Romanul „Simion liftnicul”, semnat de prozatorul bacauan Petru Cimpoesu, a cucerit o noua tara. Dupa ce in ultimii doi ani a fost tradus si publicat in Cehia si Italia, si prezentat publicului din Austria, volumul are acum si o versiune in limba spaniola, „Un Santo en el ascensor”, aparuta la Editura „Icaria” din Madrid.
Pretul stabilit de editura pentru un exemplar din acest volum este de 20 de euro, in timp ce in România cartea ajunge in jur de 10 euro.
Iata un fragment din prezentarea facuta de „Icaria” cartii „Simion liftinicul” si autorului sau:
„Cimpoeşu nos ofrece una literatura de milimétrica precisión funcionarial para presentar un colorista anecdotario de comunidad de vecinos, de gente común y ordinaria que ha vivido el alucinante viaje que representa el paso del modelo social del comunismo al capitalismo con una perplejidad, fe ciega, o desenfreno oportunista que el escritor relata con una maestría e ironía sorprendentes.
Queremos dar parte, de la misma manera, de la nueva literatura que nos llega de la desintegración de un mundo, la del bloque del Este, que no parará de iluminarnos. Las historias del bloque de la calle de las Ovejas, Bacau, Rumanía, son el vestíbulo a este mundo que renace de sus cenizas”.
In aceste zile, Petru Cimpoesu este prezent la Madrid. Astazi, 6 octombrie, prozatorul bacauan a participat, alaturi de scriitorii Gabriela Adamesteanu, Ion Vianu, Dan Lungu si Victor Ivanovici, la un colocviu cu tema „Literatura româna in Spania. Identitati, confesiuni, confluente culturale”, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) si Centrul National al Cartii, din cadrul ICR, la Circulo de Bellas Artes din Madrid.
FOTO: Liviu MAFTEI
Iar in perioada 7 – 9 octombrie 2009 va lua parte la Tirgul International de carte „LIBER” din Madrid.
In 2006, „Simion liftnicul” a fost declarata cartea anului in Cehia si a fost distinsa cu Marele Premiu “Magnesia Litera”, oferit de un juriu format din reprezentanti ai Academiei Republicii Cehe, Asociatiei Scriitorilor, Asociatiei Traducatorilor, Fundatiei Cehe a Fondului Literar si ai Asociatiei Librarilor si Editorilor din aceasta tara.
Cartea a mai primit, in 2001, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din România si Premiul Revistei “Cuvintul”.
Mai multe informatii pe acest subiect gasiti aici: