După mai mulţi ani de în care a fost forţat de împrejurări să funcţioneze la capacitate redusă din cauza lipsei de spaţiu, Muzeul de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, amplasat în Parcul Cancicov din Bacău, se apropie tot mai mult de imaginea proiectului iniţial al instituţiei şi expune vederii publicului tot mai mult din patrimoniul propriu, ţinut pînă acum în depozite. Astăzi a fost deschisă cea mai mare expoziţie permanentă a muzeului, „Păduri din România”, care aduce în faţa publicului peste 100 de specii de plante şi animale prezente în pădurile de foioase şi conifere din România.
Printre acestea, vizitatorii pot vedea, în diorame de mari dimensiuni, mai multe exponate naturalizate precum două exemplare de masculi de cerb carpatin, expuşi ultima oară acum 30 de ani, în fosta expoziţie, în prezent desfiinţată, de pe strada Karl Marx, un cerb lopătar, un urs carpatin, un lup, buha, cea mai mare pasăre răpitoare de noapte din România, ori cocoşul de munte.
Pe lîngă exponatele specifice, expoziţia prezintă o serie de module interactive care permit vizitatorului să descopere informaţii noi şi interesante, cu privire la vieţuitoarele din ecosistemul din pădure. Această zonă i-a atras imediat pe copiii aflaţi la vernisaj, care au început să butoneze aparatele în căutarea răspunsurilor corecte sau să învîrtă cuburile pentru a găsi imaginea potrivită.
Gabriela Gurău, directoarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, a declarat cît în glumă cît în serios că speră ca interesul pentru expoziţiile instituţiei să devină pe viitor atît de mare încît băcăuanii să fie nevoiţi să stea la coadă pentru a le vizita.
Dincolo de glumă, însă, specialişti din ţară, prezenţi la eveniment, au apreciat că muzeul băcăuan este reprezentativ pentru zona Moldovei şi nu s-au ferit să-l numească „o bijuterie”.
Prof.dr. Constantin Toma, membru titular al Academiei Române, coordonator de doctorat la Universitatea „Al.I.CUza”, Iaşi:
„Vin la acest muzeu de peste 35 de ani, în clădirea veche, şi m-am bucurat de ceea ce au putut realiza prin sprijinul pe care l-au acordat forţele locale pentru a se bucura toţi cetăţenii din această zonă de viaţa existentă în natură, adunată, concentrată, frumos organizată, în muzee.
Am colindat multe muzee în lume şi ultimul care mi-a rămas în minte este cel de la Paris, Museum National d’Histoire Naturelle, către care tindem mai toate muzeele noastre, şi am vizitat recent Muzeul Naţional „Grigore Antipa” din Bucureşti, reabilitat, renovat, deschis publicului, de care se bucură tot românul. Ei, alături de acest muzeu, ca trei surori ceva mai mici, este în primul rînd Muzeul din Bacău, Muzeul din Galaţi, Muzeul din Piteşti, cele trei mari muzee din România, care tind şi cer sprijinul ştiinţific de la Muzeul Naţional „Grigore Antipa”, încît eu mă bucur că în Moldova avem un asemenea mare muzeu. CU cel de la Iaşi nu mă pot lăuda. Acesta sste o bijuterie a Bacăului.
Este o bijuterie şi clădirea, şi organizarea pieselor de care dispun şi este o mîndrie pentru noi, cei care i-am format pe toţi elevii care astăzi sînt specialişti aici pentru că formează un tot în a organiza atît de frumos în fiecare an altceva, de data acesta, o expoziţie superbă, bine gîndită, ştiinţifică, dar aplicată la nivelul publicului larg, avizat şi chiar neavizat, la îndemîna copiilor, pentru ca profesorii de ştiinţe naturale din şcoli să-şi organizeze aici fiecare lucrare practică. Impresionează păstrarea pură a fondului ştiinţific, caracterizarea ştiinţifică pe scurt cu un un limbaj care să fie bine asimilat de tineri mai ales, pe care trebuie să-i scoatem cît mai mult din baruri, şi să-i aducem aici, că au ce vedea”.
Prezente la expoziţie, două eleve de clasă primară, din Bacău, şi-au imaginat deja cum vor populariza ele expoziţia în rîndul colegilor, pentru a-i atrage şi pe ei să viziteze muzeul:
„Le voi spune să vină să vadă animale din alte timpuri, pentru că ele n-au mai văzut aceste animale dinainte. Mai sînt şi unele păsări cu pene frumoase”, a zis Mara Bucur, o elevă de clasa II-a, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare”, din Bacău.
„Trebuie să vină să vadă şi ei să se intereseze de ce este aici, sînt animale sălbatice, bufniţe”, a adăugat şi Maria Horoiu, o elevă în vîrstă de opt ani, de la Şcoala „Spiru Haret”, din Bacău.
Deschiderea Expoziţiei „Păduri din România” a avut loc în cadrul celei de-a X-a ediţii a Simpozionului ştiinţific “Biologia şi dezvoltarea durabilă”, organizat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea”, din Bacău, în perioada 8 – 9 noiembrie 2012.
FOTO: Răzvan BIBIRE