Motivul pentru care scriitorul Petru Cimpoeşu a renunţat să participe la o dezbatere din cadrul Salonului de Carte de la Paris

Prozatorul băcăuan Petru Cimpoeşu a cerut Institutului Cultural Român să îl scoată din programul unei dezbateri ce va avea loc vineri, 22 martie, în Pavilionul României, de la Salonul de Carte de la Paris. Întrunirea intitulată „Comment la crise de la société se reflete-t-elle dans la littérature roumaine contemporaine?” (Cum se reflectă criza societăţii în literatura română contemporană?) va fi moderată de criticul şi istoricul literar Eugen Simion şi îi avea iniţial ca invitaţi pe Bogdan Teodorescu, Florina Iliş, Bogdan Suceava, Ioana Drăgan şi Petru Cimpoeşu, componenţă rămasă neschimbată după retragerea scriitorului din Bacău.

Petru Cimpoeşu a motivat pentru www.farafiltru.net decizia sa de a nu participa la această activitate din cadrul salonului parizian.

„M-a sunat Horia Gârbea (vicepreşedintele ICR Bucureşti, nota mea) să mă întrebe dacă voi veni la Salon. I-am spus că voi fi prezent dar că nu voi lua parte la această dezbatere. De ce? Nu vreau. Nu-mi place compania. La acea masă rotundă, în primul rînd are o temă aiuristică, participă printre alţii Bogdan Teodorescu, un ideolog, analist politic, pe care eu nu-l consider scriitor, nu ştiu ce caută acolo, şi care în urmă cu trei – patru luni suferea îngrozitor pe la Realitatea TV şi pe la Antena 3, împreună cu Rareş Bogdan şi cu alţii, din cauză că Mircea Cărtărescu cheltuieşte banii pensionarilor cu turismul cultural în străinătate, cu traduceri inutile s.a.m.d. Şi acum se duce el acolo, la Paris, pe banii aceloraşi pensionari sărmani, nu?, ca să ne vorbească despre literatura română. Dar cine este el să ne vorbească despre literatura română? Despre ce să vorbesc eu cu Bogdan Teodorescu? Eu nu am ce vorbi cu Bogdan Teodorescu despre literatură. Nu pot să cer să fie dat el afară. Mă retrag eu”, a declarat prozatorul din Bacău.

Petru Cimpoeşu a confirmat însă participarea la dezbaterea „Rire de tout”, la care îi va avea ca parteneri de dialog pe Matei Vişniec şi Răzvan Rădulescu. Organizator al acestui moment din cadrul Salon du Livre 2013 este Centre National du Livre Paris. Întîlnirea va vea loc sîmbătă, 23 martie, între orele 18.00 – 20.00.

Sursa foto: Agentia de carte

Similar Articles

Comments

  1. Astfel de gesturi sunt datatoare de sperante. Faptul de a nu primi sa stai la aceeasi masa cu oameni pe care nu-i respecti e un exemplu ce ar trebui urmat.
    Mult repect Domnule Cimpoesu. Va voi cauta cartile prin librarii.

  2. @ Felicitari! E un gest corect, tin minte discursul demagogic al acelor oameni care cand plangeau pentru banii pensionarilor nu plangeau pentru pensionari, ci pentru ca nu sunt ei pe acesti bani. discurs tipic mioritic.

  3. Decizie de tot intelesul!
    E foarte amuzanta participarea cineastului Razvan Radulescu in 23 martie la dezbaterea „Râdem de orice”, ca un mic premiu la exact 15 ani de la numarul Dilema 265, unde a râs cel mai tare de Poetul National, in contributia „Eminescu văzut de departe”:
    scribd.com/doc/47092404/Cazul-Eminescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular