„Paznicii de noapte”, o premiera ce readuce emotia in sala de spectacol

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau a prezentat duminica seara cea de-a doua premiera a actualei stagiuni, spectacolul „Paznicii de noapte”, o adaptare a regizorului Adrian Gazdaru, dupa textul autorului grec Stratis Karras (1935 – 1992). A fost o seara pe care publicul bacauan a rasplatit-o cu flori si aplauze indelungate.

Patru actori cu experienta, Doina Iacob (Erofili), Viorel Baltag (Gavril), Ion Goranda (Pepe) si Florina Gazdaru (Anna), spun cu rafinament si fermecatoare naturalete povestea emotionanta a unor oameni simpli, pe care viata nu i-a ferit de ratari, vise neimplinite, experiente dramatice care nu le-au atenuat insa puterea si nevoia de a spera si a iubi, o nevoie dureroasa ce poate duce, in mod extrem, la violenta si chiar la moarte. E un spectacol ce surprinde cu minutiozitate si delicatete, si pe alocuri chiar cu umor, fragilitatea sufletului uman, absurdul existentei, un spectacol in care tragicul si ridicolul se invecineaza, la fel de firesc precum se intimpla in viata reala.

In centrul povestii sint doi burlaci trecuti de 60 de ani, ursuzi si artagosi, paznici de noapte la un depozit, care isi traiesc tristetile si singuratatile impreuna, impartind aceeasi camera modesta, ce le serveste si de dormitor, si de sufragerie sau bucatarie. Alura lor neprietenoasa ascunde insa dureroase sensibilitati iar sufletele lor poarta urmele adinci ale unor experiente trecute, asa cum peretii incaperii pastreaza urme ale unor vechi tablouri care nu mai sint.

Cei doi prieteni, Gavril si Pepe, conturati cu subtilitate de actorii Viorel Baltag si Ion Goranda, stirnesc risul spectatorului in certurile lor copilaresti sau il lasa fara respiratie in momentele de confesiune, de o impresionanta densitate emotionala.

Unul dintre motivele lor de ciondaneala este, adolescentin, Erofili (Doina Iacob), o fata batrina pe care Gavril o place in ascuns insa pe care Pepe a cerut-o, in joaca, de nevasta. In timp ce isi probeaza voaluri de diferite culori, traindu-si cu o bucurie de fecioara visul de a deveni mireasa, ea deretica prin casa si le face de mincare, lucru convenabil pentru cei doi burlaci. Vestea unui oaspete misterios (Anna – Florina Gazdaru) reanima visele neimplinite si sperantele ascunse ale celor doi celibatari. Sa fie tatal mult asteptat, sa fie propunerea de angajare din partea unei companii, sa fie o noua iubire? Raspunsul il veti afla singuri, la teatru, pentru ca „Paznicii de noapte” e un spectacol care merita (re)vazut.

Urmatoarea reprezentatie va avea loc pe scena bacauana duminica, 20 noiembrie 2011, de la ora 18.00.

Stratis Karras este considerat astazi unul dintre innoitorii dramaturgiei elene. Piesa „Paznici de noapte” a fost jucata pe cele mai mari scene ale lumii.

A mai scris Bogdan Petrea (laobiect.com), sursa foto.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular