Probleme la Teatrul de Animatie

2
1054

Sectia de Animatie a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacau isi traieste cele mai grele zile. Ramasa de ani buni fara sediu (cladirea din Parcul Catedralei „Inaltarea Domnului”), echipa care da viata povestilor copilariei ramine, aproape, si fara actori. O parte dintre artistii papusari bacauani au plecat prin demisie iar altii au iesit la pensie fara a li se mai cere colaborarea, astfel ca in prezent trupa este formata din doar cinci actori profesionisti angajati, doi actori colaboratori, un regizor tehnic, un sculptor si cinci tehnicieni.

Situatia a influentat si distributia spectacolelor, in care s-au facut inlocuiri, spre dezacordul regizorilor, chiar cu persoane din echipa tehnica. Regizorul Gheorghe Balint a instiintat recent conducerea Teatrului, printr-o adresa, ca nu-si mai da acordul ca spectacolele sale „Neghinita” si „Cipollino” sa mai fie jucate in actualele conditii. In aceasta hirtie, regizorul isi motiveaza decizia prin faptul ca spectacolul „Neghinita”, cu o distributie initiala de noua actori, se joaca in prezent cu cinci actori si ca la spectacolul „Cipollino” distributia a fost schimbata, fara acordul sau, din echipa initiala raminind un singur actor.

Gheorghe Balint mai reclama ca scenografia spectacolului „Neghinita” este „intr-o stare avansata de degradare”. Regizorul a cerut conducerii Teatrului cite 1200 de lei de spectacol, pentru repetitii, inlocuire de actori si refacerea benzii de spectacol, avertizind ca, in cazul in care situatia nu se solutioneaza pe cale amiabila, va actiona Teatrul in instanta.

Adrian Gazdaru, directorul general al Teatrului Municipal „Bacovia”, Andreea Sandu, directoarea Sectiei de Animatie, si regizorul Gheorghe Balint s-au intrunit ieri pentru a discuta problema si au cazut la o intelegere.

„Pina nu demult credeam ca arta, cultura e «populata» de ingeri… Se pare ca «zona» culturii este pentru multi doar un loc bun pentru a cistiga doar o piine si a fi «artist»… Asta e… Am ajuns la o solutie amiabila in ceea ce priveste problemele legate de spectacolele mele «Neghinita» si «Cipollino»: ca in aceste doua spectacole vor juca numai actori profesionisti, se va reface scenografia la «Neghinita», voi face repetitii de inlocuire actori si mi s-a promis 2 la suta din incasarile la «Cipollino», in contul repetitiilor de inlocuire pe care le voi face”, a declarat, dupa aceasta intrunire, regizorul Gheorghe Balint.

Cabiniera Teatrului, distribuita in spectacole

Conducerea Teatrului Municipal „Bacovia” a primit mai multe reclamatii de la actori si, recent, de la regizorul Gheorghe Balint, ca a fost distribuita in anumite spectacole ale Sectiei de Animatie Mihaela Popa, cabiniera a institutiei de cultura. Directorul general Adrian Gazdaru spune ca situatia a fost generata de lipsa de personal artistic.

„In contra celor spuse de unii sau altii, Mihela Popa a fost distribuita chiar de ei in anumite spectacole. Nu spun ca este firesc sa se schimbe distributiile spectacolelor dar din pacate sintem constrinsi, pentru ca au fost actori care au plecat la pensie, ori si-au dat demisia si nu putem afce angajari. In momentul in care au iesit la pensie anul trecut Sorina Moian si Eugen Ionescu eu am rugat-o pe Andreea Sandu sa ii intrebe daca nu vor sa fie colaboratori. Am inteles ca nu doresc sa vina, insa intilnindu-ma intimplator cu Eugen Ionescu mi-a zis ca nu i s-a propus. Eu nu am dat pe nimeni la o parte de la colaborari. Problema este ca sumele pentru colaborari sint foarte mici. Eu cred foarte mult in Teatrul de Animatie, ei sint viitorul meu public”, a declarat Adrian Gazdaru.

Directorul general al Teatrului Municipal „Bacovia” a mai spus ca va incerca sa atraga in colaborare, la Sectia de Animatie, studenti in an terminal de la academii de teatru.

Sorina Moian si Eugen Ionescu, tinuti pe tusa

In timp ce in spectacole de Animatie sint distribuiti angajati din echipa tehnica si Teatrul plateste colaboratori noi pentru a reusi sa acopere distributiile, actori pensionari, inca tineri, cu experienta de zeci de ani de scena, „stau pe tusa”. In 2010, actorii Sorina Moian si Eugen Ionescu, doua chipuri si doua voci dragi publicului spectacolelor pentru copii, au iesit la pensie, fara a li se oferi, spun ei, sansa de a continua colaborarea.

„Nu mi s-a propus sa colaborez in continuare. Normal ca m-as intoarce, nu neaparat pentru bani, ci si din nevoia fiecarui om de a se simti util, de a simti ca mai este nevoie de el. Eu obisnuiam sa spun ca nu ies din teatru decit daca ma dau afara sau daca nu ma mai tine sanatatea. Cind mi-a spus ca trebuie sa-mi fac dosar de pensionare, dupa 25 de ani de ani de scena, am ramas mut”, a declarat actorul Eugen Ionescu, iesit la pensie in iunie 2010.

Actrita Sorina Moian spune ca nici ei nu i-a propus nimeni sa continue colaborarea cu Teatrul si crede ca acest lucru nici nu se va intimpla.

„Eu am plecat din ianuarie 2010, i-am spus domnului Adrian Gazdaru ca abia asteptam sa plec. Nu-mi mai placea atmosfera de la Animatie. De cite ori aveam o problema replica Andreei Sandu era «nu se poate» iar domnul Adrian Gazdaru spunea ca nu se baga, ca la Animatie este ea directoare. Ma doare sufletul, n-am fost omul sa stau acasa dar indiferent de ce director va veni la Teatru, Andreea n-o sa ma ia colaboratoare, pe mine si nici pe alti colegi care au fost de calitate si si-au facut meseria. Este un om cu care nu se poate discuta. N-am mai putut suporta atmosfera. Nu vrea sa fac rau nimanui dar mi s-a facut mie, moral si verbal”, a spus actrita Sorina Moian.

„Trebuie sa vorbim fata in fata, prin telefon e cam anost. Cu doamna Sorina Moian este o problema mai delicata. Eu sint un om normal, incerc sa-mi pastrez echilibrul. Faptul ca la Animatie sint putini actori nu este o problema, important este ca putem sa ne facem premierele”, a declarat, pentru moment, fara alte comentarii, Andreea Sandu, director al Sectiei de Animatie din Teatrul Municipal „Bacovia”.

In prezent, singurii actori profesionisti angajati ai Sectiei de Animatie sint Andreea Sandu Dominte – director, Marian Puiu Gheorghiu, Laurentiu Budau, Liliana Isbinda si Marlene Duduman Ulmu.