Premiera „Angajare de clovn” – de revăzut

În apropiere se aude muzica unui circ străin care trece. Cei trei clovni bătrîni se aliniază drepţi, duc simultan mîna dreaptă spre locul inimii, ca un fel de salut mut la auzul unui imn personal, şi scot din buzunarul interior al hainei cîte un nas roşu, pe care şi-l aşează, cu aceleaşi gesturi solemne, pe chip. Din astfel de imagini simple, dar expresive, şi-a construit regizorul Gheorghe Balint spectacolul „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, pe care Teatrul Municipal „Bacovia”, din Bacău, l-a prezentat duminică seară, în premieră, publicului băcăuan.

Deşi este cea de-a treia premieră din actuala stagiune, „Angajare de clovn” pare să fi trecut pe primul loc în preferinţele publicului. La final de reprezentaţie mai mulţi spectatori au strigat în mod repetat „Bravo!”, şi pe bună dreptate. Regizorul Gheorghe Balint şi cele trei actriţe din distribuţie, Nina Ionescu (Nicollo), Adelaida Perjoiu (Filippo) şi Eliza Noemi Judeu (Peppino), au realizat momente de o rafinată tensiune emoţională.

Spectacolul spune cu sensibilitate şi umor, fără vulgarităţi contemporane, povestea a trei clovni bătrîni care se reîntîlnesc la o audiţie pentru angajare. Aduc cu ei în această întîmplare fără ieşire, de sfîrşit de viaţă, amintiri, trucuri vechi, speranţele dar şi neîmplinirile lor. Povestea se construieşte gradual, iar cei trei clovni bătrîni parcurg în relaţia dintre ei drumul de la concurenţă, la compasiune. E un spectacol uman impresionant, o poveste de viaţă şi de moarte, şi, în acelaşi timp, un discurs simplu, direct, despre destin, alegeri, despre condiţia artistului în societate (privindu-l, conceptul de „actor pensionar” ţi se pare o anomalie: „Cînd te opreşti parcă nu mai trăieşti, parcă ai murit”), despre drumul fiecăruia dintre noi spre uitarea în care ne aruncă la un moment dat timpul.

„Angajare de clovn” îşi găseşte uşor drumul spre sufletul tău, indiferent de vîrsta fizică sau sufletească pe care o ai, prin tăceri, cuvinte, mimică, gestică, priviri. La premieră au reacţionat pozitiv şi copiii, şi părinţii lor, chiar dacă în momente diferite.

La succesul spectacolului contribuie în bună parte, alături de actriţele cu experienţă Nina Ionescu şi Eliza Noemi Judeu (interpretarea sa mi-a amintit pe alocuri de Al Pacino în rolurile sale de bătrîneţe), şi Adelaida Perjoiu, care îşi face cu „Angajare de clovn” debutul pe scena băcăuană. Tînăra actriţă a dovedit de la început că este nu doar foarte frumoasă, ci şi foarte talentată. Are ştiinţa dozării emoţiei, este firească, naturală şi are o puternică forţă de expresie artistică.

„Angajare de clovn” este un spectacol superb pe care îmi doresc să-l revăd, chiar dacă, pentru a fi perfect, cred că mai trebuie tăiate cîteva secunde din scena de final.

Foto: Ioan Viorel COJAN

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular