O intilnire neasteptata si o scurta lectie de jurnalism

1
857

Prozatorul, publicistul si profesorul de jurnalism Sorin Preda, redactor al Revistei “Formula AS”, a fost prezent simbata, 13 iunie, la intilnirea de 40 de ani a promotiei 1970 a Liceului de Muzica din Bacau. Nu ca invitat, ci ca absolvent. Cine ar fi crezut ca un astfel de iubitor al condeiului, nepotul scriitorului Marin Preda, a studiat in adolescenta violoncelul si pianul?

Cunoscutul publicist a depanat amintiri, intr-o sala a Liceului de Arta “George Apostu”, alaturi de fosti colegi, majoritatea instrumentisti in orchestre de Filamonica sau profesori la licee de muzica.

“Mi-am descoperit vocatia literara prin clasa a X-a, cind am facut un reportaj dupa o excursie pe Ceahlau. Primele lectii de jurnalism le-am luat de la Romica Ciuraru. Pentru jurnalismul adevarat este foarte important sa stii sa tai din text. Sa ai puterea de a taia. Din reportajul de cinci pagini cu excursia pe Ceahlau mi-a lasat o pagina jumatate, fara sa se cunoasca. (…) Mi-am dat seama ca voi fi un instrumentist oarecare, cintind pe undeva printr-o fosa iar perspectiva nu-mi suridea. A fost un moment de sinceritate fata de mine. Am inchis portile definitiv pentru muzica. Am mai avut colegi care au facut asta. Noica spunea despre fiu’su, monahul Rafail: «Ma simt ca o gaina care a clocit un ou de rata”. Asta am fost si eu in aceasta generatie, un ou de rata”, a marturisit publicistul Sorin Preda.

Nepotul lui Marin Preda spune ca destinul sau literar a fost influentat si de atmosfera din Bacau, unde la acea vreme era la Casa de Cultura Cenaclul “Lucian Blaga”. Aici i-a cunoscut pe Marin Cosmescu Delasabar, Victor Croitoru, Dan Verona, Dan Petrusca s.a.m.d.

“Ne simteam foarte bine. Victor Croitoru era genialoid, avea minte teoretica, talent poetic. Ne uitam la el ca la o racheta cosmica. Pacat ca a murit de tinar”, a spus scriitorul Sorin Preda.

Cunoscutul publicist bucurestean a marturisit ca revederea de 40 de la finalizarea studiilor liceale l-a intristat, dupa ce a descoperit ca majoritatea colegilor sai vor sa paraseasca România.

“Intilnirea a fost usor trista, colegii sint usor resemnati. M-am intristat ca jumatate, cel putin, vor sa plece in America, desi la o anumita virsta este dificil sa te mai adaptezi la un alt stil de viata. Imboldul acesta de a parasi tara, pe care il au tot mai multi oameni, ma ingrijoreaza”, a mai spus Sorin Preda.