O expozitie deschisa marti, 11 august, la ora 11.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau reface istoria sistemului de scriere din spatiul danubian. Aceasta cuprinde bunuri de patrimoniu din statiunile transilvanene Turdas, Tartaria, Valea Nandrului, Ostrovu Golu, Ronas, Iclod si Cluj Napoca. Piesele dateaza din neolitic si cultura Vinca. Expozitia prezinta artefacte purtatoare de semne si simboluri, interpretate ca fiind cel mai timpuriu sistem de scriere din spatiul danubian.
Proiectul „Scrierea danubiana in lumina descoperirilor de la Turdas si Tartaria”a fost initiat de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, care a colaborat pentru organizarea expozitiei cu Institutul de Arheomitologie, din Sebastopol – California (SUA).
In acest an, exponatele au mai fost itinerate in institutii muzeale din Cluj, Vaslui si Iasi. In Bacau va ramine deschisa pina la finele lunii septembrie 2009.
Dr. Marius Istina, purtator de cuvint al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”:
„Inca din 1879, baroneasa Zsofia Torm atragea atentia asupra importantei descoperirilor de la Turdas, comparindu-le cu acele de la Troia. Ea intuia ca semnele de pe obiectele descoperite aici reprezentau o forma de «paleoscriere», pe care, ulterior, specialistii români si straini au numit-o «Scrierea Dunareana» sau chiar «Scrierea Turdas». Cercetarile au fost reluate in 1961 de catre arheologul clujean Nicolae Vlassa, cel care a descoperit la Tartaria trei tablite de luat cu semne incizate – datate in contextul descoperirii la 5350 inainte de Hristos”.
Update:
Interesanta expozitia, mai ales in aceasta epoca in care folosim instrumente atit de moderne pentru scris. De aceea, m-am gindit ca poate ar fi fost mai captivant pentru privitorul actual ca alaturi de obiectele de patrimoniu sa stea si semne contemporane ale evolutiei scrisului in spatiul danubian.
Expozitia include 224 de piese si a fost organizata sub coordonarea arheologului clujean Zoia Maxim.
La vernisaj au vorbit doar muzeografii bacauani Feodosia Rotaru si Lacramioara Istina, chiar daca era anuntata si prezenta profesorului universitar doctor Gheorghe Lazarovici, din Cluj – Napoca, care a anuntat in ultimul moment ca nu poate ajunge.
Publicul evenimentului bacauan a fost format in proportie de 80 la suta din angajati ai Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Ceilalti, profesori de istorie, rezervisti si ziaristi.
Sursa FOTO: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau