S-a ridicat cortina Galei „Star” 2013. Primul spectacol, anulat – UPDATE VIDEO

0
1224

În această seară s-a dat startul celei de-a VIII-a ediţii a Galei „Star”, festival internaţional al recitalurilor dramatice, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia”, din Bacău, cu sprijin financiar din partea Primăriei Bacău, a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi a Ministerului Culturii.

La sugestia lui Adrian Găzdaru, director al Teatrului băcăuan, evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria actriţei Irina Petrescu, membră a juriului ediţiei 2012 a festivalului.

Înainte ca gala să-şi continue drumul său, actori, regizori, critici de teatru, invitaţi, simpli spectatori prezenţi la festivitate s-au ridicat în picioare şi au păstrat tăcerea timp de cîteva secunde în semn de respect pentru distinsa Doamnă a teatrului românesc, care a încetat din viaţă pe 19 martie 2013.

„A fost destul de greu să finanţăm această Gală. Vreau să mulţumesc în numele Teatrului Municipal «Bacovia» tuturor celor care s-au implicat, oameni care au înţeles importanţa actului cultural într-o perioadă a consumismului în care produsul artistic a devenit deja un bun de consum, un factor de entertainment. Sper să fie o gală reuşită, să depăşească ediţiile anterioare. Vă doresc să aveţi o perioadă minunată aici, la Bacău”, şi-a continuat discursul său de la deschidere directorul Adrian Găzdaru, aducînd mulţumiri speciale autorităţilor locale şi sponsorilor care au sprijinit organizarea ediţiei 2013 a festivalului, dar şi partenerilor media, printre care şi blogului farafiltru.net.

Ediţia 2013 a debutat, însă, din păcate, cu o anulare de spectacol. Recitalul „Novecento”, programat în deschiderea secţiunii concurs a festivalului, nu s-a mai jucat. În locul său a păşit pe scenă, de la 16.30, „Actorul”, interpretat de Alex Vlad, de la Teatrul în Culise, din Bucureşti.

„Se pare că în rîndul tinerilor actori, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar, din păcate, începînd de anul trecut s-a creat aşa un curent, «Hai să ne înscriem, cîştigăm preselecţia, după care nu mai venim». De aceea şi în deschiderea acestei ediţii avem un concurent, Mihai Costache, care a catadicsit să ne spună că nu vine la Gala «Star», pentru că i s-a stricat maşina. Şi-a găsit şi anul, exact cînd este o ediţie eveniment”, a comentat Adrian Găzdaru absenţa tînărului actor din programul ediţiei, o ediţie care ii are printre invitaţi pe soprana Angela Gheorgiu şi pe dramaturgul spaniol Fernando Arrabal.

Chiar dacă anul acesta Teatrul din Bacău nu are un actor înscris în competiţie, publicul fidel festivalului a fost încîntat să afle că şi la ediţia 2013 se va bucura de apariţiile pline de sens şi de umor ale actorului băcăuan Bogdan Matei, „brandul” festivalului cum l-ar fi numit criticul de teatru Ştefan Oprea, după spusele directorului Adrian Găzdaru, spiriduşul galei, cum i-aş spune eu, cel care aduce zîmbetul pe chipul spectatorilor, surprinzîndu-i ba pe holurile Teatrului, între spectacole, ba pe scenă, în chip de prezentator – personaj.

De asemenea, un juriu format din actori ai Teatrului din Bacău va acorda anul acesta un premiu celui mai bun one man show al ediţiei, dintre cele nouă rămase în concurs.

Juriul oficial este format din criticii de teatru Adrienne Darvay-Nagy (Budapesta), Monica Andronescu şi actriţa Mihaela Teleoacă.

În această seară, programul festivalului va continua cu recitalul extraordinar oferit de soprana Angela Gheorghiu, care va primi din partea Bacăului titlul de Cetăţean de Onoare.

Aflaţi de aici programul următoarelor zile de festival.

Gala „Star”