Premiera la Gala „Star”: Trofeul si Marele Premiu au fost cistigate de doi actori

0
918

– Regizoarea Alice Barb (foto1), reprezentanta a juriului: „Noi am ales sa premiem emotia”

Premierele s-au tinut lant la cea de-a VI-a editie a Galei „Star”, festivalul international al recitalurilor dramatice organizat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau, in perioada 29 aprilie – 3 mai 2011. Pentru prima data, in programul evenimentului a fost invitat un spectacol adresat copiilor si tot pentru prima oara a fost adus in recital extraordinar – si acest lucru se va intimpla de acum in fiecare an – un cistigator al Marelui Premiu dintr-o editie anterioara. Un lucru la care nu se astepta insa nimeni, nici macar cei care l-au facut, a fost ca juriul sa acorde la gala de premiere de marti seara nu un Trofeu al actualei editii, ci doua.

Astfel, Marele Premiu si Trofeul Galei „Star” 2011 a fost cistigat, la egalitate, de actorii Lari Giorgescu (foto2), din Bucuresti, si Emilia Borbely, din Timisoara, inscrisi in competitie cu recitalurile „L – V: 8 – 16”, de Rodrigo Garcia si Ioana Paun, si, respectiv, „Mady – Baby”, de Gianina Carbunariu, un spectacol jucat intr-un microbuz cu 17 locuri, care a circulat prin Bacau pe toata durata recitalului. Juriul si-a explicat decizia prin numarul mare de spectacole de calitate inscrise in competitie. Din opt concurenti inscrisi, sase au cistigat premii in bani sau onorifice.

„Noi am ales sa premiem emotia. M-ati emotionat. Asta se intimpla din ce in ce mai rar si din ce in ce mai greu. M-ati ajutat sa ma cunosc pe mine insami mai bine. Va multumesc ca luptati cu aceste vremuri, cu uritenia lor, si ca ne ajutati sa ne fie viata mai frumoasa. Am fost la multe festivaluri, am facut parte din multe jurii, dar nu mi s-a mai intimplat niciodata ca in fiecare zi sa schimb lista premiantilor. Rind pe rind ati fost fiecare cistigator si rind pe rind v-a luat altcineva locul”, a declarat regizoarea Alice Barb, membra si reprezentanta a juriului Galei „Star” 2011, din care au mai facut parte actritele Draga Olteanu Matei si Adriana Trandafir.

Si la categoria Cel mai bun one – man – show a fost acordat un premiu ex- aequo actorilor Filip Ristovski („Nijinski”, de Vaslav Nijinski) si Georg Peetz („Contrabasul”, de Patrick Suskind).

Premiul pentru cel mai bun one – woman – show a fost oferit Alinei Berzunteanu, pentru spectacolul de teatru – film „9 grade la Paris”, adaptare de Peter Kerek dupa o poveste adevarata.

Juriul format din elevi, reprezentat la gala de premiere de Alexandra Spataru si Catalin Petcu, membri ai trupei de teatru „Prospero”, condusa de regizorul Gheorghe Balint, a acordat Premiul onorific „Stefan Iordache” tot ex-aequo. Preferintele lor s-au indreptat catre acelasi Lari Giorgescu dar si catre Giorgiana Elena Popan, cistigatoarea Premiului pentru cel mai bun one – woman – show feminin in 2010, si inscrisa anul acesta cu „Eficienta”. Gabi Postolache a oferit celor doi cistigatori ai Premiului „Stefan Iordache” cite un tablou din partea Transart, lucrare semnata de artistul plastic Gheorghe Frantz.

De asemenea, toti premiantii au primit si cite o carte a autoarei Mihaela Dordea, „Ratacind printre soapte si trandafiri galbeni”.

Cistigatorii Marelui Premiu au primit cite 1500 de euro iar cei ai Premiului pentru cel mai bun one – man – show si Premiul pentru cel mai bun one woman show, cite 750 de euro.

Cea de-a patra premiera (e posibil sa fie mult mai multe) a editiei 2011 a Galei a fost intituirea unei diplome din partea Teatrului Municipal „Bacovia”, care a fost acordata anul acesta lui Romeo Stavarache, primar al Municipiului Bacau, pentru „rolul determinant” in organizarea festivalului.

O alta premiera, cea de-a cincea, a fost o Diploma de excelenta acordata Teatrului Municipal „Bacovia” si directorului Adrian Gazdaru de catre Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Galati, in semn de apreciere pentru organizarea Festivalului International al Recitalurilor Dramatice.