Declaraţia actriţei după spectacol: „I-am spus Divinităţii: «Joacă tu!»”
Bacăul a fost mîndru ieri de Teatrul său şi Teatrul şi-a simţit publicul aproape. Actriţa băcăuană Eliza Noemi Judeu a prezentat joi seară, în secţiunea concurs a Galei „Star” 2012, recitalul „Femei singure”, de Dario Fo, în regia lui Gheorghe Balint, un spectacol sensibil, puternic şi emoţionant, care a impresionat profund publicul festivalului.
Deşi fiecare dintre ediţiile anterioare ale Galei „Star” a avut în prima zi un public restrîns, format în majoritate din concurenţi şi organizatori, în această seară au venit să fie alături de actriţa Teatrului „Bacovia” peste 200 de băcăuani, printre care colegi actori, artişti vizuali, profesori universitari, studenţi, elevi, pensionari, care s-au alăturat specialiştilor din lumea teatrului şi filmului şi numeroşilor parteneri media ai evenimentului.
„Eliza, ai fost extraordinară!”, s-a auzit în mod repetat în finalul recitalului. A fost o dovadă de forţă actoricească, o interpretare ca un discurs despre arta actorului. Actriţa Eliza Noemi Judeu a arătat că are puterea de a transmite emoţie, că deţine o capacitate infinită de transformare pe scenă, că ştie să se joace cu umbrele şi luminile sufletului uman.
„E greu să fii singur pe scenă, dar… mie îmi place atît de mult! Nu mi-o luaţi în nume de rău, pot controla singură totul, ce reacţii să am, ce poveste vreau să spun, unde să opresc o stare, unde să încep alta. Eu mă joc cu mine. N-am partener şi nu joc după cineva. Cînd ai partener trebuie să creezi relaţia cu el şi atunci mergi şi pe mîna lui şi pe mîna ta şi se transferă energia, cînd la unul, cînd la altul, şi iese spectacolul. Cînd eşti singur, pe turta ta cîştigi, pe turta ta pierzi. Şi e o miză mai mare, e mai provocator. Mi s-a uscat gura de emoţie, bine că stăpînesc textul foarte bine, aşa că i-am dat drumul pur şi simplu. Nu folosesc vorbe mari dar, chiar asta am făcut, am spus Divinităţii: «Joacă tu, că eu nu mă pot controla». Mulţumesc din suflet băcăuanilor care au venit şi m-au susţinut şi au simţit acolo cu mine cîteva ceva, mulţumesc şi celor care n-au venit, am să-i conving eu şi pe aceia”, a spus actriţa dupl recital.
„Eu spun că a jucat normal, întîmplarea fericită e că a jucat în Gală. Eu cred că mai înainte de a fi regizor sînt un bun spectator, şi dacâ simt aşa, un nod în gît, cum spuneai tu mai devreme, că m-ai văzut cu lacrimi în ochi, înseamnă că am spus o poveste. Asta e, am uitat să spunem poveşti, sper că a mers la sufletul lor, or fi înţeles-o, n-or fi înţeles-o, poate o s-o înţeleagă după vreo trei ani… E un spectacol mai special, cu sufletul, de-a omul, de-a fiinţa”, a fost declaraţia regizorulului Gheorghe Balint.
„Femei singure” este un recital despre condiţia femeii în societatea contemporană dar şi despre excesele, în dezavantajul artei, din teatrul modern. Textul spectacolului este un scenariu dupa „Nous avons toutes la meme histoire”, „Orgasme adulte echappe du zoo”, „Alice au pays sans merveilles”, din volumul „Recits des femmes et autres histories”.
„Am vrut să fac un spectacol despre suflet… sufletul femeii, sufletul nostru… să spun o – aceeaşi ?! – poveste, să emoţionăm. Astăzi, cînd totul este pe foarte repede înainte, nu mai avem timp adevărat pentru nimic… o sexualitate agresivă, cultivată apăsat… false pudori şi multă ipocrizie”, spunea regizorul Gheorghe Balint, în septembrie 2010, înainte ca spectacolul să participe la Festivalul High Fest – International Performing Arts Erevan, din Armenia.
În 2008, recitalul a fost refuzat la aceeaşi Gală „Star”
Spectacolul are el însuşi o poveste interesantă pe care fidelii Teatrului băcăuan o cunosc. În 2008, la cea de-a treia ediţie a Galei „Star” , recitalul a fost respins în faza de preselecţie, de exact acelaşi juriu care anul acesta l-a selectat şi i-a dat „undă verde” de participare în concurs. Membrii juriului de preselecţie sînt de şapte ediţii teatrologii Carmen Stanciu, Marius Zarafescu şi actorul Gabriel Duţu, director exectiv al festivalului şi, la acea vreme încă director artistic al Teatrului Municipal „Bacovia”.
„Este exact acelaşi spectacol, acelaşi text, aceeaşi actriţă, aceeaşi emoţie, aceeaşi muzică, aceleaşi lumini, de acum 4 ani”, a punctat regizorul Gheorghe Balint, preşedinte al Companiei „Buzunarul cu teatru”, care semnează producţia „Femei singure”.
Eliza Noemi Judeu pare astăzi hotărîtă să treacă peste amărăciunea şi revolta de acum cîţiva ani şi să se bucure de succesul din prezent.
„Anul acesta m-am înscris pur şi simplu, cu ochii închişi. Să ştiţi că tot răul e spre bine. Cînd ţi se întîmplă ceva ai impresia că e rău şi oricine din jurul tău e vinovat. Să nu uităm că atunci Gabi Duţu m-a invitat să vin în Off (în afara concursului, n.red) cu acest spectacol, dar n-am venit. Cu trecerea timpului mi-am dat seama că a fost mai bine aşa, că atunci eram însărcinată şi bine am făcut că n-am fost atunci în Gală. Ce mă supărase pe mine atunci era faptul că ne înscriseserăm trei acriţe ale acestui teatru şi era frumos ca lumea care vine din afară să ne fi văzut pe toate trei, nu să intru doar eu, că eram trei, era «Femei singure», era „Amalia respiră adînc” (Daniela Vrănceanu, care a fost şi selectată în acel an şi a şi cîştigat Premiul pentru cel mai bun one – woman – show, n.red.), şi era Alice Volbea cu teatru – dans. Nu era frumos să fim toate? Asta a fost supărarea mea”, a declarat actriţa referitor la episodul Gala „Star” 2008.
„Era locul lui mai demult în Gală, dar e bine că a fost şi acum, că trebuia să se vadă că Eliza este o actriţă excelentă, o actriţă complexă, cu un potenţial extraordinar, se vede de cînd deschide gura că este o actriţă talentată”, a spus Firuţa Apetrei, actriţă a Teatrului Municipal „Bacovia”, referitor la recitalul colegei sale din Gala „Star” 2012.
Energia pozitivă transmisă de întînirea electrizantă dintre public şi actriţa Eliza Noemi Judeu, din aprima seară de festival, a trezit cu siguranţă pofta, amorţită, de teatru, de frumos în publicul băcăuan. Se anunţă seri pline de spectatori şi seri pline de surprize la Gala „Star” 2012. Se joacă pentru TINE. Eşti aşteptat. Intrarea la recitalurile în concurs este LIBERĂ!
A mai scris despre prima zi (şi va mai scrie) din Gala „Star” 2012, cu dragoste dar fără cruţare, Val Mănescu.
GALA STAR 2012 – PRIMA ZI
Multumim organizatorilor si finantatorilor pentru cadoul ce ni-l face in fiecare primavara de cativa ani, devenind traditie.
Ca in orice intreprindere vor fi si critici negative insa acesti oameni (actori, regizori, scenografi, masinisti…) se daruiesc cu mai mult sau(…)talent insa cu siguranta cu sinceritate si bucurie. S-a vazut asta in toate galele anterioare si sper ca si in aceasta.
Inceputul este promitator cu recitalul Elizei Noemi Judeu care s-a oferit spre a fi „devorata” de textul numit, eufemistic, frust „ca in teatrul modern”.
Adaptarea textului la realitatea romaneasca in care avem dileme (noua si veche), in care intelectualii ICRisti platiti de statul Roman fac tot felul de declaratii de satietate de tara lor ma duce cu gandul la piesele cu aluzii subversive care ne dadeau iluzia ca in „regimul de trista amintire” faceam „rezistenta prin cultura”.
Pastrez o mica rezerva asupra impactului pe care textul cred ca l-a avut asupra unor spectatori minori risipiti printre scaunele de pe scena.
Long live GalaSTAR!