne, din pacate mai putin cunoscuta. Ea a fost interzisa de comunisti, a facut inchisoare, a scris poezii si inainte de a deveni calugarita, si dupa, si a fost cadru universitar, a predat Litere, a fost in echipa de cercetatori ai Academiei Române care au creat DEX-ul Limbii Românesi, apoi s-a calugarit. Maica Teodosia a scris o poezie de o frumusete coplesitoare, care atunci cind o ascultati este ca o baie de lumina si ce m-a inspirat este ca aceste versuri pot deschide sufletul oamenilor si pot sa-i conduca pe drumul iubirii.


-De ce intr-o perioada in care tinerii actori aleg pentru spectacole texte cu limbaj violent, dv ati ales sa veniti cu un recital de poezie, de o sensibilitate care nu se mai „asorteaza” foarte mult cu lumea in care traim?

-Daca traim intr-o lume atit de violenta este pentru ca aceste spirite negative vor sa conduca lumea dar dincolo de ele sufletul nostru divin creat de Dumnezeu vrea sa se reintoarca acolo de unde a plecat, in acel complet rotund, divin, intreg, perfect asa cum a fost creat. Vrea sa se intoarca acolo si drumul catre acea perfectiune este doar iubirea. Sansa noastra este de a ne reintoarce, prin lumina iubirii, la noi insine si catre a trai o viata deplina, de fericire si implinire.

-Ce include CD-ul „Luminile iubirii”?

-In aceasta selectie sint poemele de iubire ale Maicii Teodosia, in interpretarea mea, acompaniata cu chitara clasica, de Radu Miculita. CD-ul a aparut de curind in Bucuresti, scos de Fundatia Golescu, este distribuit prin Libraria Sophia si poate fi comandat si online.

-Cum ati auzit de Gala Star si de ce ati dorit sa participati la aceasta competitie?

-Eu am auzit de mai multa vreme de Gala Star si mi-am dorit sa particip dar in ultimii ani m-am ocupat de televiziune, am fost producator, realizator si moderator de televiziune si acest proces te tine ocupat intr-un ciclu perpetuu. Si am facut aceasta pauza special ca sa ma pot readuce pe mine din nou pe drumul acesta al creatiei de mare respiratie. Am aflat de aceasta Gala cind m-am intilnit undeva la filmari cu domnul director al acestui teatru, care mi-a fost si coleg de facultate. Si apoi, la lansarea acestui CD, unde am prezentat si un mic fragment live, a fost prezenta doamna profesor universitar Ludmila Patlangoglu, care a spus ca este extraordinar si ar fi bine sa particip. A fost sa fie acum sa fiu aici, este nemaipomenit, ma simt atit de bine in Bacau, publicul a fost mai mult decit numeros, a fost un public cald, captivant, m-am simtit ca intr-o oaza de lumina.

FOTO si VIDEO: Contrasens