S-a deschis Expoziţia „B”

Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România a deschis vineri, 2 martie, la Galeriile „Frunzetti”, cea de-a treia ediţie a Expoziţiei „B”.

Proiectul este organizat în jurul personalităţii maestrului Ilie Boca, iniţiatorul, în anii ’90, a unei Universităţi de Artă în Bacău. Expoziţia reuneşte lucrări a peste 20 de plasticieni băcăuani, foşti absolvenţi sau profesori ai acestei şcoli, actuali colegi, în cea mai mare parte, în cadrul Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Veţi vedea pe simeze lucrări semnate de Ilie Boca, Ovidiu Marciuc, Carmen Poenaru, Vasile Crăiţă Mândră şi Dany Zărnescu, în galeria profesorilor, sau de artişti precum Viorica Zaharia, Geanina Ivu Vlad, Constantin Ciupercă, Doina Munteanu, Adrian Paiu, Dionis Puşcuţă, Marius Crăiţă Mândră, Constantin Tănăsache, Tamara Antal, Liliana Dumitriu, Monica Carp, Dorel Făcăoaru, Dumitru Macovei, Ştefan Suditu, Carmen Istrati Murariu şi Carmen Voisei.

„Am organizat această expoziţie să ne amintim de acea Academie de Arte din Bacău, care a existat cu ajutorul maestrului Ilie Boca. Ne aflăm la a treia expoziţie după sub deviza acestui „B”, „B” de la Boca, de la Bacău. Am vrut să facem expoziţia şi pentru a coagula un grup format din studenţii de atunci şi profesorii lor”, a declarat Dionis Puşcuţă, preşedinte al UAP Bacău.

Vernisajul a fost prilej de rememorare a momentelor de început al acestei „poveşti superbe”, după cum a numit-o artistul Vasile Crăiţă Mîndră, cînd entuziamul suplinea amărăciunea greutăţilor întîmpinate, dar şi de redefinire a unui regret adîncit cu anii, că proiectul s-a încheiat după prima promoţie de şase ani şi că Bacăul nu are în prezent un învăţămînt universitar de artă.

„Mă bucur că sîntem pe simezele acestei galerii, profesori şi foşti studenţi, aş mai aminti că, pe lîngă cei de la Bacău şi Bucureşti, au mai fost şi profesori de la Iaşi, printre care şi Dan Hatmanu şi alţii, care au sprijinit partea teoretică a cursurilor noastre. Am regretul că Universitatea din Bacău n-a putut realiza, deşi i-a fost solicitată de mai multe ori, dezvoltarea unei secţii de artă. Chiar Academia de Artă din Bucureşti s-a oferit să deschidă în cadrul Universităţii din Bacău o secţie a Bucureştiului, dar văd că nu prea au poftă de asemenea dezvoltări, ar trebui probabil să existe o presiune din partea doritorilor din Bacău să se poată înfiinţa aici nişte secţii de artă. Cred că viitorul va dezvolta şi aceste proiecte, sper să ne vedem cît mai des în asemenea întîlniri de artă. Vă doresc tot ce e bine şi succes”, s-a adresat maestrul Ilie Boca participanţilor la vernisaj.


Carmen Mihalache
, critic de artă şi redactor – şef al Revistei de Cultură „Ateneu”, a vorbit despre energia creatorului Ilie Boca numindu-i „norocoşi” pe cei care au avut şansa de a-i fi fost studenţi la cursurile de artă din Bacău.

Ilie Boca dobîndeşte cu timpul un aer de tinereţe, şi de fiecare dată cînd îl văd – lui îi place să stea la vorbe, la taifas – îmi spune că are noi proiecte, ceea ce este extraordinar, pentru că această tinereţe interioară este contagioasă. Se spune că învăţăm foarte mult din cărţi sau că învăţăm totul din cărţi dar la un moment dat învăţăm foarte mult de la oameni şi sîntem chiar suma întîlnirilor cu astfel de oameni. O întîlnire din aceasta, eu îi zic providenţială, aţi avut voi, cei care aţi avut prilejul să staţi alături de Ilie Boca, şi să mergeţi la o facultate pe care el a visat-o. Are o capacitate de dăruire, o generozitate extraordinară. În puţine cuvinte aş vrea să vă spun că eu îl simt ca un fel de fortăreaţă, este un fel de fort, este ceva puternic, care mă face şi pe mine mai puternică. Credinţa unui mare artist te apărără cumva de vulgaritate, de ignoranţă, de tot ce este urît în viaţa noastră de zi cu zi, te duce cu gîndul mai departe”, a declarat criticul de artă la vernisaj.

În numărul din luna februarie al Revistei de Cultură „Ateneu” veţi putea citi un interviu pe care Carmen Mihalache l-a realizat cu maestrul Ilie Boca.

Expoziţia poate fi văzută la sediul Galeriilor „Frunzetti”, din strada str. N. Bălcescu nr. 12.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular