Rafuiala publica la un vernisaj al UAP Bacau

rafuiala.jpgUn prilej de sarbatoare a fost transformat in moment de rafuiala publica la vernisajul expozitiei „B’20”, organizat in aceasta seara de Uniunea Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea unei facultati de arte in acest oras, sub coordonarea maestrului Ilie Boca.

Ceea ce trebuia sa fie deschiderea unei expozitii aniversare de grup, cu lucrari semnate de 24 de artisti bacauani, fosti studenti si fosti profesori, a fost un schimb de focuri intre fostul si actualul presedinte al UAP Bacau.

Mihai Chiaru, fostul lider ales al gruparii artistice bacaune, a adus public o serie de acuzatii presedintelui in functie Dionis Puscuta, pe care cu patru ani in urma l-a ajutat sa ajunga la conducere. Trecerea de la flori si aplauze la actul II, cu reprosuri si acuze, a fost facuta de sculptorul Gheorghe Zarnescu, apropiat al lui Mihai Chiuaru.

rafuiala1.jpg

„Ma bucur ca sintem impreuna cu toti aici pentru ca in acesti patru ani de cind avem o noua conducere nu a fost niciodata o Adunare Generala. De aceea, m-am hotarit ca in aceasta seara sa-mi spun eu toate pasurile pentru ca nu am avut ocazia sa le spun de fata cu colegii mei. Am anumite nemultumiri cu privire la conducerea Filialei, mai ales la adresa lui Puscuta Dionis, pe care eu l-am propus, o mare greseala a fost, sa fie presedinte. (…) Colegii mei Cristina Ciobanu, Ilie Boca, Vasile Craita Mindra, Ioan Burlacu, au acceptat sa fie presedinte cu scopul de a uni ambele tabere care erau certate chipurile. Lucrul acesta nu s-a reusit, mai mult in acesti patru ani nu am reusit sa facem nicio intilnire, desi Statutul nostru de Filiala prevede ca in fiecare an sau de cite ori este nevoie sa facem Adunare Generala. Sa vedem cum merge economicul Filialei, ce programe propunem impreuna. Nu s-a facut nimic”, a comunicat in public artistul Gheorghe Zarnescu.

rafuiala2.jpg

Sculptorul bacauan i-a reprosat presedintelui Dionis Puscuta, de fata, ca ia hotariri de unul singur, ca si-a marit indemnizatia de conducere fara sa consulte Filiala si ca sub conducerea sa Filiala a stagnat valoric. Mihai Chiuaru, vicepresedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România, spune ca nemultumirile grupului din jurul sau sint legate de aspecte financiare si juridice si ca se poate ajunge chiar la actionarea in instanta a presedintelui Dionis Puscuta.

rafuiala3.jpg

„Lucrurile astea se pot intimpla intr-o sedinta intre noi. Sedintele se fac atunci cind hotaraste Consiliul de Conducere. Imi pare rau ca un moment aniversar a fost distrus. Sinteti numai doi oameni care faceti scandal”, a spus presedintele in functie a UAP Bacau, incercind sa puna capat discutiilor.

Vernisajul s-a transformat insa intr-o veritabila cearta, sub ochii incremeniti ai participantilor la vernisaj, artisti, jurnalisti, dar si simpli „civili” care au fost facuti fara sa se astepte martori la un scandal familial.

In opinia grupului Chiauru alegerile pentru functia de presedinte al UAP Bacau ar trebui sa aiba loc in luna martie a acestui an.

„S-a atomizat Filiala, sint numai grupulete. Nu s-a mai realizat nimic remarcabil, nu avem expozitii in afara judetului. Iesirea asta nu este sa-l inlocuim pe Puscuta cu Chiuaru, e pentru transparenta”, a spus si artistul Mircea Bujor.

rafuiala4.jpg

Sculptorul Gheorghe Zarnescu a marturisit ca nemultumirile au determinat grupul Chiuaru sa se gindeasca, chiar, la infiintarea unei Filiale distincte de cea condusa de Dionis Puscuta.

UPDATE 14 februarie 2010, ora 11.30:

Artistul Ilie Boca:

„A fost o chestie penibila. Lucrurile acestea sint neplacute. Si nu-si dau seama de ridicol. De cind n-a mai fost ales, Chiuaru este suparat pe Filiala. Pina la urma s-a lamurit si Bucurestiul. Filiala merge bine mai departe. Nu s-a distrus cum a prezis domnul Chiuaru. Acuzatiile sint niste scorneli. S-au facut lucruri in Filiala. Probabil ca au pregatit acest moment dinainte. Georgica este un baiat talentat. Ar trebui sa fie la inaltimea talentului lor, loialitatea este prost inteleasa”.

Foto: Liviu MAFTEI (fotoreporter Ziarul de Bacau, Mediafax)

Similar Articles

Comments

  1. @ bruiaj

    Pot sa stiu de ce nu te semnezi cu numele tau daca tot faci comentarii referitoare la viata privata a unor artisti? Pentru partea a doua a mesajului tau iti dau raspunsul face 2 face.

  2.  Pot sa indrasnesc sa intreb daca se poate face o expozitie la Dvs. in ce conditii  , eu am expus in Elvetia unde mi-am facut si studiul . V-as ruga daca se poate sa-mi dati un raspuns …. indiferent cat de scurt ……dar un raspuns             Multumesc       Geta Gruia

  3. @ geta gruia

    V-am trimis un e-mail cu numarul de telefon al presedintelui UAP Bacau. Regula pentru a expune in spatiile UAP este sa aveti studii superioare de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular