Remember Nicolae Rosioru, in deschiderea Galei „Star” 2011

0
1007

Vineri seara a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a VI-a editii a Galei „Star„, festival – concurs international dedicat recitalurilor dramatice, eveniment organizat si gazduit de Teatrul Municipal „Bacovia”, cu sprijinul financiar al Primariei Bacau.

A fost o deschidere sub semnul elegantei si al simplitatii. Seara a debutat cu un scurt concert oferit de Quintetul „Modus”, din Bacau. Pe acest fundal muzical, energia festivalului a inceput sa se faca simtita, in comunicarea verbala sau nonverbala dintre participanti, actori si critici de teatru din tara si din strainatate, elevi, bacauani iubitori de teatru, care deja se recunosc unii pe altii, dupa ce au asistat impreuna la cinci editii de Gala „Star”.


„Aceasta gala si-a dorit sa fie o rampa de lansare a actorului in recital. Si tot cum ne-am dorit, a reusit sa depaseasca granitele judetului, tarii”, a spus, in cuvintul sau de deschidere, Adrian Gazdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”.

La invitatia sa, oaspeti si gazde au tinut apoi un moment de reculegere in memoria actorului Nicolae Rosioru, care s-a stins din viata pe 18 aprilie 2011. Printre cei care s-au ridicat in picioare pentru actorul bacauan s-au numarat si Draga Olteanu Matei, Adriana Trandafir si Alice Barb, membre ale juriului actualei editii a Galei „Star”, si, de asemenea, doi dintre membrii juriului de preselectie, universitarul Carmen Stanciu si Dan – Marius Zarafescu, reprezentant al Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

„Eu cred ca teatrul este o biserica in care trebuie sa intram cu piosenie. Dedicam un moment din seara aceasta unui inger, un actor care a plecat de curind dintre noi, un actor care a jucat pe aceasta scena din 1948, de la inceputuri, si a stiut sa fie o treapta pentru actorii mai tineri”, a subliniat directorul Teatrului „Bacovia”.

Filmul „Remember Nicolae Rosioru 1927 – 2011” a oferit publicului imagini din spectacolele in care regretatul actor bacauan a facut roluri memorabile dar si un prilej de meditatie asupra vietii si teatrului, arta pe cit de frumoasa pe atit de efemera, de al carei prezent trebuie sa ne bucuram.

Ca si anul trecut, cuvintul de bun venit din partea autoritatilor bacauane catre oaspetii Galei „Star” a fost rostit de Dragos Luchian, viceprimar al municipiului Bacau.

„Sint fericit ca am putut participa, impreuna cu intreaga echipa a Teatrului, la organizarea celei de-a VI-a editii a Galei «Star». Le multumesc artistilor, regizorilor, electricienilor, sonorizatorilor si ii felicit pentru ceea ce fac, pentru ca acest festival sa continue si ca publicul sa aiba si mai mult posibilitatea sa vada ce inseamna actorul”, a spus viceprimarul Dragos Luchian, urind bun venit juriului, actorilor competitori si celorlalti invitati ai Galei.

A lipsit de la acest eveniment Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului, retinut de filmarile le telenovela „Narcisa salbatica”.

In seara primei zile a Galei „Star” a urcat pe scena festivalului actorul german Georg Peetz, care a inscris in concurs recitalul „Contrabasul”, de Patrick Suskind.

Prima zi a Galei „Star” s-a incheiat cu un recital extrordinar oferit de actrita Florina Cercel.

In paralel cu juriul de specialisti, care va decide cistigatorii Marelui Premiu, a Premiu pentru cel mai bun one – man show si a Premiului pentru cel mai bun one woman – show, cele opt recitaluri vor fi evaluate, prin traditie, si de un juriu de elevi, care va hotari cistigatorul Premiului onorific „Stefan Iordache”. Grupul de elevi este prezidat de Alexandra Spataru, de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, din Bacau.

Gala „Star” este organizata de Teatrul Municipal „Bacovia”, in colaborare cu Primaria municipiului Bacau, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, UNITER, si in parteneriat cu Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru, sectia Româna si Grafit Invest.

Parteneri media sint Societatea Româna de Radio Difuziune – Canalul România Cultural, TVR, TVR Iasi, Radio Iasi, TVR Cultural, Ziarul de Bacau, 1TV Bacau, www.farafiltru.net.