Maria Vlad: “Pictura e un alt mod de a vorbi”

La 14 ani, Maria Vlad, elevă în clasa a VII-a a Colegiului Naţional de Artă “George Apostu”, din Bacău, a publicat deja doua cărţi de poezie, a deschis şase expoziţii personale şi este campioană naţională la tir cu arcul. În plus, seriozitatea sa în muncă, modestia şi o anumită distincţie rar întîlnită fac din adolescenta băcăuană un model demn de urmat de colegii ei de generaţie.

Maria a deschis miercuri, 20 iunie, la Casa Memorială “Nicu Enea”, din Bacău, expozitia personală “Sighişoara – poveste medievală”, o imagine în acuarelă a unui oraş plin de istorie şi poezie.

“Am vizitat Sighişoara de mai multe ori, mi s-a părut un oraş foarte frumos, cu o arhitectură interesantă şi chiar am stat într-una din casele mai vechi, şi mi-a plăcut foarte mult. Am vrut să le pun pe foaie. Cînd găsesc ceva care să mă inspire lucrez. Pictura este un alt mod de a vorbi”, a declarat Maria Vlad, fiica pictoriţei băcăuane Geanina Ivu Vlad.

Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului “Prietenii pictorului Nicu Enea”, coordonat de conservatorul Petronela Mihalcea.

La vernisaj a fost prezent alături de Maria Vlad si profesorul său coordonator, artistul plastic Ioan Lăzureanu.

“Eu mă bucur ca în cadrul acestui proiect am reuşit să promovăm foarte mulţi copii talentaţi, cu un real talent, şi vreau să mulţumesc Complexuluiu Muzeal «Iulian Antonescu» şi Casei Memorale «Nicu Enea» pentru găzduirea bună pe care ne-au acordat-o.

În general Maria este un copil foarte modest, foarte liniştit, nu prea dialoghează; în schimb dialoghează foarte frumos cu culorile, cu pensula, cu peniţa, cu laviurile. Trăieşte într-o lume tare frumoasă a ei, pe care şi-a crescut-o, sigur, pornind şi din familia sa.

Povestea ei este foarte interesantă sub doua aspecte: o dată, că ne întoarce în timp, are un mesaj foarte frumos de întoarcere în timp, pe cealaltă parte, demersul ei artistic se duce către o foarte bună ştiinţă a compoziţiei, a culorii. Aş vrea să o felicit pentru reuşita ei. Este într-adevăr o expoziţie de excepţie, aş vrea să o sfătuiesc să-şi dezvolte proiectul acesta şi în pictură în ulei, pe pînză, daca s-ar putea. E un efort material mai mare dar merită la talentul pe care-l are”, a declarat Ioan Lăzureanu, profesor al Colegiului Naţional de Artă “George Apostu”, din Bacău.

Cuvinte de laudă pentru tînăra pictoriţă a avut şi Dionis Puşcuţă, şef al Secţiei de Artă al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Bacău. Acesta a remarcat în primul rînd seria de reuşite personale şi profesionale pe care Maria le-a înregistrat pînă la vîrsta de 14 ani.

Cu această expoziţie, proiectul “Prietenii pictorului Nicu Enea” intră în vacanţă, pînă în septembrie, cînd va reveni cu noi provocări pentru publicul iubitor de artă.

“Se pare că încheiem acest proiect cu un pic de istorie. Ne bucurăm şi mulţumim Colegiului Naţional «George Apostu» pentru colaborare. Sperăm să reluăm proiectul din septembrie pentru ca să aveţi ocazia şi dumneavoastră şi noi să fim din nou împreună şi să ne exprimăm împreună prin artă. Toate expoziţiile care s-au desfăşurat în această casa memorială cred că au bucurat memoria pictorului Nicu Enea. Credem că am făcut un brand din acest proiect şi sper să-l continuăm. Mulţumin tuturor profesorilor care au colaborat cu noi de-a lungul anilor 2011 – 2012 la acest proiect. Multumim elevilor care se exprimă în cadrul simezelor noastre. Vă urez sa aveţi succes!”, a declarat la vernisaj Lăcrămioara Istina, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, din Bacău.

La vernisaj au fost prezenţi artişti plastici care predau la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, angajaţi ai Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, familia pictoriţei Maria Vlad şi colegi ai săi de şcoală.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular