S-a stins din viata actorul Nicolae Rosioru

1
957

Luni, 18 aprilie 2011, inima actorului Nicolae Rosioru a incetat sa mai bata. Dupa repetate probleme cardiace, artistul bacauan a incetat din viata, la virsta de 84 de ani.

A slujit scena din Bacau zeci de ani, ca actor si chiar ca regizor iar dupa pensionare s-a facut cunoscut si ca romancier, publicind mai multe carti de proza.

Slujba de inmormintare va avea loc joi, 21 aprilie, de la ora 12.00, la Cimitirul „Central”.

Nicolae Rosioru (n. 9 aprilie 1927 – d. 18 aprilie 2011)
(Comunicatul Teatrului Municipal „Bacovia”, trimis la citeva ore dupa nefericitul eveniment)

„S-a stins din viata actorul Nicolae Rosioru. Viaţa lui a fost TEATRUL, pe care l-a servit cu respect si credinta. Facea parte din artistii care au facut din meserie o religie. Absolvent al Facultatii de teatru, Bucuresti, Nicolae Rosioru a debutat alaturi de George Vraca, Marioara Voiculescu, Polizu, Gheorghe Soare, Ion Dragoman, Nicolae Brancomir, Pop Martian si altii…cu tragedia lui Sofocle « Oedip Rege » pe scena Teatrului National Bucuresti.

Nu mai putin lipsit de importanta, in viata sa artistica a fost si faptul ca a putut lucra sub bagheta celebrilor regizori artistici ca: Ion Schighian, Sica Alexandrescu, Moni Ghelerter, Val Mugur, Dan Nasta, Al Toscani, G.M. Teodorescu, Nicusor Constantinescu, Al Finti si altii.

Parasind « Nationalul » bucurestean, avand alaturi de bagajul de cunostinte artistice si un premiu de creatie dat de directorul Zaharia Stancu, pentru rolul generalului Kller din piesa « Tanara garda » de Fadeev, a revenit la vechea lui iubire si dorinta a copilariei, « Teatrul National » din dulcele targ al Iesilor.

Din motive personale, pe scena aceasta n-a jucat decat 5 ani, cerandu-si transferul la Teatrul din Bacau. Desi putini, acesti ani jucati pe scena Nationalului din Iasi, i-au lasat adanci si frumoase amintiri. Aici a jucat alaturi de nemuritoarea « Chirita » interpretata atat de magnific de Miluta Gheorghiu, G. Popovici, Constantin Sava, Nicusor Venias, Constantin Protopopescu, Niculae Suba (tataia) Ion Lascar, Stefan Dancinescu, Traian Ghitescu, si altii, actori pe care nu-i va uita niciodata.

Si de aici nu a plecat cu mana goala, primind un premiu de creatie pentru rolul calugarului Iacob Iassa din piesa « Undeva intr-o tara » .

La Teatrul din Bacau, s-a straduit sa-si puna in valoare toate calitatile sale de actor total. A jucat, a dansat, a cantat in diferite spectacole muzicale si de revista, spectatorii bacauani poate isi mai amintesc de « Sa rada lumea » sau « Revista tot revista » , spectacole scrise cu mult umor de Radu Mircea Ratescu si Florin Gheuca.

Intr-un astfel de spectacol de revista a jucat si la Iasi, avand-o partenera pe Tamara Buciuceanu.

A acoperit cu destul aplomb si veridicitate partituri destul de grele atat in spectacole de drama, cat si in cele de comedie. Nu s-a zbatut niciodata sa joace numai roluri principale, desi , experienta anilor de teatru si felul prin care se achita de orice rol ce i se incredinta il indrituiau, poate, sa o faca. A jucat cu aceeasi abnegatie si seriozitate orice rol, pentru el neexistand rol mare sau rol mic. N-a refuzat niciodata, de cate ori a fost solicitat., sa indrume activitatea artistilor amatori, fiind ani la rand si profesor la Scoala Populara de Arta.

Pentru multi dintre spectatorii acestui oras, cat si pentru multi din intreaga tara unde a jucat, fiind in turneu, acest actor le va ramane in amintire cel putin cu rolurile interpretate in piesele : DESPOT VODA, O SCRISOARE PIERDUTA, PAINE AMARA, OAMENI CARE TAC, INSIR-TE MARGARITE, OMUL CARE A VAZUT MOARTEA, JOCUL DE-A VACANTA, INTRIGA SI IUBIRE, RAZBUNAREA MORTULUI, TACHE, IANCHE SI CADAR, A DOUASPREZECEA NOAPTE

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!”