Cenaclul si Cercul de literatura „Junimea studenteasca bacauana”, din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau, organizeaza luni, 29 martie 2010, de la ora 18.00, in sala de consiliu a Facultatii de Litere, o dezbatare cu tema „Mihai Eminescu sau Stoian G. Bogdan (SGB – FOTO)”, adica eternul „Luceafar al poeziei românesti”, conform etichetei pusa de scoala româneasca, sa tinarul si nonconformistul poet contemporan, in virsta de 27 de ani, de profesie avocat, nascut in/ „fugit” din Comanesti (Bacau), autorul volumului de poeme „Chipurile”, editor al revistei de literatura „Pana mea”, cistigator a mai multe premii literare, inclusiv a unui Premiu pentru debut „Mihai Eminescu”.
Provocarea o lanseaza lectorul universitar Adrian Jicu, coordonator al Cenaclului „Junimea studenteasca bacauana” si redactor al Revistei de cultura „Ateneu”.
Adrian Jicu:
„Mihai Eminescu sau Stoian G. Bogdan?Aceasta-i întrebarea. Nu neapărat a mea. Ea mi-a fost sugerată de un student la Litere, care mi-a declarat, răspicat (dacă se poate spune răspicat despre un mesaj pe mess) că îl preferă pe SGB (volumul său, Chipurile, a fost bine primit în critică) şi că Wanda bate Luceafărul. Venită din partea unui tânăr inteligent, cu ceva spirit de frondă şi cam exaltat de felul lui, afirmaţia m-a uimit, după care, mi-a dat de gândit. Ea confirmă, de fapt, o tendinţă tot mai evidentă în rândul elevilor şi al studenţilor: aceea de a nu mai reacţiona la Eminescu.
De ce? Cauzele sunt multiple. Pot face doar presupuneri. Cum însă nu sunt adeptul comemorărilor gen 15 ianuarie şi 15 iunie, vă invit acum, pe nepusă masă, la o dezbatere deschisă, fără prejudecăţi şi clişee, despre ce (mai) înseamnă pentru noi creaţia eminesciană şi în ce măsură (mai) e necesară aceea „despărţire” de Eminescu pentru care pleda, în 1998, Nicolae Manolescu, într-un controversat răspuns publicat în „Dilema”. N-ar strica, evident, o (re)lectură a unora dintre poeziile eminesciene şi nici o căutare Google, ca să vă dumiriţi cine e şi ce vrea acest Stoian G. Bogdan
Tu cu cine votezi?”
Wanda
(SGB)
Mă apropii de vârsta la care-ar trebui să fiu însurat,
să am copii şi tot mai puţine poeme ca ăsta…
Îmbătrânesc băga-mi-aş pula! Iar bruma de ani pe care-o mai am
nu-mi ajunge nici să-mi termin de trăit adolescenţa.
Dar Wanda… ah, Wanda! îmi înnoadă gândurie când o privesc
cu aţa chiloţeilor ei între emisferele cerebrale
cum îşi picură sfârcurile pe Chipurile mele,
pe cearceafuri de lapte… Dimineaţa vorbeşte cu accent bănăţean.
La prânz îşi aruncă manualele prin tot patul. Iar seara,
seara e rîrîită. E ciudat cum puştoaica asta îmi adaugă un fel de linişte
şi-o încredere pe care nici banii, nici gloria, nici puterea,
n-au reuşit să mi-o dea niciodată. Când mă strânge în braţe mă simt
de parcă m-ar îmbrăţişa o tornadă. Când mă sărută îmi trece
sufletul prin rai. Când facem dragoste… e numai treaba noastră.
Puştoaica asta de liceu, c-o inimioară de funduleţ,
cu sâni tari din care sug numai bucurie, cu pielea de culoarea
dulceţei de cireşe-amare, îmi face viaţa mai
gri şi poezia mai glossy … acum
când încă nu-i o amintire
Sursa foto: de aici
Update: Si SGB a avut o reactie pe blogul sau: a ris, „mult, mult, de tot”.
Doamne-fereste!Sunt critice preferintele tinerilor de astazi.
Propun ca Premiu pentru debut “Mihai Eminescu” sa se numeasca de acum Premiu pentru debut “Stoian G. Bogdan”, pentru ca asta ii este valoarea actuala.
Cumplita nerusinare, o alaturare odioasa, de-a dreptul un sacrilegiu ! Acest tanar semidoct si mult supralicitat, SGB, nu are absolut nicio vina. El este doar un poetas, nu foarte talentat, exhibitionist si, de multe ori, penibil. Si dezgustator de vulgar, pornografic, de-a binelea. Cititi, spre exemplificare, „Necenzurat” pe Tiuk.
Foarte frumos poem! Efectiv frumos ca la Nichita Stănescu tînăr, în „Sensul iubirii”. Dar pînă la Eminescu mai e de trecut pe la Cristian Popescu, Stratan, Mazilescu, Nichita Stănescu matur, Arghezi, Bacovia, chiar Goga. Peste vreo 6 ani SGB va avea vîrsta nebuniei lui Eminescu și atunci vom vedea.
Asta la fel ca si cu noul hagi
In fiecare an mai apare cate unul
Ce lume frumoasa ar fi daca Adrian Jicu, ar trai intr-o lume populata doar de oameni ca Adrian Jicu si bineinteles Wanda si familia ei.
Poezia este o oribilitate, vulgaritate, mediocritate.
Nu poate fi comparata cu nimic pt ca este unica prin stupizenia ei. Multumim autorului si il rugam sa se abtina, data viitoare…