Nu este genul meu de spectacol dar au fost momente care mi-au placut – m-au facut sa rid – si pentru care l-as recomanda prietenilor care au chef de o seara de relaxare la teatru, cu activitatea cerebrala data la minim.
„Bigamul” este o comedie usoara, plina de echivoc, scrisa de dramaturgul londonez Ray Cooney in 1990, la virsta de 58 de ani. Povestea e simpla si previzibila. John Smith, interpretat de actorul Adrian Gazdaru, este casatorit in acelasi timp cu doua femei, Mary Smith (Florina Gazdaru) si Barbara Smith (Anca Bucsa). Ocupatia de taximetrist ii permite sa navigheze intre doua sotii si doua domicilii diferite, pina intr-o zi cind echilibrul sau existential, tinut in friu cu ajutorul unei agende in care-si noteaza codificat fiecare pas, ii este zdruncinat de o poseta primita peste cap, in mod accidental. Povestea se complica cind in scena intra comisarul Troughton (Bogdan Buzdugan), Comisarul Posterhouse (Viorel Baltag) si un fotoreporter (Iustin Ciuche). Ca doua ciresele pe tort, prietenul Stanley (Gabriel Dutu) si vecinul gay „de deasupra” (Stefan Ionescu) transforma totul intr-o situatie fara aparenta rezolvare, agravata de intilnirea dintre o „calugarita” in furou si o „menajera” furioasa.
Spectacolul ar fi chiar agreabil daca regizorul Cristian Ioan n-ar fi accentuat conotatiile sexuale ale anumitor replici. Actorii se pipaie si urla mult, mimeaza grosolan pe alocuri scene erotice, isi arata dedesubturile (scena cu Mary Smith in spagat cu poalele in cap e prea jenanta ca sa fie comica), in mod repetat. Aceste „incarcaturi” pica greu spectatorului care este obligat sa le digere in doua ore fara pauza si strica per ansamblu jocul actorilor care pun in valoare replici pline de umor scrise de Ray Cooney.
Inspirata a fost „corectura” adusa de regizor sau de actor (nu stiu cine a decis) textului piesei in schimbul de replici dintre Anca Bucsa („Dar nu te-a interesat niciodata fotbalul”) si Adrian Gazdaru („Asta sa i-o spui lui Mutu”, in loc de varianta originala „Pasiune mai noua”), care in contextul actual (vezi scandalul de dopaj in care e implicat fotbalistul român) a stirnit hohot de ris in sala.
In interpretarea lui Gabriel Dutu, Stanley este unul din cele mai savuroase personaje ale spectacolului. Surprinzator este si Viorel Baltag care, potrivit ca structura unor roluri de drama, face aici un personaj hazos. Iar Stefan Ionescu (Bobby) dovedeste inca o data, dupa „Farmecul ametitor al banilor negri”, ca rolurile de gay ii vin manusa.
Aparitia secventiala a Despinei Prisecaru – talent irosit. Aceasta actrita merita un rol. Bine macar ca am revazut-o pe scena.
Viata dubla a ghinionistului bigam este subliniata si prin scenografia semnata de artistul Cristina Ciobanu. Spectacolul este interesant si din aceasta perspectiva, pentru cei care privind scena mai pot descifra si un alt tip de joc, la nivel cromatic.
Spectacolul „Bigamul” poate fi revazut pe scena Teatrului „Bacovia” duminica, 7 februarie, de la ora 18.00.
Ray Cooney mai este prezent in actuala stagiune a Teatrului bacauan prin „Farmecul ametitor al banilor negri”, in regia lui Dumitru Lazar Fulga.
Sursa foto: Teatrul Municipal „Bacovia”