Premiera „Paznicii de noapte”, o comedie „cu dinti”

2
932

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau isi asteapta publicul duminica, 13 noiembrie, de la ora 18.00, la cea de-a doua premiera a actualei stagiuni. Directorul Adrian Gazdaru, in calitate de regizor, si patru actori din generatii diferite, Doina Iacob, Florina Gazdaru, Viorel Baltag si Ion Goranda, pun in scena povestea personajelor din piesa Paznicii de noapte, scrisa de Stratis Karras, o poveste veche, despre viata si moarte, bucurii si tristeti, iubire si singuratate.

Regizorul Adrian Gazdaru marturiseste ca si-a dorit sa monteze aceasta piesa inca din facultate, cind s-a intilnit pentru prima oara cu textul lui Karras.

„Eu cred foarte mult intr-un singur sentiment, care nu va putea fi alterat niciodata, si acesta este iubirea. Piesa asta este foarte puternica emotional, are treceri de la o comedie dureroasa, cu dinti, la acele momente placute din viata oricarui cuplu. E vorba de niste oameni care au traume, care au bucurii, dorinte, sensibilitate, care au iubit si isi doresc in continuare sa iubeasca. Iubesc viata, isi asuma traumele prin care au trecut, vorbesc despre ele cu nostalgie. E un text care a vibrat foarte, foarte puternic in mine.

Eu cu acest text m-am intilnit in 1993, cind eram inca in facultate. De atunci l-am gindit foarte mult, mi-am dorit sa-l montez si, intr-adevar, prima montare regizorala pe care am facut-o cu aceasta piesa a avut loc la Petrosani. Acum am mers pe o alta formula. Am mers pe un alt mesaj pe care doresc sa-l transmit spectatorului. Sint doua spectacole diferite. Am respectat textul original, am pastrat mesajul, am pastrat ritmicitatea dar am lasat finalul la liber, fiecare spectator sa aleaga finalul pe care si-l doreste, fiecare spectator sa se regaseasca in aceste personaje, sa plinga sau sa rida, sa fie nostalgic, e la liber. Am lucrat cu spectacolul asta pe o zona de firesc, l-am gindit, impreuna cu colegii actori, pe mesaje. Sa nu va asteptati la un spectacol experimental, e un spectacol clasic.

Spectacolele experimentale sint bune, dar sint acum intr-o cantitate foarte mare si in care ori iese decorul in evidenta, ori iese regia in evidenta, ori costumele, in detrimentul actului artistic, al mesajului”, a declarat Adrian Gazdaru.

„Eu cred ca o sa aveti o surpriza placuta duminica. E o comedie cu dinti durerosi sau o drama in care mai poti strecura si glume, ramine ca sensibilitatea fiecaruia dintre noi sa decida cum vrea sa citeasca. Eu cred ca va fi unul dintre spectacolele de retinut ale Teatrului”, a subliniat criticul de teatru Doru Mares, noul secretar literar al institutiei teatrale bacauane.

Adrian Gazdaru spune ca s-a hotarit sa vina acum in fata publicului bacauan in calitate de regizor si fortat de situatia financiara a institutiei pe care o conduce.

„Daca e sa vorbim despre bani, regizorul acestui spectacol, adica eu, a luat o suma foarte mare, zero lei, scenograful a luat mai mult, tot zero lei, si pentru adaptare de text, tot zero lei. Stiti foarte bine ca nu mi-am dorit sa montez in teatrul din Bacau, din varii motive. Fac acum lucrul asta pur si simplu pentru ca imi place si pentru ca, din pacate, situatia financiara nu ne-a permis sa aducem un regizor. Speram ca bugetul de anul viitor sa fie un pic mai prietenos si cu noi si sa iesim din prapastia asta care dureaza de vreo patru ani jumatate, in care nu avem bani la productie si la colaboratori”, a mai spus directorul Teatrului Municipal „Bacovia”.

Urmatoarea premiera teatrala bacauana va fi „Avarul”, de Moliere, spectacol care va fi pus in scena, la inceputul anului viitor, de regizorul Dumitru Lazar Fulga.