O treime din angajatii Teatrului „Bacovia” vor fi concediati

Veste de cosmar pentru angajatii Teatrului Municipal “Bacovia” din Bacau. De la mijlocul lunii august, 33 la suta dintre salariatii institutiei vor fi concediati. Masura este decisa de Ordonanta de Urgenta nr. 63, din 30 iunie 2010, prin care Guvernul impune reduceri masive de personal in primarii. Restructurarea va afecta vietile a 26 de oameni din toate departamentele institutiei de cultura.

In prezent, Teatrul Muncipal “Bacovia” are, la cele doua sectii – Drama si Animatie, 79 de angajati, dintre care 34 fac parte din departamentul artistic, de la actori, regizori, pina la sculptor papusi sau sufleur.

Ordonanta de Urgenta nu ofera nici un criteriu de aplicabilitate, Guvernul lasind in seama directorilor si sarcina de a decide singuri angajatii pe care-i lasa fara piine in plina criza economica.

“Am decis impreuna cu sefii de departamente oamenii care vor pleca, am incercat sa fim obiectivi si sa tinem cont de activitatea pe care trebuie sa o desfasoare Teatrul dupa acest tsunami. Din pacate, vor fi afectati si actorii, chiar daca foarte putini. Sint foarte bulversat. Dupa ce te chinui cinci ani de zile sa formezi o echipa performanta, te trezesti ca niste oameni dau niste decizii pe care eu nu le inteleg, sub amenintarea ca daca nu le aplici esti pasibil de puscarie. Intra in vigoare, ca la pomana, dupa 40 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, pe la mijlocul lunii august”, a declarat Adrian Gazdaru, directorul general al Teatrului Municipal “Bacovia”.

Reducerea de personal este a doua lovitura pe care o primeste institutia de cultura bacauana, dupa ce de la 1 iulie 2010 angajatii sai primesc salarii diminuate cu 25 la suta.

“Am oameni care vor duce lunar acasa 250 de lei. Este dezastru si va fi si mai rau dupa ianuarie 2011. Daca este cineva care da acum examen la Facultatea de Teatru fie e timpit, fie masochist. Nici colaborari nu mai poti lua ca actor, pentru ca teatrele nu vor mai avea fonduri. Aceasta taiere de 25 la suta din salarii inseamna reduceri de venituri proprii pentru teatre, reduceri de spectatori, pentru ca vor prefera sa cumpere mai multe piini cu banii pentru un bilet”, a mai spus directorul Adrian Gazdaru.

Un tinar actor ia lunar, de la 1 iulie 2010, un salariu de 511 lei, suma care trebuie sa acopere probabil si motivatia pentru a face arta de calitate.

Conducerea Teatrului Municipal “Bacovia” pastreaza deocamdata tacerea asupra numelor din lista viitorilor disponibilizati.

Din 27 iunie 2010, Teatrul bacauan a intrat in vacanta de vara, pina la deschiderea din toamna a stagiunii 2010 – 2011.

Similar Articles

Comments

  1. Nemernicii si blestematii dracului… Au furat tot ce era de furat, s-au imbuibat si toate celelalte si acum ne lasa si fara o treime din teatru… … …

    Si apropo, din toate firmele cu datorii si hotzii, statul s-a gasit sa lichideze fix magazinul de animale si plante 2X2, unde mai intrau copiii sa vada un animalutz, unde mai intrau adultii sa mai vada de o planta…

  2. Sper să fie exact treimea de cabotini genial de proşti actori care ne sparg timpanele cu urlete de handicapaţi, orice ar spune pe scenă.
    Care au uitat prima lecţie de actorie, aceea că, sub orice cuvînt, sub orice gest, cînd eşti în scenă trebuie să ai un gînd, un sentiment. Aşa a lăsat legat tătucul Shakespeare.
    Sunt mulţi de ăştia la Bacovia şi-i clar că-s obosiţi după ce şi-au asasinat spectatorii timp de decenii. La pensie cu ei.

  3. Mai bine ma chema pe mine ca faceam eu lista cu actorii care ar trebui sa „zboare”: toti, cu citeva exceptii.

  4. supriza mea a fost ca semnatara articolului mi-a fost o colega foarte buna de liceu.stiam ca-i pasionata de teatru dar am pierdut legatura….ce mica e lumea…

  5. Faina ideea, e pusa in practica de copiii astia la ID Fest. Un soi de „discutie de dupa” se intimpla si la Teatrul „Bacovia”, dupa premiere. Am participat insa la doua si m-am lecuit, in acel hol neprimitor de la demisol, cu gustari and drinks. Mi s-a parut inoportun sa intrerup lumea din mestecat pentru o consideratie pe marginea spectacolului. Intr-un alt cadru ar fi foarte util, pentru ambele parti, artisti si public, cred.

  6. Aceste discutii nu se fac la protocol (tu la asa ceva ai luat parte) ci intr-un cadru un pic mai organizat si nu neaparat imediat dupa premiera…ma rog, idei ar fi dar …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular