Robert Capa, in Bacau – fotojurnalism in linia intii (video)

Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau gazduieste timp de o luna expozitia “D – Day”, a fotojurnalistului de razboi Robert Capa (1913 – 1954), evreu de origine ungara. A prins in lentila aparatului sau de fotografiat imagini unice din Razboiul Civil din Spania, Razboiul Chino – Japonez, Al Doilea Razboi Mondial, si cel din Indochina, pe al carui front a si murit in 1954, la virsta de 41 de ani, rapus de o mina anti – personal, pe care a calcat din greseala, in cautarea celui mai bun cadru, fidel motto-ului sau „Daca o fotografie nu este suficient de buna inseamna ca nu ai fost suficient de aproape”.

Expozitia surprinde, prin cele 69 de imagini expuse si prin materialele documentare care le insotesc, esenta vietii lui Capa, o viata in linia intii, atit pe fronturile de lupta cit si in profesia in care a fost cel mai bun, parcurgind in scurt timp drumul de la statutul de curier pentru un o agentie de fotografie din Berlin, la acela de cel mai cunoscut fotograf de razboi din lume.

Robert Capa este acel fotograf care a pus bazele fotojurnalismului modern. De la Robert Capa incoace au inceput fotojurnalistii ca sa lucreze in stilul lui. El era intotdeauna aproape de eveniment si evenimentele pe care le-a fotografiat erau pe prima pagina, pentru ca principalul lucru pe care il arata era omul in mijlocul evenimentului, nu evenimentul in sine. Intotdeauna incerca sa fie un om acolo a carui mimica, a carui infatisare reda aspectul evenimentului. El a fost primul fotoreporter care a sarit cu parasuta, el a transmis prima fotografie prin telex. Totdeauna era pe drumuri”, a punctat la vernisaj Inos Henning, presedintele Asociatiei Fotografilor „Gyulai Ferenc”, din judetul Covasna , unul dintre organizatorii expozitiei.


Interpretind evenimentul expozitional din Bacau in context istoric, criticul de arta Iulian Bucur a subliniat importanta fotojurnalismului in “scrierea” istoriei lumii.

“Pe simezele noastre sint niste fotografii, niste documente, fara ele nu exista Razboiul Civil spaniol, fara aceste documente nu exista Al doilea razboi mondial si ne putem indoi daca a existat vreodata sau nu Uniunea Sovietica. Fotografiile nu vor ramine decit niste dovezi ale unor evenimente despre care ne putem indoi”, a spus in discursul sau tinarul critic de arta bacauan.

Vernisajul a fost precedat de un recital al pianistei Ozana Kalmuski – Zarea. In interpretarea sa, lucrari de Frantz Liszt si Frederic Chopin au fost un exemplu pentru echilibrul care poate fi atins prin arta, in fata razboaielor, de orice fel.

Premiera nationala

Expozitia „D – Day”, gazduita de Centrul de Cultura din Bacau, este o premiera nationala. Fotografiile, provenite din colectia Muzeului de Arta Fotografica din Kecskemet, Ungaria, au fost aduse si itinerate in România de Centrul de Cultura Arcus, din judetul Covasna.

“Acestea sint lucrari pe Cornel Capa, fratele lui Robert Capa, le-a donat Muzeului de Fotografi din Kecskemet. in 1986, cind se afla intr-o vizita la Budapesta. Noi le-am imprumut pentru doi ani de zile. Sintem primii care le-am adus in România, in sensul acesta este o premiera. Expozitia are 69 de lucrari, de la prima fotografie publicata, cu Lev Trotki, pina la ultima, facuta in Vietnam, in 1954. El in timpul asta are cel putin 6 – 7 mii de lucrari dar care sint in proprietatea ICP-ului de la New York si la Magnum din Paris”, a declarat Attila Kopacz, director al Centrului de Cultura Arcus.

Expozitia a mai fost la Tg. Mures, Odorheiul Secuiesc, Bucuresti si urmeaza sa fie dusa la Sibiu.

Cei interesati de biografia lui Robert Capa vor gasi date despre aventuroasa lui viata in cartea “Slightly out of focus”, publicata in 1947. O varianta in limba franceza a acestui volum a aparut in 2003.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular