Au participat pentru prima dată la o competiţie în limba engleză, şi au cîştigat. Drama Club, o trupă de teatru în limba română, din Botoşani, a obţinut săptămîna trecută la ediţia 2012 a Festivalului Naţional de Teatru în Limba Engleză pentru Tineri „Ingenious Drama Festival”, din Bacău, Marele Premiu, un Premiu special al juriului şi Premiul pentru cele mai bune lumini. Spectacolul înscris de ei se numeşte „Waiting for” şi este o adaptare realizată de regizorii Mirela Nistor şi Alexandru Sîrbu după textele „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, şi „Aşteptîndu-l pe Godot”, de Samuel Beckett.
Care este povestea acestei trupe, care a luat trofeul rîvnit de alţi zece concurenţi din Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Bucureşti şi Timişoara, am aflat de la cei doi regizori ai spectacolului cîştigător.
Mirela Nistor are 24 de ani şi este actor profesionist în Botoşani, iar Alexandru Sîrbu, în vîrstă de 21 de ani, este student la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, din Bucureşti, Secţia Regie – Film. Povestea trupei este şi povestea lor, pentru că amîndoi au fost, în liceu, membri Drama Club.
„Trupa s-a înfiinţat acum 12 ani şi aparţine Colegiului Naţional «A. T. Laurian», din Botoşani. După ce am terminat liceul, directorul m-a rugat să vin să mă ocup de trupă. Fac asta de patru ani. Eu mă ocup de distribuţie, repetiţii, de înscrierile la festivaluri, de tot. Cînd nu avem repetiţii, fac ateliere de improvizaţie cu ei şi lucrez pe tehnici de arta actorului. Ne întîlnim de cel puţin trei – patru ori pe săptămînă, asta dacă nu este foarte mult de muncă şi ne întîlnim chiar zilnic. Cînd nu lucrăm, ieşim la un suc şi tot ne vedem. Participăm la importante festivaluri de teatru în limba română şi avem multe premii cîştigate. Pentru deplasări mai mergem cu cerşitul pe la sponsori. Dar avem sprijin şi din partea direcţiunii liceului, ne mai ajută cu bani şi cu diverse alte lucruri”, a declarat Mirela Nistor, coordonatoarea trupei Drama Club.
Două texte, doi regizori, un spectacol premiat
Colaborarea dintre cei doi regizori ai spectacolului cîştigător, Mirela Nistor şi Alexandru Sîrbu, a fost continuarea firească a unei prietenii de pe vremea cînd amîndoi erau membri Drama Club.
„Anul acesta Alex m-a ajutat la ultimele două proiecte ale trupei, inclusiv la «Waiting for». Sîntem foarte buni prieteni încă de cînd eram în trupă, şi spre surprinderea noastră chiar a fost foarte uşor să lucrăm şi să ne completăm. Mie mi-a plăcut foarte mult «Angajare de clovn» a lui Matei Vişniec şi am vrut s-o adaptez şi întrucît aceasta pleacă de la ideea textului «Aşteptîndu-l pe Godot» am luat cîteva fragmente de text şi am făcut practic un scenariu, am dus puţin textul în altă parte decît cel original”, a vorbit Mirela Nistor despre începuturile drumului spre cîştigarea trofeului ID Fest 2012.
„Eu sînt mai mult un regizor de situaţie, pot să născocesc situaţii care să stîrnească anumite lucruri, să găsesc concepte, ea este foarte bună în lucrul cu actorul. În speţă textul lui Vişniec vizează condiţia actorului trecut de o anumită vîrstă care devine un fel de rebut, pe de o parte, pentru că, parcă, nimeni nu mai are nevoie de el, şi uşile nu se mai deschid pentru el; asta e principala miză a textului, de fapt, şi în acelaşi timp arată şi conflictele dintre cele trei personaje, între care există concurenţă, cumva, există luptă, dar dincolo de acestea există o latură umană şi cînd sînt puşi în faţa unui lucru implacabil cum este moartea ei devin umani”, a subliniat Alexandru Sîrbu.
Din distribuţia spectacolului „Waiting for” fac parte Băleanu Sorina, elevă în clasa a IX-a, Andrei Redinciuc (clasa a XII-a), Pascariu Codrin (a X-a) şi Theodor Şoptelea (a VIII-a), cei trei din urmă fiind cîştigătorii unui Premiu special al juriului pentru interpretare.
Referitor la producţiile teatrale înscrise în competiţia ID Fest 2012, Mirela Nistor şi Alexandru Sîrbu şi-au mărturisit regretul că nu au putut să vadă spectacolul trupei băcăuane A.C.T., la care nu au avut acces din cauza numărului restrîns de locuri (s-a jucat cu publicul pe scenă, n.red.) dar că din trupele vizionate au apreciat producţiile propuse de The Knockers (Suceava), Hooleelogans (Timişoara) şi In the Spot (Bacău).
Teatrul, un mediu formativ
Cei doi tineri regizori ai spectacolului botoşănean premiat au subliniat importanţa existenţei unei trupe de teatru într-un liceu şi, mai departe, a festivalurilor de teatru pentru liceeni.
„Trupa Drama Club este o trupă de prieteni, asta este regula principală. Şi atunci, prin teatru, şi prin acest grup de oameni, copiii se dezvoltă mult mai frumos, încep să aibă încredere în ei, vezi cîteodată nişte schimbări extraordinare, de la o persoană foarte, foarte timidă, la un om care e capabil să-şi susţină punctul de vedere şi să spună: «Ăsta sunt eu, priviţi-mă». Iar festivalurile de teatru pentru adolescenţi sînt foarte importante din punctul meu de vedere pentru că aici se întîlnesc tineri care au hobby-uri comune. De altfel ele sînt şi în număr mare în România, spre bucuria noastră”, a declarat actriţa Mirela Nistor.
Opinia sa a fost susţinută şi de colegul şi prietenul Alexandru Sîrbu. Acesta a mărturisit că după absolvirea liceului a rămas cu sufletul în Drama Club.
„Cred că un lucru extraordinar la o trupă de teatru este că de fapt e o trupă de prieteni, un grup de oameni care se cunosc într-un context puţin diferit decît cel din viaţa socială, ceea ce îi leagă foarte tare. Se creeză o legătură foarte, foarte puternică între aceşti oameni. Ăsta este un lucru pe care l-am regretat foarte mult după ce am plecat la facultate. Plecînd din trupa de teatru şi ajungînd în acest context nou, al facultăţii şi ulterior al profesiei, nu mai ai incubatorul ăla, care să-ţi permită să creezi şi să te exprimi fără limite pentru că toată lumea acolo, în acel laborator, încurajează acest lucru. O trupă de teatru pentru liceeni este un mediu foarte creativ tocmai pentru că toată lumea e foarte unită şi foarte deschisă, îşi acceptă părerile unii altora şi… e loc de joacă. Asta mi se pare extraordinar”, a spus Alexandru Sîrbu, fostul membru Drama Club, Botoşani.
FOTO: George MAFTEI