Dor de copilarie sau curiozitatea de a compara doua orizonturi de asteptare diferite. Pastram cred toti amintiri nedefinite din trecut, sub forma unor senzatii care ne strabat ca fisiile de lumina o incapere intunecata cind noaptea niste faruri taie intunericul. Una dintre cartile copilariei care au lasat urme luminoase in mine este “Talismanul de safir. Povestea Aurorei, frumoasa mireasa a soarelui”, de Elvira Bogdan. E una dintre Madlenele mele literare. O vreme nici nu am mai stiut bine cum se numeste. Nici de ce imi placuse. Zilele acestea am avut chef sa aflu.
Biblioteca de unde o imprumutasem de citeva ori cind eram mica s-a inchis de citiva ani pentru reabilitare. Cea noua are noi editii ale “Talismanului de safir”. Insa eu am preferat, pentru format si fotografii, editia veche, din 1985, in care am citit-o, desi ii lipsesc citeva pagini iar altele sunt rupte la colturi. Uneori drumul inapoi spre copilarie poate fi reconfortant, ca orice drum spre sinele adevarat. Numai ca, trebuie sa recunosc, eu m-am plictisit ingrozitor sa rasfoiesc acest volum, cu „ochi” de „om mare”. Pentru ca astazi am “citit” toate intentiile educative ale autoarei iar limbajul – “pomii isi imbracasera haina de sarbatoare” – mi-a adus aminte de sfaturile invatatorilor din anii ’80 de a copia “expresiile frumoase”, care acum mi se pare un “curat mestesug” de anulare a imaginatiei. O recomand insa, pentru ambele texte, tuturor celor care au copii.
Sintem, cred, suma cartilor citite, a cuvintelor care ne-au atins cel mai profund, chiar a acelora pe care le-am si uitat intre timp dar care au produs la un moment dat o schimbare aproape ireversibila in noi. Poate mie de la cartea Elvirei Bogdan mi se trage placerea calatoriei, sub toate formele ei, si nevoia de poveste. Si te poti intreba in ce masura mai sunt astazi recomandabile “copiilor sub 12 ani” astfel de texte, care nu le ofera neaparat “lectii de supravietuire” in realitatea actuala.
Prima editie din “Talismanul de safir” a aparut in 1931, la Editura Casa Scoalelor, iar a doua, in 1968, la Editura Tineretului. Cartea a obtinut in 1978 Medalia de Aur a Premiului L’Aiglon, la Festivalul International al Cartii de la Nisa.
“Aurora, mireasa Soarelui” a fost publicata in 1969, la Editura Tineretului, iar in 1975 a primit Medalia de Aur a Premiului European pentru Literatura Franceza de la Bruxelles.