Nouă premieră pe scena Teatrului din Bacău: „Casa de amanet”, un spectacol „despre mişcările imperceptibile ale sufletului”, după un text în primă audiţie, scris de un autor băcăuan

2
1040

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău vă invită duminică, 2 decembrie 2012, ora 18.00, la o nouă premieră a stagiunii 2012 – 2013: „Casa de amanet”, realizată în colaborare cu Asociaţia „Artă pentru toţi”.

Spectacolul, pus în scenă de regizorul băcăuan Gheorghe Balint (foto), are la bază o piesă de teatru în primă audiţie, semnată de Cristian Bănică, un tînăr autor de texte dramatice, în vîrstă de 42 de ani, din Bacău. Această scriere i-a adus creatorului său, la începutul lunii noiembrie 2012, Premiul special al juriului, la Concursul Naţional de Dramaturgie “Mihail Sorbul”, din Botoşani, prezidat de scriitorul şi criticul de teatru şi film Ştefan Oprea.

«Casa de amanet» este un spectacol despre cum trăim, într-o perioadă în care totul este de vînzare, în care se amanetează aproape totul, nu doar banii. Nu este o simfonie, e ca o sonată, foarte intim, foarte delicat. Încerc să fac spectacole despre om şi suflet. Eu un spectacol care se aşează bine pe sufletul meu, care e un suflet de bun spectator. E un spectacol despre mişcările imperceptile ale sufletului”, a declarat Gheorghe Balint, fără a dori să dezvăluie mai mult din povestea spectacolului.

Cu producţia „Casa de amanet”, Gheorghe Balint dă startul unui proiect personal prin care doreşte să aducă în atenţia publicului autori băcăuani.

„M-am bucurat că domnul director Adrian Găzdaru (director al Teatrului Municipal „Bacovia”, n.red.) a primit cu braţele deschise ideea. Ce facem noi e o încercare iar faptul că am început cu un text al lui Cristian Bănică este doar rezultatul unor conjuncturi favorabile. Cristian Bănică nu intenţionează să se ia la trîntă cu marii dramaturgi”, a spus Gheorghe Balint.

Chiar dacă este din Bacău, autorul piesei nu a participat la nicio repetiţie a spectacolului şi îşi va vedea ideile puse în scenă abia în seara premierei, odată cu publicul băcăuan. Singura sa „pretenţie” de autor a fost ca personajele din scrierea sa, Bărbatul şi Fata, să fie interpretate de actorii Viorel Baltag şi Eliza Noemi Judeu, ceea ce s-a şi întîmplat.

„Le-am dat textul să-l citească, le-a plăcut, şi ne-am apucat de treabă. A fost aşa cum spuneam o serie de conjuncturi favorabile pentru acest spectacol”, a punctat regizorul premierei „Casa de amanet”.

Cristian Bănică spune că este un admirator al regizorului Gheorghe Balint, de care îl leagă o mai veche prietenie. I-a văzut mai toate spectacolele însă mărturiseşte că preferatul său este „Regele moare”, de Eugene Ionesco, a cărui premieră a avut loc pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” în luna mai 2004. Vorbe bune are însă şi de cel mai recent spectacol al regizorului băcăuan: „Angajare de clovn”.

Despre „Casa de amanet”, Cristian Bănică spune că este un spectacol care va merge în primul rînd la inima celor trecuţi de 40 de ani.

„Textul are un mesaj metaforic, apropiat sufletului, cred că o să placă. Ideea de a scrie acest text s-a născut din pasiunea mea pentru literatură. Am trăit 20 de ani şi înainte şi după Revoluţie şi văzînd ce se întîmplă acum în jurul nostru am încercat să mă întorc spre ceea ce m-a pasionat întotdeauna, spre spectacole, spre literatură.

Cred că e un spectacol pentru cei care au trecut de 40 de ani şi care îşi pun această întrebare: «Oare ce este cu adevărat important în viaţă?». Eu cred că important în viaţă e să avem grijă de ce este în interior, de sufletul nostru, să conteze mai mult lumea interioară decît cea exterioară. Sînt curios dacă Geo Balint a reuşit să înţeleagă şi să redea acest mesaj al textului meu. Mă bucur că a decis să colaborăm, pentru că ştiu că Gheorghe Balint nu pune orice în scenă.

Va fi o bucurie a mea şi că piesa va fi jucată de doi «grei», doi actori reprezentativi ai Teatrului băcăuan, doamna Eliza Noemi Judeu şi domnul Viorel Baltag.

M-am bucurat şi că am avut susţinere din partea lui Adrian Găzdaru, care a hotărît să-mi dea credit. Probabil că încearcă să susţină şi autori mai tineri, şi băcăuani. Am avut noroc. Sper să iasă un spectacol frumos”, a declarat autorul Cristian Bănică.

În prezent, lucrează la volumul său de debut, „De la un timp… ALTFEL”, care va fi publicat la Editura Rovimed, din Bacău, şi care va include texte personale, piese de teatru, eseuri, dar şi o serie de cugetări şi maxime preferate, întîlnite în lecturile sale.

„Casa de amanet” este cea de-a cincea premieră din stagiunea 2012 – 2013 a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău.

La conferinţa de presă organizată pentru anunţarea premierei „Casa de amanet” au participat doar 1TV (Teodora Ciuraru), farafiltru.net (Laura Huiban) şi Strada Mare (Ovidiu Bufnilă), deşi PR-ul Teatrului băcăuan a invitat numeroşi jurnalişti şi bloggeri din Bacău.

În fotografie, regizorul Gheorghe Balint şi PR-ul Alexandra Ioana Grapă, la conferinţa de presă.