Mihalache in luna lui Marte

11
1238

miha.JPGO luna pe an, artistul plastic Ion Mihalache coboara de pe schelele bisericilor pe care le picteaza prin tara si revine in atelierul sau din Bacau unde pregateste la foc continuu o expozitie personala, dar de ziua lui pentru iubitorii de arta, dupa cum a remarcat scriitorul Ovidiu Genaru.

Vineri, 13 martie 2009, cu doua zile inainte de a implini virsta de 45 de ani, Ion Mihalache a deschis la Galeriile „Frunzetti” ale Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau o personala surprinzatoare pentru cei obisnuiti cu pictura sa figurativa, in care predominau tonurile de rosu si albastru. Anul acesta Ion Mihalache se comunica prin tonuri de galben solar si verde marin, lumini si involburari care la vernisajul de vineri s-au asortat bine cu muzica lui Vivaldi.

Lucica, asa cum il numesc prietenii, este unul din acei putini boemi veritabili ai artei bacauane. Majoritatea colegilor sai de breasla au un job care le asigura traiul zilnic indiferent ce si cind aleg sa faca pentru arta, sint fie scenografi, fie profesori, fie designeri s.a.m.d. Lui Mihalache insa pare a-i lipsi total gena pragmatismului.

Absent anul trecut de pe simezele galeriilor bacauane cu o personala, de data astaIon Mihalache a stabilit cu participantii la vernisajul de vineri o noua intilnire in luna lui Marte a anului 2010. Daca vreti sa vedeti cum picteaza un om (aparent) liber un raspuns (posibil) gasiti zilele acestea la Galeriile „Frunzetti”.

Audienta (aproximativa): artistul plastic Cristina Ciobanu, Dionis Puscuta, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, scriitorul Ovidiu Genaru, criticul de arta Iulian Bucur, criticul de arta Carmen Mihalache, redactor sef al revistei „Ateneu”, actrita Eliza Noemi Judeu si Marius Curcucli (Alfa TV), artistii plastici Ilie Boca, Ovidiu Marciuc, Gheorghe Frantz, Geanina Ivu Vlad, Mircea Bujor, Carmen Istrate Murariu Petrica Done, consultant artistic al Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, poeta Silvia Miller, regizorul Gheorghe Balint, Gheorghe Barbu (consilier – Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau), fotojurnalistul Liviu Maftei, Anca Patea (1TV).

FOTO: Liviu Maftei

De la stinga la dreapta:
Ion Mihalache, Ovidiu Genaru, Dionis Puscuta, Iulian Bucur

„Lucrarile lui Ion Mihalache, pe linga faptul ca sint adevarate, pe linga faptul ca sint bune, sint si foarte, foarte frumoase. (…) Nu cautati povestea, daca le veti gasi ele vor fi banale. Trebuie numai sa va lasati sedusi de energie, sa va lasati sedusi de ceea ce poate sa spuna o lumina care este condusa de o minte care nu rosteste numaidecit cuvinte”, a invitat criticul de arta Iulian Bucur, care pentru a vorbi de lucrarile lui Ion Mihalache a facut referire la „frumusetea ca senzatie fizica”, a lui Borges.

Artistul plastic Ion Mihalache:
„Initial voiam sa fac portret, voiam sa fac portretul colegilor, al prietenilor dar m-am hotarit pur si simplu dintr-o data ca vreau sa fac abstract, sa renunt la figurativ. Cind am pornit in tot demersul asta m-am gindit la abstract dar tot trebuia sa gasesc ceva de care sa ma leg. Tot galbenul asta verzui spre rosu are legatura cu proplasma de la icoane, reproducerile dupa icoanele vechi, un anumit galben spre oranj, spre verzui, spre verde. De aici a plecat partea cromatica. Restul, compozitia si forma sint luate din viata de zi cu zi, din natura”.

Nascut la 15 martie 1964, Borlesti-Neamt.
Academia de Arta Bucuresti – 1996, specialitatea arta murala, Scoala de pictura bisericeasca 1996

Later edit: Am tasat textului citeva imagini ale lucrarilor din expozitie, fotografii trimise de poeta Violeta Savu. Mai aveti ocazia sa le vedeti live doar astazi, joi, 26 martie.

mihalache1.jpg

m2.jpg

m3.jpg

m4.jpg