O românca a cistigat Nobelul pentru Literatura

0
966

Premiul Nobel pentru Literatura al anului 2009 a fost acordat astazi scriitoarei germane de origine româna Herta Muller (n.1953).

The Nobel Prize in Literature 2009

muller.jpg

Speram, recunosc, sa cistige Amos Oz, un scriitor care-mi este drag. Stiu ca nu voi citi curind (daca o voi face vreodata) Herta Muller, pentru ca subiectul predilect al scrierilor sale este viata petrecuta in comunism, or pentru mine acesta nu este un subiect incitant. L-am trait. Voi citi, poate, doar pentru a vedea ce imagine despre România va deveni, daca nu e deja, internationala datorita (sau mai curind din cauza) acestui premiu si acestei scriitoare.

Am ascultat-o intr-o conferinta de presa de la Stockholm, difuzata pentru citeva minute de Realitatea TV, si declaratiile sale mi-au frint putina bucurie data de vestea ca un român a cistigat Nobelul pentru literatura:

„Eram sigura ca nu mi se va intimpla tocmai mie. Sint carti pe care le-am scris, le-am terminat, nu mai este vorba de mine ca persoana. (…) Ce-am scris are legatura cu regimul comunist. Treizeci de ani am trait in dictatura, am plecat din România din dictatura.

Cartile mele au vorbit despre comunism, despre cum a fost posibil ca sa dureze atit de mult, cum a putut sa distruga o tara intreaga, cum le-a luat toate drepturile oamenilor.

Literatura merge acolo unde omul are o sensibilitate iar pentru mine comunismul a fost aceasta sensibilitate”.

Herta Muller declara in aprilie 2008 pentru Evenimentul Zilei ca nu o preocupa Premiul Nobel. Azi l-a cistigat.

Later edit:
Si ca sa ne distram putin, iata ce poate face neatentia din „cea mai buna televiziune de stiri”:

muller1.jpg