Unul dintre primele locuri pe care le-am văzut în Paris în vizita de la sfîrşitul acestei luni a fost Muzeul Rodin, dedicat celebrului sculptor, pictor şi grafician francez, autor al unor opere la fel de celebre, precum „Gînditorul” („Le Penseur”) sau „Sărutul” („Le Baiser”). Îl găsiţi în vecinătatea Domului Invalizilor, unde se află mormîntul lui Napoleon, şi merită să-i acordaţi din timpul vostru pentru a-l vedea.
Muzeul Rodin include o expoziţie permanentă, aflată într-o clădire de secol XVIII, unde a trăit şi a lucrat Auguste Rodin (1840 – 1917) după 1908, Expoziţia temporară „Rodin, la chair, le marbre” – deschisă pînă în septembrie 2013, şi o expoziţie în aer liber, într-o grădină superbă în care veţi putea admira lucrări precum „Gînditorul”, „Poarta Infernului”, „Cele trei umbre” sau „Burghezii din Calais”.
Amănunte legate de muzeu şi de exponate găsiţi cîte vreţi pe site-ul instituţiei, eu o să vă spun doar cîteva alte lucruri care mi-au rămas în minte de la această vizită: o puzderie de puşti – în Paris am văzut foarte mulţi copii mici în muzee, haioşi, curioşi, receptivi, fetiţe blonde, cîrlionţate, mimînd poziţia Gînditorului, în timp ce zîmbeau spre aparatul foto al însoţitoarelor lor, probabil cadre didactice, tîneri făcînd schiţe după lucrările de sculptură expuse, o bătrînă privind lung „Sărutul” lui Rodin, un sentiment de linişte şi de călătorie înapoi în timp în timp ce străbaţi grădina şi sălile din clădirea veche a muzeului, alinierea perfectă a copacilor, şi o propoziţie care mi-a plăcut „Să fii bătrîn şi să sculptezi atîta dragoste!”.
Ceea ce trebuie să ştiţi cînd vă propuneţi să inseraţi în programul vostru de vacanţă în capitala Franţei şi vizitarea unor muzee este că acestea sînt de regulă închise în zilele de luni sau marţi, că, în cele mai multe cazuri, pentru a intra veţi avea de aşteptat la cozi de la cîteva minute la cîteva ore, şi că un bilet cu preţ întreg variază între 9 şi 13 euro. Trebuie să vă asiguraţi de asemenea că muzeul este deschis la ora la care v-aţi propus să ajungeţi, pentru că Atelierul Brâncuşi, de exemplu, de la Centrul Pompidou, nu primeşte public decît între orele 14.00 – 18.00. Toate aceste date vi le puteţi procura din timp de pe site-urile muzeelor care vă interesează.
Muzeul Rodin se deschide la ora 10.00, iar noi am ajuns cu vreo jumătate de oră mai devreme aşa că am mers la Cafe du Musee, o cafenea din imediata apropiere, şi am degustat, pentru 5 euro şi 10 cenţi de persoană, un expresso delicios şi o pain au chocolat. Găseşti aşa ceva şi în România dar parcă în Paris, aşteptînd să intri la Musee Rodin, au o altă savoare.
Preţul unui bilet întreg de intrare la acest muzeu este de 9 euro. Vă las cu nişte imagini din grădină şi din expoziţia permanentă. În expoziţia temporară era interzis să faci fotografii.