Premiile anuale ale Revistei „Ateneu”, Bacau, 2011 – UPDATE

2
1199

Academicianul Solomon Marcus, cistigatorul Premiului „Opera Omnia”: „Este pacat ca geniul bacovian sa ramina doar o rezervatie bacauana”

Revista de cultura „Ateneu”, publicatie bacauana de traditie, fondata in 1925 de George Bacovia si Grigore Tabacaru, a acordat vineri seara, la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau, premiile sale anuale, prestigioase distinctii primite de-a lungul anilor de renume ale culturii românesti.

Juriul, format din redactia revistei, criticul de teatru Carmen Mihalache, redactor sef, criticii literari Adrian Jicu si Marius Manta, poeta Violeta Savu si prozatorul Dan Persa, a decis sa ofere anul acesta opt premii, dintre care cinci au fost cistigate de creatori nascuti sau stabiliti in Bacau.

Cel mai mare pretios dar pe care editia 2011 a Premiilor Revistei „Ateneu” l-a facut bacauanilor si tuturor invitatilor sai a fost reintilnirea cu academicianul Solomon Marcus, care, la virsta de 86 de ani, ar trece probabil orice test de tinerete spirituala in fata multor intelectuali cu decenii mai tineri decit el. Discursurile sale de pe durata celor doua zile ale evenimentului „Bacau, capitala poeziei românesti”, organizat de publicatia bacauana, in parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri„, au fost generatoare de teme de gindire pentru cei care inteleg ca schimbarea este un firesc al vietii si al evolutiei umane.

Matematicianul român nascut in Bacau a primit vineri seara din partea revistei fondata de George Bacovia Premiul „Opera Omnia”.

„Eu cred ca pariul bacauanilor trebuie sa fie acum a raspunde la aceasta provocare a momentului nostru istoric, moment care este acela al desfiintarii contrastului dintre centru si periferie, universal si local. Aceste contraste se atenueaza pina la disparitie. A apartine culturii române nu se defineste in primul rind prin locul in care te afli, ci prin natura operei pe care o realizezi. Este pacat ca geniul cel bacovian sa ramina doar o rezervatie bacauana. Marele pariu care sta in fata dumneavoastra, a mea si a noastra, este ca sa scurtcircuitam itinerariul bacovian intre Bacau si lume. Bacaul are o localizare geografica clara in timp ce opera unui mare poet trebuie sa devina planetara”, a spus academicianul Solomon Marcus la Gala Premiilor Revistei „Ateneu”, subliniind faptul ca ar trebui sa dam o atentie mai mare traducerii operei bacoviene in cit mai multe limbi straine.


Seara „Ateneu”
a inceput cu acordarea unui Premiu special pentru poezie tinerei poete Raluca Neagu, originara din Bacau, autoare a volumului „Erotisme de peste zi”, publicat in acest an la Editura Babel.

Scriitorul si editorul Cornel Galben, nascut in Bucuresti, dar stabilit in Bacau, a primit Diploma de excelenta pentru seria de in curind sase volume „Personalitati bacauane”, „o opera foarte importanta”, dupa cum a fost prezentata de prozatorul si membru al juriului Dan Persa.

Premiul pentru Proza a fost acordat unui alt bacauan prin nastere, scriitorului Iacob Florea, un autor de proza scurta „cu vina, cu verb”, dupa sublinierile redactorului sef Carmen Mihalache, „un povestas in adevaratul sens al cuvintului, un om care scrie foarte rar dar care scrie la modul exemplar”, dupa declaratiile criticului literar Adrian Jicu, inspirate de lectura volumului „Lucrurile pe care nu mi le spui”, publicat de prozatorul premiat la Editura „Litera”, din Bucuresti, in 2011.


Premiul pentru Publicistica
a fost cistigat de scriitoarea si jurnalista Doina Cernica, o colaboratoare a Revistei „Ateneu”, semnatura permanenta a publicatiei „Crai Nou”, din Suceava.

„Doina Cernica are inteligenta inimii. Este o scriitoare talentata deghizata de o viata intreaga in ziarista. Pe linga cultura literara ea are, lucru rar intilnit, o adevarata cultura sufleteasca”, spus Carmen Mihalache despre jurnalista suceveana, care nu s-a zgircit nici ea deloc cu laudele la adresa publicatiei care a premiat-o.

Juriul revistei de cultura a decis sa acorde in acest an Premiul pentru critica literara lui Paul Cernat, numit de Adrian Jicu, in seara galei, „cea mai puternica voce a criticii românesti din generatia sa”.


Premiul „George Bacovia” pentru Poezie
a fost cistigat de poetul Ioan Moldovan, director al Revistei „Familia”, din Oradea, pentru volumul „Mainimicul”, publicat in 2011, la Editura Cartea Româneasca, din Bucuresti.

„Este o carte in care ma regasesc, in subiectivitatea mea, in cea mai buna forma si formula a mea”, a marturisit poetul Ioan Moldovan referitor la cartea premiata.

Un alt discurs care a oferit tema de meditatie publicului galei a fost cel rostit de criticul literar Constantin Calin, „omul Bacovia”, dupa cum l-a numit fostul sau student, criticul literar Marius Manta. Revista „Ateneu” i-a acordat vineri seara Premiul special pentru exegeza bacoviana, atit pe activitatea sa continua de cercetator al vietii si operei poetului nascut in Bacau dar si pentru doua noi volume, o editie „Opere (Poezie si Proza. Alte scrieri)”, care reuneste sub noi coordonate creatia bacoviana, si volumul „In jurul lui Bacovia. Glose si Jurnal”.

„Imi place ca am primit acest premiu dar sa nu credeti ca jubilez, pentru ca imi aduce aminte de anumite lucruri care nu au venit la timpul lor”, a spus criticul literar Constantin Calin, provocindu-i pe cei prezenti sa se intrebe ce a facut fiecare pentru orasul in care traiesc si ce a facut orasul pentru fiecare dintre ei.

Editia 2011 a Premiilor Revistei „Ateneu” a oferit intilniri cu oameni si idei care inspira, recomandari de lectura si, nu in ultimul rind, viziunea actuala a publicatiei culturale nascuta in Bacau , in urma cu 86 de ani.