Secţia Arheologie – Istorie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău organizează joi, 18 aprilie 2013, în colaborare cu Serviciul Judeţean Bacău al Arhivelor Naţionale, Simpozionul ştiinţific „România şi «Primăvara pragheză»”, dedicat evenimentelor desfăşurate în Cehoslovacia în anul 1968.
Programul manifestării va debuta la ora 12.00 şi va include o serie de comunicări ştiinţifice şi o proiecţie cu imagini şi documente de epocă.
Vor susţine prezentări prof.dr. Anton Coşa („Primăvara de la Praga”), dr. Marius-Alexandru Istina („Poziţia României faţă de evenimentele de la Praga”) şi prof. Vilică Munteanu („Consecinţele poziţiei României faţă de ocuparea Cehoslovaciei asupra politicii externe româneşti”).
Dr. Marius Alexandru Istina, referitor la evenimentele comemorate:
„În luna aprilie a acelui an, Alexander Dubček a lansat un program de reforme, urmărind o liberalizare a societăţii cehoslovace, un «socialism cu faţă» umană. Implicaţiile acestui fapt au fost deosebite, datorită evoluţiei evenimentelor interne şi internaţionale. Radicalizarea poziţiei unor elemente din cadrul Partidului Comunist Cehoslovac, fricţiunile dintre conservatori şi reformişti, presiunea populară pentru aplicarea reformelor şi lărgirea cadrului acestora au agravat situaţia. În acest context, Uniunea Sovietică, împreună cu aliaţi din Pactul de la Varşovia, au intervenit în forţă, în noaptea de 21-22 august, înăbuşind sângeros «Primăvara de la Praga».
Regimul comunist de la Bucureşti nu a acceptat să intervină împotriva Cehoslovaciei, iar Nicolae Ceauşescu a criticat foarte dur politica URSS faţă de regimul din Cehoslovacia. Acest fapt i-a atras o poziţie favorabilă în relaţia cu statele occidentale pentru o bună perioadă de timp”.