Regizorul Cristian Ioan a facut „Bigamul” bacauan in trei saptamini

3
972

bigam.jpgDuminica seara, inainte de debutul spectacolului premiera „Bigamul”, de Ray Cooney, regizorul Cristian Ioan (foto) , un tip cu aer jovial, cauta cu privirea prin sala Teatrului „Bacovia” doua tinte: pe Carmen Mihalache, redactorul sef al Revistei „Ateneu”, fosta colega de camin din timpul studentiei, si un fotoliu ramas liber prin cine stie ce intimplare. N-avea loc la propria premiera.
Pe Carmen a gasit-o si au schimbat amical citeva vorbe pe tema premierei scoasa, dupa propria marturisire, „in trei saptamini”. „Nu te supara, dar stii textul pe de rost”, i-a replicat fosta colega de studentie, ca aluzie la faptul ca regizorul si „Bigamul” au o relatie veche, ce dateaza de prin 1991, cind a pus pentru prima oara in scena aceasta piesa, la Satu Mare. Au urmat montari ale aceluiasi text la Teatrul Mic din Bucuresti, la Teatrul National din Tg. Mures si chiar la Nitra, in Slovacia.

Intr-o discutie de dinaintea premierei, Cristian Ioan mi-a spus ca si-a dorit sa lucreze cu trupa bacauana dupa ce a colaborat cu Adrian Gazdaru, directorul Municipalului “Bacovia”, in spectacolul “O scrisoare pierduta”, pe care l-a realizat pentru Teatrul “I.D.Sirbu” din Petrosani.

“Este pentru prima oara cind colaborez cu Teatrul “Bacovia”. Am venit din prietenie. Fiecare artist are un box-office si un nivel, am venit la jumatate, pentru ca mi-era drag sa vin sa cunosc si trupa, pentru ca n-o stiam, decit din citeva spectacole pe care le-am vazut. Am si un coleg aici, cu care am intrat deodata la facultate, e vorba de domnul Viorel Baltag.

Pentru ca toate teatrele din România trec printr-o perioada financiara mai ciudata, majoritatea vor comedii, ca sa umple salile si atunci, intr-o discutie si cu Adi (directorul Adrian Gazdaru, nota mea) si cu Gabi (directorul adjunct Gabriel Dutu, nota mea), ne-am gindit ca solutia cea mai buna ar fi sa facem aceasta piesa care este cea mai jucata comedie moderna din lume in clipa de fata. A fost scrisa de domnul Ray Cooney in 1990. Eu am pus pentru prima data aceasta piesa in scena in 1991, la Satu Mare”, (regizorul Cristian Ioan).

Regizorul premierei bacauane “Bigamul” spune ca si productia Teatrului “Bacovia” dupa piesa lui Ray Cooney va avea acelasi succes ca precedentele sale montari nationale.

“E o piesa si un spectacol cu garantie, o usoara reteta vodevilesca. Nu cred ca era sanatos sa reinventam toate modelele. Pentru ca succesul a fost demonstrat de fiecare data unde am pus-o in scena. La Nitra in Slovacia s-a jucat de 186 de ori. Eu am facut un pariu cu cei de la Nitra din Slovacia ca se va aplauda la scena deschisa de cel putin 50 de ori. Si au zis ca asa ceva nu se poate. Dar s-a aplaudat de 54 de ori.

(…) Aici sint doua personaje masculine intr-o permanenta disperare sa-si acopere urmele, creind intr-o proportie geometrica mereu si mereu alte nenorociri in fata lor si lasind in urma lor multe lucruri nerezolvate. O disperare comica. E un spectacol curat, nu-mi place sa folosesc expresii foarte hard in spectacolele mele” (Cristian Ioan).

Ce-i drept, spectacolul a parut a fi pe gustul marelui public duminica, la premiera. Spectatorii au ris, au aplaudat si au oferit flori actorilor bacauani, care vreme de doua ore au facut comicarii, au tipat, au alergat, au trintit usi si si-au aratat dedesubturile. Cum sa nu adori asa ceva?


Cristian Ioan
a fost pina anul trecut director general al Teatrului National din Tirgu – Mures. In prezent este regizor angajat al acestei institutii.

Studii:

1969 – 1972 IATC “I.L.Caragiale” – Facultatea de regie – teatru
Clasa Prof. Radu Penciulescu
1972 – 1975 IATC “I.L.Caragiale” – Facultatea de actorie
Clasa Prof. Octavian Cotescu
1984 – 1986 IATC “I.L.Caragiale” – studii postuniversitare
Clasa Prof. Ion Cojar

Este – Membru în Comitetul Director al Ligii Pro Europa
– interesat de promovarea multiculturalităţii şi pluralismului, a toleranţei şi a renaşterii omului prin artă
-Membru cotizant în “Informal European Theater Meeting” cu sediul în Bruxelles
-Preşedinte al Fundaţiei “Teatru Imagine”

A regizat spectacole pentru teatre din tara (Arad, Bucuresti, Baia Mare, Brasov, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Tirgu – Mures) si din strainatate (Austria, Belgia, Franta, Germania, Slovacia)