Prima personala a lui Cristian Diaconescu in Bacau

Nu, nu este vorba de omul politic Cristian Diaconescu, ci de artistul plastic nascut in Bacau si stabilit la Iasi, fiul profesorului de matematica Diaconescu de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”.

La finele saptaminii trecute, Cristian a deschis la Galeria „Alfa” a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” prima sa personala de pictura din orasul natal.

Lucrarile, realizate in tehnica mixta, fac parte din ciclurile „Cuplu”, „Rege si regina” si „Ingeri”.

„Aceasta expozitie este de fapt o lume a mea imaginara, sunt mai multe cicluri. In «Rege si regina», care e mai mult o ironie, m-am reprezentat pe mine si pe sotia mea, ca doi regi care traiesc intr-un
castel de cartier. Ciclul inaripatilor are legatura cu faptul ca intotdeauna mi-am dorit sa lucrez icoane – ai mei au vrut sa devin pictor de biserici, nu pictor de sevalet – si am transpus icoana pe
pinza, in maniera moderna. (…) Le-as incadra in expresionism abstract figurativ”,
a declarat Cristian Diaconescu.

Pictorul iesean a mai expus in Bacau in urma cu patru ani intr-o expozitie de grup, alaturi de artisti precum Felix Aftenie, Gabriela Drinceanu sau Zamfira Birzu. Cristian Diaconescu se revendica insa dintr-un grup numit „Verpurdica”, din care mai fac parte sculptorii Sorin Purcaru si Mihai Verestiuc.

„Cred ca ne potrivim ca stil. Sorin Purcaru lucreaza in metal sudat, da viata metalului, si cred ca se potriveste foarte bine sculptura lui cu pictura mea. La fel in cazul lui Mihai, care e putin mai concentrat”, a explicat artistul iesean.

Cristian s-a declarat dezamagit de foarte slaba participare de la vernisaj si de absenta, in special, a doi dintre fostii sai profesori, Aurel Stanciu si Vasile Craita Mindra.

Vernisajul s-a desfasurat, ce-i drept, cu o mina de oameni, printre care membri ai familiei artistului, iar „scuza” pe care au incercat-o gazdele a fost ca in acelasi timp in Bacau se mai derula un eveniment cultural.

Adica ducem lipsa de „consumatori” de evenimente culturale si cei citiva sunt disputati de institutiile de cultura din oras? Asta da explicatie.

Cristian Diaconescu a absolvit sectia de pictura, a Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi. Din 2002 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Iasi.

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

  1. Mie mi-a placut foarte mult expozitia. As zice ca e pe o lungime de unda apropriata de ceea ce simt si eu. Iar regasirea artistului ca personaj al lucrarilor ma face sa imi placa o data in plus.

    Daca la Frunzetti lucrurile stau mai bine in privinta publicului care participa la expozitii, am fost si eu surprinsa de participarea slaba de la Alfa. Cred ca trebuie facut ceva in Bacau in privinta asta. Trebuie sa anuntam cu surle si trambite orice eveniment artistic de calitate. Trebuie sa iesim cumva din tipare. Cum?

  2. Pasivitatea nu mai este in niciun caz o varianta cistigatoare. Posibilii vizitatori au o oferta supradimensionata de informatii de orice tip pe care le primesc stind in fotoliu la calculator. Este clar ca artistii nu trebuie sa mai astepte, trebuie ei sa mearga spre cei pe care ii doresc in galerie. Si fiecare isi poate construi strategia dupa structura sa. Se pot de exemplu trimite invitatii si reminder-uri electronice. In cazul expozitiei lui Cristian nu stiu daca s-a intimplat sau nu asa dar cred ca mergea pus un afis la Liceul de Arta „George Apostu”. Cred ca firesc ar fi ca elevii de la „Apostu” sa fie nelipsiti de la aceste „lectii deschise” de arta plastica, expozitiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular