La intrarea in spatiul in care se desfasoara un eveniment cultural bacauan ar trebui pus avertismentul: „Nu va bagati in culise!”. Expozitia – concurs de arta plastica „Saloanele Moldovei”, un eveniment cultural – diplomatic intre România (Bacau) si Republica Moldova (Chisinau), e frumoasa atit timp cit te concentrezi pe faptul ca la editia de anul acesta, cea de-a XVIIII-a, au participat 191 de artsti plastici din cele doua tari, cu 324 de lucrari, desfasurate in patru spatii expozitionale din oras: Galeriile „Alfa”, Galeriile „Frunzetti”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Muzeul de Istorie si Muzeul de Arta Contemporana a „George Apostu”. Daca ajungi in culise, ajungi si la concluzia ca n-a fost decit un dezolant duel al orgoliilor. E surprinzator cit pot fi de plastici niste artisti de la care te astepti sa improaste doar pinzele pe care-si pun semnatura. Chibritul care a aprins vilvataia a fost jurizarea facuta de o echipa prezidata anul acesta de pictorul Mihai Chiuaru, vicepresedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România, fost presedinte al gruparii artistilor profesionisti din Bacau. Chiuaru reloaded (nu s-a mai exprimat public de multisor) a decis sa acorde premii unor foarte tineri artisti, nemembri, stricind o traditie prin care premiile „Saloanelor” se acorda unor profesionisti ai artei.
Pe motiv ca juriul e prezidat de fostul „uzurpator”, citiva membri UAP Bacau au refuzat sa se inscrie pentru „Saloane” iar altii, precum Dionis Puscuta, actualul presedinte, si-au retras lucrarile. Printre artistii plastici bacauani e ca la biserica, unde femeile stau deoparte, barbatii de cealalata iar daca te ratacesti in grupul nepotrivit ti-o iei peste ureche. In mod similar, apartenentii la grupurile bacauane si-au inconjurat zona lor de protectie din expozitie. Gruparea lui Chiuaru, careia i s-au asimilat organizatorii au aplaudat editia majorat, cu 11 artisti premiati, din 36 nominalizati.
Ceilalti, in frunte cu actualul presedinte, au fost la un pas de boicot, reclamind subiectivismul, incorectitudinea si neprofesionalismul sub semnul carora s-ar fi desfasurat anul acesta expozitia. Dintre bacauanii premiati, cu exceptia lui Marius Frant (Premiul Ministerului Culturii si Cultelor din Republica Moldova), care a mai iesit la rampa cu personale, ceilalti sunt inca niste no-name-uri in arta bacauana: Mari Bucur (Premiul Primariei municipiului Chisinau), sotia tinarului critic de arta Iulian Bucur, si Anca Musat (Premiul Colegiului de Arte Plastice Chisinau), despre care se presupune ca ar fi cistigat pentru ca il ajuta pe presedintele juriului la pictat biserici.
Mihai Chiuaru raspunde insa tuturor acuzatiilor ca tinerii premianti au cistigat pentru talent si imaginatie si ca detractorii sunt niste „frustrati”. Geo Popa, director al Centrului de Cultura si Arta „George Apostu”, s-a facut porta vocea premiantilor „asupriti” si a strigat emfatic, ca un actor care este, la prezidiul evenimentului „Nu va temeti! Acolo unde sunt realizari, vor aparea si oameni care sa le conteste”. Rica tot mai acuta dintre fostul (Mihai Chiuaru) si actualul (Dionis Puscuta) presedinte al UAP Bacau a umblat dezlegata prin „Saloanele Moldovei”, primul acuzindu-l pe cel de-al doilea ca si-a retras lucrarile pentru ca a realizat ca frizau kitsch-ul. Dionis Puscuta califica drept „tendentioasa” declaratia si zice ca atitudinea agresiva si defaimatoare a fostului presedinte incepe sa semene a razbunare ca i-a luat locul, Chiuaru nefiind la primul atac de genul acesta la adresa sa.
Basarabenii nu-si explica probabil nici acum unde s-au ratacit pe harta României de-au plecat ei spre o expozitie de traditie si-au nimerit in mijlocul unui meci de tenis, ca sa nu zic box, ca inca nu s-a lasat cu falci dizlocate. Si incercind sa evite mingile au declarat deznadajduit si pacisfist: „E un eveniment foarte important pentru noi. N-am pierdut legatura cu tara, cu prietenii, cu artistii plastici. Sunt convins ca ne vom apropia tot mai mult” (pictorul Vasile Cojocaru, Chisinau). Poate nu degeaba, deschiderea oficiala a acestui eveniment cultural – diplomatic a fost „onorata” doar de reprezentanti de esalon inferior ai administratiei bacauane. In fond, campania a trecut iar arta …
Despre arta, numai de bine.