Narcis Iustin Ianau, contratenorul bacauan de la „Românii au talent”: „Mie acum nu-mi mai place cum am cintat in emisiune”

6
1098

Azi pe la prinz ne-am facut drum prin Baratiul inzapezit spre locul de unde a inceput povestea lui Narcis Iustin Ianau, adolescentul bacauan care a uimit o tara intreaga cu vocea sa, la „Românii au talent”.

Am ajuns in fata casei lui odata cu tatal sau care iesise in pulover sa cumpere o piine. Ne-a invitat, cu un zimbet, in curte. Casa joasa, de culoarea untului, o casa obisnuita, in forma de „L”, cu intrare separata spre camera de primit oaspeti. Cind ne-am apropiat am simtit miros de fum de la foc de lemne, mirosul placut al iernilor de la tara.

Biblioteca din camera in care sintem primiti e plina de bibelouri si jucarii, orga de linga fereastra ne arata ca am intrat in camera de repetitii a lui Iustin. In timp ce vorbim, fratele sau mai mic joaca un GTA pe calculatorul din aceeasi incapere iar cind Iustin, inconjurat de ziaristi, aparate de fotografiat si camere video, il mai pierde din vedere ii intra pe pagina de Facebook sa vada cite cereri de prietenie a mai primit.

Bunica Lucia sta in picioare linga usa si vorbeste aproape incontinuu cu un zimbet mindru despre ispravile lui Iustin care anuntau, crede ea, succesul de astazi. Cind baiatul avea cinci ani l-a gasit intr-o zi cocotat pe masa, cu un cearsaf infasurat in jurul capului, cintind „Trandafir de la Moldova”, ca o interpreta veritabila de muzica populara.

Tinara matusa Elena urmareste ce spune sau ce filme sau poze arata baiatul ziaristilor si din cind in cind ii reaminteste ca n-are voie, conform contractului semnat, sa dea date care tin de partea organizatorica a emisiunii „Românii au talent”.

Tatal Eduard raspunde modest, cu un zimbet retinut, invitatiilor facute de ziaristi de a poza alaturi de baiatul lui. Spune ca nu e fotogenic, defectul de la ochiul drept il face sa se simta incomod in fata camerelor.

Spre desebire de el, copilul n-are nicio emotie. Raspunde la intrebari, cu un entuziasm post succes inca neevaporat. Desi noaptea de vineri, de dupa emisiune, n-a putut dormi de emotie, acum si-a venit in fire si e clar ca se simte bine in postura de vedeta. Atita doar ca astazi n-ar mai interpreta aceeasi piesa cu care a impresionat pe scena competitiei. S-a prezentat in concurs cu „O, mio bambino caro”, de Puccini. A gasit-o la un internet cafe, unde se afla in cautarea unei melodii care sa-i puna in valoare vocea.

„Nu credeam ca ma voi duce, dar m-a incurajat bunica mea, gindul meu si m-am dus. Am cintat multe multe piese pina sa o aleg pe aceasta. Am dat totusi negativul cu vreo sase tonuri mai inalte decit era originalul, pentru ca originalul era cu mult mai jos si nu imi punea vocea in valoare. (…) Mie acum nu-mi mai place cum am cintat in emisiune, as cinta altfel, nu as mai alege aceeasi melodie. Atunci nu eram la liceu. Acum stiu cum sa cint, dupa ce am mai luat citeva lectii de canto, am invatat cum sa-mi impostez vocea, cum trebuie sa scot aerul. Cins voi merge in semifinale sper sa fie ceva si mai si”, spune Iustin.

Desi la „Românii au talent” a impresionat cu voce de contratenor, el poate cinta si cu voce de altista, mezzosoprana, tenor si bariton, astfel incit poate aborda aproape orice gen de muzica. Poate imita cu usurinta vocile unor celebritati ale muzicii internationale, precum Maria Callas, Enya, Celine Dion sau Michael Jackson. Dar si-ar dori sa cinte alaturi de Vitas, celebrul contratenor rus.

„As vrea sa cint cu Vitas, sa vad care este diferenta dintre vocile noastre. Vreau sa fiu cintaret, sa cint pe marile scene ale lumii, desi nu stiu care sint astea, sa reprezint tara intr-un mod placut”, marturiseste prada entuziasmului biatul din Barati.

Declaratiile lui ii iau prin suprindere pe membrii familiei, care par sa se piarda in fata unui asemenea vis al unui copil care pina anul trecut era un simplu elev al Scolii cu clasele I – VIII din satul Barati. El insa este foarte sigur ca nu i se va schimba vocea si vazindu-si in continuare de mofturile ziaristilor, cauta prin sertarele bibliotecii poze cu el de cind era mic, de cind a cintat prima oara pe scena, poze cu mama plecata in Arezzo (Italia), poze, multe poze.

La sfirsitul clasei a VIII-a a fost remarcat pe scena unui spectacol de directoarele de la Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau care i-au propus sa se inscrie la aceasta institutie de invatamint vocational. Atunci a luat viata sa o alta turnura si baiatul pare hotarit sa nu rateze sansa de a deveni cineva.

Nu-si serbeaza niciodata ziua

Pe 24 februarie, Iustin va implini 16 ani. De 12 ani, insa, de cind a plecat mama sa in Italia, el nu-si serbeaza ziua. Va duce doar citeva bomboane la scoala si va cumpara sau va face un tort pentru familia sa, pentru ca in lipsa mamei, a invatat nu doar sa faca ordine in casa ci s-a si perfectionat in prajituri. Reteta care ii iese cel mai bine, spune el, este tortul de mere.

In 48 de ore de la aparitia sa la ProTV, Narcis Iustin, baiatul din satul bacauan Barati, pe care cind era mai mic il bateau colegii de scoala, are deja pe Facebook un fan page si 3700 de prieteni.