O expozitie cu „Politi-chiens”, de Angela Tomaselli, la Galeriile „Alfa” din Bacau

Pina la sfirsitul lunii aprilie 2011 puteti vedea la Galeriile „Alfa” , din Bacau, expozitia personala de pictura „Amintiri suprapuse” a artistului plastic român de origine italiana Angela Tomaselli, din Bucuresti. Evenimentul expozitional cucereste publicul printr-un aer cosmopolit si prin rafinamentul, optimismul si un subtil simt al umorului, proprii autoarei lucrarilor. Selectia expusa in Bacau, in premiera, include tablouri din ciclurile recente „Arhitecturi suprapuse”, un jurnal in imagini al calatoriilor sale din ultimii doi ani, in Franta, pe Valea Loarei, in Italia sau România, la Sighisoara si in Oas, arhitecturi interesante peste care a suprapus in culoare trairi personale din perioada calatoriei, „Anotimpuri cu amintiri”, „Mitologii subiective”.

Au atras insa in mod deosebit atentia, la vernisaj, lucrarile din seria „Fabule”, printre care un tablou intitulat „Politi-chiens”, in peisajul caruia vedem trimiteri la partide precum UDMR, PRM sau, dupa imaginatie, PDL, si personaje canine adunate cu limba scoasa in jurul unui ciolan consistent.

„Lucrarile din «Fabule» sint o supapa pentru artist fata de evenimentele pe care le traieste. Cu prima lucrare intitulata „Politi-chiens” am luat un premiu in Franta, in 2001, la Salonul International de Arta Quissac, cred ca le-a placut si titlul; apoi a urmat si seria cu „Musi-chiens”, si apoi fabule cu alte animale, cu pisici, am o serie de portrete cu o anumita nuanta tematica, amuzanta.

Cred ca artistul are si un rol social, chiar daca nu foarte explicit, pentru ca asta ar fi rolul graficienilor, al caricaturistilor, dar nu se poate sa nu aiba si pictura o astfel de amprenta. E normal, atit timp cit autorul primeste din jurul lui tot felul de impulsuri care il stimuleaza sau il incita. Nu poti sa faci, in secolul nostru si in timpurile pe care le traim, o pictura calma si relaxanta asemanatoare cu pictura din secolele XVIII sau XIX. Eu sint in primul rind autoironica astfel incit in momentul in care sint ironica si cu ceilalti nu am ce reactii negative sa primesc, pentru ca este o ironie blinda si buna”, a declarat Angela Tomaselli la vernisaj.

Artistul plastic Ilie Boca, fost coleg de facultate al pictoritei, alaturi de care a participat in timp in tabere de creatie din Franta, Belgia, Serbia sau România, a remarcat culorile calde, tonurile fine si povestea, „prin linie si prin forme”, din lucrarile Angelei Tomaselli.

„Depinde de starea de spirit. Unele lucrari ale mele sint gri, altele sint foarte solare. S-a intimplat ca in aceasta selectie sa aduc lucrari mai luminoase. Am avut o perioada in care am lucrat cu foarte mult negru si m-am gindit ca nu e cazul sa le iau in aceasta expozitie, ca faceau o nota discordanta. Perioada cu mult negru a fost exact in anul dinaintea Revolutiei din ’89, cind lucrurile erau intunecate, dramatice, chiar daca aveau si putin umor si o nota narativa si amuzanta dar dominanta de culoare era foarte dramatica”, a precizat pictorita bucuresteana referitor la solaritatea expozitiei, remarcata cu incintare de mai multi participanti la vernisaj.

Criticul de arta Iulian Bucur a invitat la vernisaj la o privire atenta asupra lucrarilor expuse, asigurindu-i pe cei prezenti ca efectul acestui exercitiu va fi ca o parte din frumusetea lucrarilor se va transfera asupra privitorului.

Angela Tomaselli s-a nascut in 1943 in Brezoi, judetul Vilcea, intr-o familie cu un tata italian, suta la suta, si o mama, jumatate nemtoiaca, jumatate românca. Dupa studiile facute in perioada 1961 – 1967 la Institutul de Arte plastice „Nicolae Grigorescu”, sectia Arta monumentala, din Bucuresti, s-a mutat la Galati, unde a fost muzeograf al nou infiintatului Muzeu de Arta Contemporana, si profesor al Liceului de Arta. Dupa ’89 a revenit in Bucuresti, unde locuieste si in prezent si lucreaza ca artist liber profesionist. Din 1971 este membra a Uniunii Artistilor Plastici din România.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular