Primele trei zile din luna martie 2013 vor fi zile de premieră naţională pentru Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, care invită publicul să vadă un nou spectacol Cehov, „Unchiul Vanea”, pus în scenă de Luminiţa Ţîcu, o tînără regizoare din Republica Moldova, aflată, cu acest proiect, la prima sa colaborare cu un teatru de stat din România.
Luminiţa Ţîcu (foto) este de 12 ani actriţă a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, din Chişinău, şi lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, din Chişinău. Ca regizor a lucrat pînă în prezent în teatrul independent, activitate pe care o desfăşoară în cadrul Laboratorului Teatral Foosbook, un proiect personal construit ca spaţiu de manifestare a teatrului independent şi a tinerilor actori.
„Casa M”, unul dintre spectacole pe care le-a realizat în calitate de regizor independent, a înregistrat un succes internaţional, fiind premiat la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, nominalizat la Festivalul de Teatru din Edinburgh (Scoţia), şi invitat recent la Festivalul „Cei mai buni din Est”, organizat de Volkstheater, din Viena.
De asemenea, Luminiţa Ţîcu este directoare a Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film “ClassFest”, din Chişinău.
A venit să realizeze un spectacol în Bacău în urma unei invitaţii pe care i-a adresat-o scriitorul şi criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”. La conferinţa de presă organizată de Teatrul băcăuan pentru promovarea premierei „Unchiul Vanea”, Doru Mareş a lansat ideea că spectacolul băcăuan al Luminiţei Ţîcu ar putea fi un eveniment important nu doar pentru Bacău, ci pentru scena de teatru din România.
„Opinia noastră este că sîntem în preajma unui eveniment extrem de important pentru Teatrul «Bacovia» şi un eveniment, fără nicio glumă, la fel de important şi pentru teatrul românesc în general. Sper că în week-end lucrul acesta să ni se dovedească tuturor şi prin prestaţia scenică a actorilor din spectacolul «Unchiul Vanea». Importanţa despre care vă vorbesc este nu numai pentru că recurgem la o piesă fundamentală pentru dramaturgia mondială dar şi pentru că este primul spectacol montat pe dreapta Prutului de Luminiţa Ţîcu. Cel mai recent spectacol al său, «Casa M», deja premiat şi de o vogă extraordinară, o bijuterie teatrală, a adus-o direct în topul fruntaş al regiei româneşti. Sîntem primul teatru care a reuşit s-o convingă să monteze şi în partea asta a Prutului.
Sîntem în pline repetiţii, mai sînt cîteva zile, eu sper ca week-end-ul, prin cele trei seri de premieră, să confirme investiţia riscantă pe care, desigur, o fac acum, şi anume că este foarte posibil ca în week-end la Bacău să iasă în scenă unul dintre cele mai importante spectacole ale acestei stagiuni pe plan naţional. Eu mă rog la Dumnezeu să fie aşa”, a declarat Doru Mareş, secretar literar al Teatrului din Bacău.
Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, a declarat că decizia finală de a colabora cu regizoarea Luminiţa Ţicu a luat-o după ce a văzut cel mai recent spectacol al său.
„Ideea unei colaborări cu regizoarea Luminiţa Ţîcu s-a conturat în urma unei discuţii pe care am avut-o cu domnul Doru Mareş vizavi spectacolele domniei sale pe care le văzuse la Chişinău, dar «cireaşa de pe tort» a fost pusă, să spunem aşa, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Iaşi, unde am văzut acest spectacol «Casa M», care m-a emoţionat foarte tare. Mi-a plăcut stilul de abordare al dînsei, modalitatea de lucru cu actorii”, a precizat directorul Teatrului băcăuan.
Cu „Unchiul Vanea”, Luminiţa Ţîcu înregistrează mai multe premiere în plan profesional. Acesta este primul spectacol Cehov pe care îl realizează în calitate de regizor, prima colaborare cu un teatru de repertoriu, şi primul contract cu un teatru de stat din România.
„Vin din Teatrul independent de la Chişinău, am lucrat mereu cu proiecte independente, n-am apucat să lucrez într-un teatru de stat, am fost oarecum tot timpul pe baricade. Am fost omul care a fost împotriva teatrelor de repertoriu într-un fel pentru că le cunosc foarte bine handicapurile şi niciodată nu merge bine într-un teatru de sistem. Tot timpul nu-mi plac lucrurile. Ei şi tocmai cînd eram în vîrful acestui focar mi-a venit invitaţia să vin să montez într-un astfel de teatru. M-am gîndit foarte mult, pentru că aveam anumite temeri, frici, responsabilităţi acasă, pe care a trebuit la un moment dat să le las ca să vin aici, recunosc că m-a flatat invitaţia. M-a invitat Doru Mareş pe care îl cunosc mai de demult, de la festivaluri, l-am cunoscut apoi şi pe Adi (Adrian Găzdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”, n.red.), şi atunci am zis «Da, e important pentru mine să vin, să încerc».
N-am făcut nici măcar în proiecte independente un text din dramaturgia clasică, or am considerat foarte important şi pentru mine şi pentru Teatrul şi pentru actorii din Bacău să fac un Cehov, şi să vin cu un Cehov mare, cu «Unchiul Vanea». Aş fi vrut să vin cu o dramaturgie din Republica Moldova, asta mi s-a părut mie că e mai ok pentru început, dar din păcate, recunosc, nu am găsit un text care să-mi stea mie la inimă şi nici un text care să se «pupe» cu actorii şi atunci am ales acest text, şi după ce am discutat cu actorii. Mi s-au părut dornici de Cehov.
Eu am jucat cîndva în «Unchiul Vanea», am jucat-o pe Sonia. «Unchiul Vanea» este textul la care ţin eu foarte mult. Deci am venit cu tot ce am avut eu mai drag în mine, am venit să spun o poveste. M-am întîlnit cu o echipă foarte bună, zic eu, şi sper ca la premieră să avem o revelaţie, toată lumea împreună, deşi recunosc mi-ar mai fi trebuit timp încă, pentru a ne cunoaşte mai bine, pentru că mentalităţile de teatru sînt un pic diferite.
La noi se obişnuieşte să se lucreze un pic altfel, ca timp noi lucrăm mult mai mult decît se lucrează aici. Am aflat că aici se fac spectacole într-o lună, o lună şi jumătate, or la noi se lucrează şi cinci luni la un spectacol. Spectacolul «Casa M», pe care l-am făcut eu, şi care acum s-a întors de la Viena, de la Festivalul „Cei mai buni din Est”, făcut de Volkstheater, l-am lucrat cinci luni. Avem şi spectacole care sînt lucrate foarte, foarte repede şi în final se vede. Cred că şcolile de teatru sînt un pic diferite”, a declarat Luminiuţa Ţîcu.
„E un spectacol demn de penelul lui Aivazovski”, a fost singura declaraţie pe care regizoarea basarabeană a dorit să o facă referitor la noua premieră a Teatrului băcăuan, pentru a trezi curiozitatea viitorilor spectatori să descopere singuri spectacolul.
Din distribuţie fac parte actorii Ştefan Ionescu, Ion Goranda, Eliza Noemi Judeu, Adela Perjoiu, Florina Găzdaru, Daniela Vrănceanu şi Bogdan Matei.