Mihnea Baran, la Muzeul de Arta Vizuala din Galati

„Oaspetii astrali” ai pictorului Mihnea Baran, membru UAP Bacau, au ajuns la Muzeul de Arta Vizuala din Galati. Artistul plastic bacauan a deschis aici de curind, la Sala „Simion Marculescu”, o expozitie personala care include atit pinze din seria deja mentionata dar si lucrari mai noi.

Critic de arta Mariana Tomozei Cocos:

„In general, figurile fara chip poarta in ele o incarcatura de necunoscut inducand o stare de anxietate, de nesiguranta. Ochiul este obisnuit sa recunosca tiparul alcaturii figurii umane si atunci cand acest lucru ii este interzis, sau i se ofera alte tipare, alte “alcatuiri”, se naste o stare de vigilenta ca in fata unui taram nou, cu legi necunoscute.

Necunoscutul oferit de Mihnea Baran in suita de lucrari din expozitia sa deschisa la Muzeul de Arta Vizuala din Galati contine, trezeste in privitor nu numai acea doza de neliniste amintita mai sus, dar si o teribila atractie, dorinta de a afla mai mult despre personajele cunoscute de el, familiare lui si pe care ni “le povesteste” prin culoare si forma.

(…) Fiecare dintre ele are ceva de spus, ne comunica ceva. Si aceasta pare a fi chiar menirea asumata de artist: sa gaseasca mijloacele de a ne face partasi la descoperirea lumii al carui acces il detine. O lume misterioasa si miraculoasa in acelasi timp, plina de simboluri si plina de culoare, o lume pe care vom tinde si noi s-o vizitam si sa-i recunoastem semnele, in momente privilegiate, in ceea ce ne inconjoara”.

Eduard Costandache, organizatorul expozitiei: „Lumea nebanuita a lui Mihnea Baran”

„Cand l-am cunoscut pe Mihnea nu mi-am imaginat cat de bogat poate fi… Lumea lui este extrem de populata si dincolo de orice fel de intuitie, nu am banuit ca voi intalni Persoana de contact. El este cel care face legatura intre lumea stiuta pe care o deslusim cu simturile obisnuite: vaz, auz, pipait etc. si o alta lume care, lui personal, i-a adaugat noi capacitati si care i-a inlesnit comunicarea cu acele personaje ale unei mitologii proprii, care il viziteaza in momentele de creatie.

Putini oameni se pot lauda cu atatia prieteni, mai ales cu unii neobisnuiti care trec peste barierele monotonului si firescului uman si care dandu-i puteri nebanuite, fac din Mihnea omul ce scoate lumea stiuta din rutina si o transpune peste acea zona care din pacate se releva foarte putinor artisti. Materializarea prietenilor vizitatori este un prilej de a vedea prin crapatura usii ceea ce Mihnea simte si intelege in acel univers pe care il frecventeaza de fiecare data cand se aseaza in fata sevaletului… obiect din care el a facut o fereastra catre Lumea oaspetilor astrali”.

Foto: Pictorul Mihnea Baran, criticul Mariana Cocoş Tomozei, muzeograful Eduard Costandache şi directorul Dan Basarab Nanu.

Mihnea Baran s-a nascut in 1980. A absolvit Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau si este licentiat al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj – Napoca. In prezent este muzeograf al Muzeului de Arta din Bacau si, dupa cum stiti, pasionat fotograf, nelipsit de la evenimente de arta de la noi.

Sursa foto si comentarii critice: de pe blogul artistului Mihnea Baran si de pe site-ul Muzeului de Arta Vizuala din Galati.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular