O operatoare calculator a cistigat Marele Premiu al Salonului de Arta Naiva

Aproape 30 de pictori naivi din sase judete ale tarii au participat anul acesta cu lucrari la cea de-a XIX-a editie a Salonului de Primavara al Artei Naive, deschis vineri la Muzeul Centrului de Cultura si Arte “George Apostu”, din Bacau. Marele Premiu al actualei editii, oferit de Centrul “George Apostu”, a fost cistigat de Maria Margos, o bacauanca in virsta de 46 de ani, de profesie operatoare calculator, care a pictat o scena cu mire si mireasa, de la o nunta sateasca.

“Pentru tabloul cistigator m-am inspirat din ceea ce am trait in copilaria mea. Eu m-am nascut la Gaiceana si sint mindra ca sint taranca. Tatal meu, care avea o voce minunata, cinta pe la nunti si mergeam cu parintii mei la aceste evenimente. In tot ce pictez sint inspirata de viata la tara. Vreau ca lumea sa nu uite ca la tara chiar daca oamenii sint simpli ei traiesc, gindesc si sint minunati”, a declarat Maria Margos.

Cistigatoarea editiei 2010 a Salonului spune ca a inceput sa picteze in urma cu patru ani si ca profesorii sai in arta naiva au fost artistii Catinca Popescu, Gheorghe Parascan si regretata Viorica Cocioiu. Prima sa participare la Salon, in urma cu trei ani, a avut ca rezultat si cistigarea unui prim Mare Premiu.

Juriul prezidat de artistul plastic Ilie Boca a mai acordat vineri premii creatorilor naivi Doina Moldoveanu (Galati) si Sebastian Dima , un tinar in virsta de 19 ani, din Resita, premii acordate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau. De asemenea, artistii bacauani Catinca Popescu si Ion Maric au primit din partea juriului si a organizatorilor cite o diploma de excelenta, cu ocazia implinirii a 75 si, respectiv, 65 de ani.

Artistul plastic Ilie Boca, presedinte al juriului:

“Este o expozitie cu nivel calitativ mai mare decit in alte editii. Sint multi bacauani buni si multi care au progresat intre timp. Foarte multi participanti s-au transformat in meseriasi, care executa foarte bine pe o formula. Maria Margos este nou venita, cu forta. A fost premiata pentru naivitatea si sinceritatea cu care-si marturiseste visul sau de a arata lumea prin pictura. Acest Salon este o incercare de a se pastra traditia si de a stimula creatia, nevoia de a face pictura. Este pacat ca nu s-a realizat inca o colectie cu lucrari ale creatorilor care au participat in aceste 19 editii”.

Atmosfera satului românesc si a traditiilor populare, din lucrarile expuse, a fost recreata, in parcul Centrului “George Apostu”, de artisti din judesul Bacau, care au prezentat fragmente de obiceiuri traditionale sau au cintat colinde pascale.

Salonul de Primavara al Artei Naive ramine deschis pina pe 17 aprilie 2010.

La editia 2010 expun creatorii Ion Maric (Bacau), Catinca Popescu (Bacau), Constantina Voicu (Bacau), Sergiu Minulescu (Resita), George Molin (Resita), Maria Margos (Bacau), Maria Bodron (Bacau), Dumitru Stefanescu (Braila), Mircea Cojocaru (Galati), Costel Iftinchi (Iasi), Gheorghe Boanca (Iasi), Valer Galan (Bistrita), Gabriela Augustinov (Resita), Jana Ghemes (Iasi), Doina Moldoveanu (Galati), Salomeia Andronic (Racaciuni, Bacau), Calistrat Robu (Iasi), Virginia Bârsan (Bacau), Doina Gustav (Resita), Gustav Hlinka (Resita), Vasile Popovici (Resita), Viorica Farcas (Resita), Octavia Vizitiu (Iasi), Dorin Balan (sculptor, Vaslui), Adrian Pascaru (Iasi), Gheorghe Balaceanu (Iasi), Costel Tanase (sculptor, Iasi), Sebastian Dinu (Resita) si Iuliana Cojocaru (Galati).

Sponsori ai editiei de anul acesta au fost SIF Moldova si Pambac S.A. Bacau.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular