Maşinistul Teatrului băcăuan, distribuit în spectacolul „Aurora Română”

A dus mereu o viaţă de culise în Teatrul băcăuan. A manevrat decoruri pentru spectacole, s-a ocupat de instalaţia sanitară a clădirii, a fost invizibil pentru public. Visa, doar, să ajungă măcar o dată în spaţiul acela magic al scenei aflate în lumina reflectoarelor.

În această seară, însă, Gheorghiţă Trandafir (foto), maşinistul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, va debuta, ca actor secundar, în spectacolul premieră „Aurora Română”. Cel care a decis să-l aducă în scenă, alături de actorii profesionişti ai Teatrului băcăuan, este regizorul Dumitru Lazăr Fulga, convins de expresivitatea tînărului, dar şi forţat de împrejurări. „N-aveam distribuţie”, şi-a motivat opţiunea regizorul băcăuan.

„Se spune «Nu băga în scenă un copil, poate să fie Peter O’Toole, şi un animal. Dar nu băga nici un neprofesionist». Să ne gîndim însă la filmul „Hoţi de biciclete”, făcut cu actori neprofesionişti. A fost un film uluitor. Ne naştem cu nişte aptitudini, cu nişte disponibilităţi. Nu ştiu dacă Gheorghiţă o să facă altădată altceva într-un spectacol, dar pe asta o face. Nu are decît două cuvinte de spus. În rest, are fizionomie. Şi expresivitate corporală. E bun, zic eu. O să vedeţi. Cred că o să vă facă să rîdeţi. Cred. Ăsta e miracolul Teatrului, care face de se întîmplă, de se potriveşte, de nu ştiu cum, de nu ştiu de unde. Cum un actor săracul are şi el flux şi reflux, te aştepţi de la el să fie Peter O’Toole şi nu-i iese, în papucii ei de treabă! E organic”, a declarat Dumitru Lazăr Fulga.

Experienţa participării alături de colegii actori la acest proiect a avut un impact emoţional puternic asupra angajatului din culisele Teatrului. După „Aurora Română” el speră să mai fie distribuit şi în alte spectacole.

„Eu mi-am dorit de mult să intru într-un spectacol, dar nu am avut pe cineva care să mă propună, să aibă încredere în mine. Eu sînt foarte emotiv. A fost, este, o experienţă foarte placută. La Facultatea de Teatru nu m-am gîndit incă, nici nu cred că voi face aşa ceva dar aş dori să mai particip la un spectacol. Este foarte frumos. Este foarte greu, dar plăcut. Pe mine unul mă linişteşte şi mă încarcă pozitiv”, a mărturisit Gheorghiţă Trandafir, maşinistul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău.

În spectacolul din această seară el va interpreta rolul Armand, dar se va ocupa, de asemenea, aşa cum o face la fiecare reprezentaţie, şi de manevrarea decorurilor.

Acesta nu este primul caz cînd un angajat al departamentului tehnic al Teatrului Municipal „Bacovia” este distribuit într-un spectacol. Un exemplu ar fi şi cabiniera Mihaela Popa, care a primit roluri, spre nemulţumirea unor actori profesionişti, în spectacole ale Secţiei de Animaţie a Teatrului. Fenomenul este cauzat de numărul mic de actori profesionişti de care dispune Teatrul băcăuan.

Sursa foto: Fotografia a fost preluată de pe pagina de Facebook a lui Gheorghita Trandafir, cu permisiunea sa.

Similar Articles

Comments

  1. tibi,nu ai de unde sa stii ce talent se ascunde in spatele femeii de servici…?!si da elena…”rusine!”Bravo gheorghita!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular