O luna pe an, artistul plastic Ion Mihalache coboara de pe schelele bisericilor pe care le picteaza prin tara si revine in atelierul sau din Bacau unde pregateste la foc continuu o expozitie personala, dar de ziua lui pentru iubitorii de arta, dupa cum a remarcat scriitorul Ovidiu Genaru.
Vineri, 13 martie 2009, cu doua zile inainte de a implini virsta de 45 de ani, Ion Mihalache a deschis la Galeriile „Frunzetti” ale Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau o personala surprinzatoare pentru cei obisnuiti cu pictura sa figurativa, in care predominau tonurile de rosu si albastru. Anul acesta Ion Mihalache se comunica prin tonuri de galben solar si verde marin, lumini si involburari care la vernisajul de vineri s-au asortat bine cu muzica lui Vivaldi.
Lucica, asa cum il numesc prietenii, este unul din acei putini boemi veritabili ai artei bacauane. Majoritatea colegilor sai de breasla au un job care le asigura traiul zilnic indiferent ce si cind aleg sa faca pentru arta, sint fie scenografi, fie profesori, fie designeri s.a.m.d. Lui Mihalache insa pare a-i lipsi total gena pragmatismului.
Absent anul trecut de pe simezele galeriilor bacauane cu o personala, de data astaIon Mihalache a stabilit cu participantii la vernisajul de vineri o noua intilnire in luna lui Marte a anului 2010. Daca vreti sa vedeti cum picteaza un om (aparent) liber un raspuns (posibil) gasiti zilele acestea la Galeriile „Frunzetti”.
Audienta (aproximativa): artistul plastic Cristina Ciobanu, Dionis Puscuta, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, scriitorul Ovidiu Genaru, criticul de arta Iulian Bucur, criticul de arta Carmen Mihalache, redactor sef al revistei „Ateneu”, actrita Eliza Noemi Judeu si Marius Curcucli (Alfa TV), artistii plastici Ilie Boca, Ovidiu Marciuc, Gheorghe Frantz, Geanina Ivu Vlad, Mircea Bujor, Carmen Istrate Murariu Petrica Done, consultant artistic al Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, poeta Silvia Miller, regizorul Gheorghe Balint, Gheorghe Barbu (consilier – Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau), fotojurnalistul Liviu Maftei, Anca Patea (1TV).
FOTO: Liviu Maftei
De la stinga la dreapta: Ion Mihalache, Ovidiu Genaru, Dionis Puscuta, Iulian Bucur
„Lucrarile lui Ion Mihalache, pe linga faptul ca sint adevarate, pe linga faptul ca sint bune, sint si foarte, foarte frumoase. (…) Nu cautati povestea, daca le veti gasi ele vor fi banale. Trebuie numai sa va lasati sedusi de energie, sa va lasati sedusi de ceea ce poate sa spuna o lumina care este condusa de o minte care nu rosteste numaidecit cuvinte”, a invitat criticul de arta Iulian Bucur, care pentru a vorbi de lucrarile lui Ion Mihalache a facut referire la „frumusetea ca senzatie fizica”, a lui Borges.
Artistul plastic Ion Mihalache:
„Initial voiam sa fac portret, voiam sa fac portretul colegilor, al prietenilor dar m-am hotarit pur si simplu dintr-o data ca vreau sa fac abstract, sa renunt la figurativ. Cind am pornit in tot demersul asta m-am gindit la abstract dar tot trebuia sa gasesc ceva de care sa ma leg. Tot galbenul asta verzui spre rosu are legatura cu proplasma de la icoane, reproducerile dupa icoanele vechi, un anumit galben spre oranj, spre verzui, spre verde. De aici a plecat partea cromatica. Restul, compozitia si forma sint luate din viata de zi cu zi, din natura”.Nascut la 15 martie 1964, Borlesti-Neamt.
Academia de Arta Bucuresti – 1996, specialitatea arta murala, Scoala de pictura bisericeasca 1996
Later edit: Am tasat textului citeva imagini ale lucrarilor din expozitie, fotografii trimise de poeta Violeta Savu. Mai aveti ocazia sa le vedeti live doar astazi, joi, 26 martie.
E o expozitie frumoasa in care e asa cum spune Iulian Bucur "trebuie sa te lasi sedus de energie". De obicei se obisnuieste sa se spuna despre o expozitie valoroasa ca merita vazuta. De data asta vizualul, lumina te marcheaza sufleteste, te tine captiv intr-o atmosfera plina de spirit. Cine vrea sa se reculeaga sufleteste sa viziteze expozitia in aceste zile, am vazut ca vineri – pe 27 martie- este deja anuntata o alta expozitie de pictura.
Din pacate,asta e cea mai slaba expozitie a Boemului Mihalache.Expozitia asta n-are nici o energie care sa ma seduca,ci ma surprinde modul in care s-au manjit panzele cu culoare,fara nici o noima,doar pentru a ne oferi noua in dar o expozitie de ziua lui?Putea sa lucreze ceva,totusi,adica sa ne faca un cadou care sa ne mai si placa,daca tot e-asa de generos.Cu alte cuvinte,nu multumesc.Astept din toata inima,sa vad cum Galeriile Frunzetti,vor gazdui o expozitie care sa merite vazuta,pentru ca,in ultima vreme se face mult zgomot pentru nimic…
Si apoi,de unde povestea asta cu schelele de pe care coboara marele artist ca sa ne faca noua cadou o mare expozitie?!Ar fi minunat ca dl.Mihalache sa-si petreaca mare parte dintr-un an pe schele.(…) pentru o expozitie buna nu lucrezi cateva zile,ai nevoie de timp ca sa scoti lucrari de calitate.(…)
@Zuzu, ti-am editat comentariile si nu iti promit ca nu le sterg de-a binelea. Critici fara argument din spatele unui anonimat care nu da nicio valoare opiniilor tale.
Imi pare rau,dar nu pot sa fac comment-uri pozitive,cand vad cum peste tot,nu numai aici,ne laudam unii pe altii,si ne sustinem in tot felul de acte de maaaaaaaare creatie,care-s mai mult decat SUBTIRI…N-ai decat sa stergi coment-urile mela (…)vrei sa scrie aici toata lumea numai siropuri de provincie de doi bani!Adica:Vai,am vazut expozitia lui Mihalache!Genial! Colosal….etc.Nu pot sa fac asta,pentru ca,expozitia e foarte slaba,si se vede cu ochiul liber!Nu trebuie multa stiinta sau nu stiu ce argumente,ca sa iti dai seama!(…) S-a intamplat si sa merg la expozitii mai bune (…) de exemplu,am vazut o expozitie la Galeria de Arta Contemporana,care a avut vernisajul joi.In afara de unii,pe care-i reperezi rapid,ca au lucrari slabe(pana la urma,atata pot ei)si le-au adus la misto,(sau poate ei chiar se iau in serios,cine stie?)toata lumea a facut figura buna.Expozitia sta bine,si gata!Vrei argumente? (…) OCHIUL e cel care hotaraste ce-i place sa vada.Ar fi bine sa luam mai in ce serios ochiul nostru de privitor,sa lasam la o parte artistul,ca personaj,si sa-l lasam sa fie sustinut doar de lucrarile lui…Daca pentru o fractiune de secunda ne golim mintea de mizerii si barfe,si acordam atentia cuvenita lucrarilor,o sa stim exact,de la ochiul nostru de carne,daca pierdem timpul sau nu. (…)
@ Zuzu, incearca sa citesti cu luciditate, fara subiectivism, eu nu fac aici consideratii de ordin estetic, nu ma pasioneaza critica de arta. Eu am pus doar o oglinda in fata voastra in care va vedeti acum cu partile frumoase si cu hidoseniile. Ideea este de a face cunoscut un mediu cultural. Nu e vina mea ca va si contorsionati sufletele in loc sa va construiti armonios pe voi insiva. Comunic cu oricine este dispus sa comunice. Poate aveti o problema de comunicare. Te contrazici, spui sa lasam la o parte artistul ca personaj, de exemplu, si sa ne concentram pe lucrare, or la textul despre I.M. ai atacat, inainte de a-ti edita commentariul, tocmai „personajul”. Putin imi pasa cine esti, regula e sa nu ataci persoana, sa scrii la subiect, indiferent daca pro sau contra. Cu atit mai mult cu cit esti doar un zombi care jigneste persoane reale. Da, iti voi edita textele pina ai sa intelegi acest lucru. Daca nu-ti convine, nu este nicio problema
Comentariile spuse de ZUZU nu sant bune de pus pe blog dar tatareala lui MONI e perfecta.V-ati gandit macar o secunda ca nevasta lui MC habar nu are despre ce scrieti voi?Chiar puteti sa va purtati ca la usa cortului si tu Laura sa permiti asa ceva?
Ramona, multumesc ca mi-ai atras atentia, am mai blocat citeva de la publicare, daca or mai fi, nu stiu, le-am cam pierdut sirul. Cineva are prea mult timp liber…si prea multa ura…