Patru candidati, si toti patru, respinsi. Concursul pentru sefia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau se reorganizeaza

1
756

Consiliul Judetean (CJ) Bacau va organiza in 30 de zile un nou concurs pentru postul de director general al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Decizia a fost luata ieri, dupa evaluarea proiectelor de management depuse de cei patru candidati pentru cea mai inalta functie din aceasta institutie publica de cultura.

Prima care a iesit din cursa a fost Lacramioara Istina, sefa Sectiei de Arheologie si Istorie a Complexului, care a fost eliminata din concurs pe motiv ca s-a semnat pe proiectul de management propus, fapt interzis de regulament.

„A fost un accident nefericit, un ghinion, m-am semnat ca asa mi s-a parut firesc, de vreme ce eu muncisem la el. Mi-a scapat acea prevedere din regulament care interzicea acest lucru”, a declarat ieri Lacramioara Istina.

Nici cei trei care au trecut in faza urmatoare a concursului, evaluarea proiectului, nu s-au dovedit insa mai norocosi. Din punctul de vedere al comisiei, niciunul nu s-a ridicat peste nivelul minim acceptat pentru a i se incredinta mandatul de cinci ani la sefia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

„N-a obtinut niciunul nota 7, proiectele lor de management s-au situat sub aceasta limita. Pe proiectul doamnei Istina nici nu ne-am mai uitat, de vreme ce a fost eliminata. Are o sansa acum sa se inscrie si dinsa, si oricine altcineva isi doreste. Domnul Florin Filip a avut cel mai slab proiect, cred ca l-a scris in graba. S-a apropiat totusi de proiectele depuse de Carmen Istrati Murariu si Dana Macsim, care au fost mai bune, aproximativ de acelasi nivel”, a declarat Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau si presedinte al comisiei din concurs.

Declaratia a fost primita cu diplomatie de Florin Filip, expert UNESCO in patrimoniu imaterial, unul dintre autorii proiectelor in urma carora „Calusul” si „Doina” au fost incluse in patrimoniul universal.

„Depinde acum si care este viziunea dumnealor, una este sa scrii proiecte pentru mai multe muzee si pentru UNESCO si alta pentru un singur muzeu. Pe urmatorul proiect de management am sa-l scriu gindindu-ma ca au atentia focusata pe anumite domenii. O sa fac propuneri mai concrete”, a declarat istoricul Florin Filip, fost angajat al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” in perioada ’96 – ’99.

Carmen Istrati Murariu, autoare a doua albume de arta, „Dictionar al artei naive din Bacau” si „UAP Bacau – 40”, este de 12 ani angajata a Sectiei de Arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Dana Macsim este fosta jurnalista de televiziune si actuala directoare a Centrului pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare”, din judetul Neamt.

Din comisia de concurs a CJ au mai facut parte istoricul Ioan Mitrea, presedinte al Societatii de Stiinte Istorice din România – Filiala Bacau, Vilica Munteanu, director al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Bacau, Dragos Neamu, presedinte al Retelei Nationale a Muzeelor din România – Bucuresti si Lacramioara Stratulat, director general al Complexului National Muzeal „Moldova”, Iasi.