Razvan Teodorescu si-a dedicat premiul memoriei prietenului sau Iulian Antonescu

0
615

Academicianul Razvan Teodorescu, “un constructor de valoare”, dupa cum l-a numit criticul de arta Valentin Ciuca, in Laudatio rostit la Premiile Centrului de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau, a fost premiat “pentru tenacitatea carturarului si vocatia innoirii viziunii asupra artei medievale românesti, in context european, pentru promovarea in spirit aristrocratic a elitei nationale”.

Fostul ministru al Culturii si Cultelor, in perioada 2000 – 2004, a marturisit ca premiul ii aminteste de “bunul sau prieten” bacauan Iulian Antonescu, “unul dintre cei mai inteligenti si mai cultivati oameni pe care i-am cunoscut in viata mea, un mare intelept”.

Razvan Teodorescu a anuntat ca va publica in curind o serie de manuscrise „absolut fermecatoare” ale lui Iulian Antonescu, primite de la sotia acestuia, traduceri din franceza, engleza si germana miedevala.

“Omul acesta n-a primit ceea ce merita, stiu ca aici, in Bacau, este un muzeu care-i poarta numele. Iulian era o bogatie de om si a murit nedrept, abandonat, la 59 de ani, acuzat de tot felul de timpenii. La el ma gindesc astazi la Bacau, la acest bun prieten. A fost o podoaba a firii, un mare european“, a spus academicianul român, joi seara, la sala “Ateneu” a Filarmonicii bacauane, la primirea premiului din partea Centrului de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau.