„Nud”, expozitie – eveniment la Centrul de Cultura „George Apostu”, din Bacau

0
1173

Pina la mijlocul lunii iulie puteti vedea in Muzeul de Arta Contemporana al Centrului de Cultura „George Apostu” din Bacau expozitia de grup „Nud”, eveniment care aduna la un loc viziuni diferite asupra temei, in lucrari de pictura, grafica si sculptura, semnate de artisti reprezentativi din mai multe zone ale tarii.

Au raspuns provocarii lansata de pictorul Liviu Nedelcu si de criticii de arta Constantin Prut si Alexandra Titu, consilieri de specialitate ai expozitiei, artistii plastici Ilie Boca, Mihai Chiuaru si Marius Craita – Mindra, din Bacau, Liviu Nedelcu (Vrancea), Petru Lucaci (Bucuresti, Arad), Calin Beloescu (Timisoara, Cluj), Aurel Vlad (Bucuresti), Daniela Frumuseanu (Bucuresti, Bacau), Marius Ovidiu Burhan (Bucuresti, Olt), Iulia Simona Dobrescu (Bucuresti), Valeriu Mladin (Arad, Bucuresti), Stefan Dorel Gaina (Oradea), Florica Prevenda (Bucuresti, New York), Alexandru Ioan Grosu (Bucuresti, Suceava), Corina Nani (Timisoara), Zamfira Birzu (Iasi) si Marilena Preda Sânc (Bucuresti).

„Sint artisti de diferite generatii, care rezolva problema corpului uman din puncte diferite. O sa vedeti aici lucrari expresioniste, lucrari cu iz suprarealist, propuneri media sau lucrari pe suporturi mai noi, pe plastic sau, in cazul meu, pe resturi de bannere. Cred ca am reusit sa adunam cam tot ce inseamna preocupare vizavi de rezolvarea copului uman la momentul acesta in România.

In ultima perioada exista la nivel international si, normal, la nivel national o intoarcere spre o abordare a realitatii iar corpul uman face parte din realitatea imediata si e normal sa apara mai pregnant, daca ne gindim ca a fost o perioada in care arta româneasca era mult mai preocupata de zona sacrului sau de rezolvari abstracte. In ultimul an chiar si in facultatile de arta din România se simte o reintoarcere la studiul si la prezentarea corpului uman. E o tema care te pune in relatie interioara cu frumosul. Exista uneori o falsa pudoare din partea publicului, trebuie sa facem distinctia clara intre pornografie si nud, intre poza sexi si nudul de arta”, a declarat la vernisaj artistul plastic Liviu Nedelcu, in calitate de curator.

Expozitia a mai fost prezenta la Focsani iar dupa Bacau, lucrarile se vor intoarce la artisti.

Vernisajul a avut si o surpriza, atit pentru participanti cit si pentru unii organizatori, realizat de dansatorii Cosmin Manolescu si Catrinel Catana, care au initiat un moment inedit de dans contemporan, inspirat de tema lucrarilor expuse.

Mai multe fotografii, pe Bacau Expres.