O intrebare de 200 de euro

Simplu zvon sau realitate? Zilele trecute am auzit din nou, pentru a nu stiu cita oara, urmatoarea afirmatie: „Pai ca sa intri in clasa a I la «Ferdinand», trebuie sa dai spaga in euro”. Ar fi vorba despre Colegiul National „Ferdinand I”, o reputata institutie de invatamint din Bacau, care organizeaza interviu pentru a selecta din numarul mare de copii inscrisi pentru clasa I, si despre o suma de vreo 200 de euro. Am intrebat: „Cine a dat cui? Invatatoarei, directoarei? Se cere sau se da din proprie initiativa?”. Intotdeauna e vorba de „o cunostinta”, „o prietena”, „o ruda”, dar nimeni nu declara ceva concret.

Asa ca intreb: a dat cineva dintre dv spaga sa isi inscrie copilul in clasa I la Colegiul National „Ferdinand I”? Stiti vreun caz concret? Vi s-a cerut sau ati dat vreodata spaga ca fiul sau fiica dv sa devina elev(a) al(a) acestui colegiu sau al(a) altei institutii de invatamint din Bacau?

Ca sa ne lamurim o data, e zvon sau realitate?

Similar Articles

Comments

  1. Acum trei ani, când a intrat nepoţica mea la „Ferdinand”, nu s-a dat nici o şpagă. Şi nici după aceea nu am auzit despre asta. Iar casta părinţilor de acolo pare să aibă ceva forţă.

  2. „Iar casta părinţilor de acolo pare să aibă ceva forţă”. Pe asta n-am inteles-o. E argument pro spaga sau contra? 🙂 Si daca e contra, cum functioneaza „forta” parintilor impotriva ei? 🙂

  3. Părinţii sunt foarte uniţi, schimbă informaţii despre dascăli şi îi pun la punct cu stricteţe (certuri mari, uneori). În plus, foarte multi parinti sunt oameni bine pozitionati social, profesional, etc, pe care scoala si-i doreste cu siguranta, fiindca ajuta institutia, ceea ce cam exclude spaga. Parerea mea! Bazata pe chestii concrete. Insa, ca si la doctor, poate se mai duce cate unul la dascal si-i lasa plicul fara sa ii fie cerut, dupa care se plange prin targ ca a dat spaga. Bursa spagii este facuta in principal de pacient, nu de medic.

  4. „foarte multi parinti sunt oameni bine pozitionati social, profesional, etc, pe care scoala si-i doreste cu siguranta, fiindca ajuta institutia, ceea ce cam exclude spaga”. Tie nu ti se pare nimic in neregula cu asta? Poate exclude spaga, dar in mod sigur un astfel de rationament exclude si posibilitatea ca un copil dintr-o familie cu venituri modeste sa devina elev al acestui colegiu. Or nu criteriul financiar ar trebui sa primeze in inscrierea copiilor. Si ajungem tot la bani…

  5. La inscrierea odraslelor, parintii nu se prezinta la scoala ca fiind medici, patroni in constructii sau oameni politici. Ulterior, ei ajuta scoala, fiindca au orgoliul ca copchii lor sa aiba conditii bune. Si uite asa, de la an la an, o chestie de asta poate ca a contribuit la conturarea cutumei ca momentul inscrierii nu e cel mai bun pentru dat/luat o spaga. Repet, sunt aproape convins ca plicuri cu parai or mai fi fost „uitate” pe coltul catedrei, iar de atentii pentru cadrele didactice se stie. Cert este ca, de cand lumea si pamantul, se stie ca unele scoli au o anumita cota (stabilita de calitatea actului didactic si de statusul parintilor), in raport cu celelalte, in functie de care se stabilesc si cheltuielile comune curente, si daca la o scoala se fac cursuri de traforaj, in vreme ce la alta se iau lectii de astronomie, etc. Si parintii mei au fost cadre didactice si am vazut toate urateniile sistemului. M-am indepartat de la subiect, asa ca repet: pentru inscrierea copilului din familia noastra nu a fost nevoie de spaga si nici apoi nu am mai auzit ca s-ar da. Toate acestea, cu rezerva ca orice este posibil si probabil nici privirea agera a lui Dumnezeu nu poate patrunde simultan in toate cotloanele, cancelariile si salile de curs de la Ferdinand.

  6. Precizare necesara: faptul ca parintii mei au fost cadre didactice nu inseamna ca au luat spaga, ci ca am avut ocazia ca pe langa lucrurile frumoase ale sistemului, pe care ei m-au indemnat sa le vad, sa observ, inevitabil, si urateniile sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular