Sculptorul Constantin Brâncusi a dat prin valoarea operei sale o identitate culturala orasului natal Tg. Jiu, in care si-a amplasat lucrarile „Coloana infinitului”, „Poarta sarutului” si „Masa tacerii”, simboluri ale culturii române, recunoscute la nivel international. Bacauanul George Apostu (1943 – 1986), cel mai cunoscut sculptor român, dupa Brincusi, este aproape absent din orasul in care s-a nascut. Spatiul public bacauan nu are nicio lucrare monumentala Apostu.
Istoricul de arta Mihai Oroveanu, director al Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC), face Bacaului o propunere care, acceptata, l-ar repune in drepturile sale pe artistul nascut in comuna bacauana Stanisesti. La vernisajul expozitiei „Apostu – Inedit – Apostu”(foto), Mihai Oroveanu s-a oferit sa puna la dispozitia autoritatilor locale si judetene bacauane doua lucrari de sculptura ale artistului, din celebrele serii „Fluturi” si „Tata si fiu”, pentru a fi turnate in bronz si aplasate in spatiul public al orasului.
„Nu e o cheltuiala foarte mare si ar fi un act nu numai de dreptate ci si un omagiu adus unuia dintre cei mai mari sculptori români. Mi se pare ciudat ca acest om, care are lucrari din Franta, pina in Japonia, Canada, sa nu aiba in orasul din care vine o lucrare care sa-l reprezinte. Poate sa intervina si Biserica, pentru ca, in timp ce altii faceau portrete lui Ceausescu, Apostu a facut zeci de Cristi. Bacaul nu are o lucrare monumentala George Apostu si vreau sa propun edililor sa faca ceva pentru posteritatea lui George Apostu. Nu este suficient sa avem citeva lucrari de interior, citeva fotografii, e necesar un monument care poate face din Bacau un alt loc de referinta in cultura româna.
Daca il ocolea boala si daca George Apostu ar fi existat dupa 1990, zona de arta plastica ar fi aratat altfel. Era un om care reprezenta nu numai o forta naturala, ci si o putere de convingere, care l-ar fi facut nu numai un lider cultural, ci si un om de stat”, a declarat istoricul de arta Mihai Oroveanu, prieten apropiat al lui George Apostu.
„Sa ne gindim ca nu doar numele care se afla pe frontispiciul acestei institutii inseamna mult, ci si prezenta lui spirituala in spatiul bacauan ar inseamna foarte mult. Este o datorie de onoare a Bacaului sa faca acest gest pentru George Apostu”, a subliniat Gheorghe Popa, director al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, din Bacau.
Propunerea lui Mihai Oroveanu cit si sprijinul acordat acestei idei de catre Geo Popa au fost bine primite de Dinu Apostu, nepotul artistului.
„Eu imi doresc de 20 de ani ca Apostu sa fie asezat unde merita si cred ca locul lui este si in inima bacauanilor si a moldovenilor, pe care Apostu i-a iubit foarte mult. Arta lui Apostu a fost pentru oamenii simpli, pentru oamenii de la tara, pentru oamenii obisnuiti. Sint alaturi de domnul Geo Popa si de aceasta initiativa a domnului Oroveanu, care de peste 20 de ani a ramas un prieten al lui Apostu, dar sint cam sceptic si un pic pesimist, dar totusi sint sperante, in oamenii de bine”, a declarat Dinu Apostu.
Lucrarile propuse spre a fi turnate in bronz le puteti vedea, pina in luna ianuarie, in expozitia de arta fotografica si sculptura „Apostu – Inedit – Apostu”, deschisa la Centrul de Cultura „George Apostu”, din Bacau.