Pentru harul lui Maxim Dumitras

Artistul bistritean Maxim Dumitras, fondatorul Muzeului de Arta Comparata din Singeorz-Bai, prezent in septembrie 2009, cu o expozitie, in Galeria de Arta Contemporana “George Apostu” din Bacau, a primit, la editia din acest an a Simpozionului National de Estetica, Premiul Centrului de Cultura si Arte „George Apostu” , “pentru harul de a converti traditia in viziuni ale modernitatii, pentru puterea mereu inventiva de a revela dimensiuni provocatoare ale realului”.

Maxim Dumitras este un artist care nu trebuie laudat pentru noutatile ci pentru lucrurile vechi, imemoriale pe care le aduce. El vine cu o lume pe care noi o experimentam in fiecare zi dar nu o percepem. Este lumea lui Maxim Dumitras, o lume arhaica, o lume a inceputurilor, o lume in substrat, pe care el incearca de 20 de ani sa o repuna in stare de functionare in ceea ce priveste perceptia, pentru ca in ceea ce priveste existenta ei nemijlocita, existenta ei profunda ea nu a fost niciodata suspendata. El vine dintr-un loc in care timpul n-a fost niciodata fracturat, este cumva intr-un spatiu de intersectie, intr-un spatiu limita in care ruralul si urbanul coabiteaza, intr-o forma care nu a creat disfunctii pina acum. Ceea ce face Maxim Dumitras este sa constate ca intre natura si cultura nu exista conflict”, a rostit in Laudatio criticul de arta Pavel Susara, despre artistul bistritean.


“Mi-am asumat provincia cu mare drag si mare pretuire si incerc s-o duc spre centru si chiar s-o inalt spre universalitate. Sint onorat de acest premiu si multumesc Centrului ca a fost foarte atent la cotitura pe care au facut-o artele plastice. Dedic acest premiu sotiei mele care a fost alaturi de mine”
, a spus in replica sculptorul Maxim Dumitras.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular