Şcoala de bune maniere

1
1235

Primesc din ce în ce mai des veşti bune dinspre noi. Poate am început eu să învăţ să ascult sau poate pur şi simplu ceva bun ni se întîmplă şi, chiar fără să ştim neapărat unii de alţii, am început tot mai mulţi să spunem „nu” cînd la televizor, în spaţiul public real sau virtual ni se arată chipuri hidoase ale umanităţii noastre. Nu, nu sîntem noi cei pe care ni-i arătaţi în emisiunile de divertisment, în talk-show-urile politice, în tabloide, în cluburi, nu, nu noi cerem mizeria pe care ne-o oferiţi la televizor, şi în presa de scandal, cel puţin, noi avem alte aşteptări şi altă imagine despre lume.

Zilele trecute o tînără mamă pe care am întîlnit-o pentru prima dată mi-a spus că ar dori să-şi dea fetiţa în vîrstă de opt ani la nişte cursuri unde ar putea să înveţe bunele maniere în societate, să înveţe cum să aibă o ţinută elegantă în mers, şi m-a întrebat dacă ştiu să existe aşa ceva în Bacău.

M-am uitat zîmbind la ea şi i-am mărturisit că întrebarea ei mă încîntă şi mă surprinde în acelaşi timp, în cunoscutul context social românesc invadat de vulgaritate.

„Ştiu că sîntem tot mai mîrlani, dar mie nu-mi plac mîrlănismele, eu nu vreau să trăiesc aşa”, mi-a spus, şi răspunsul ei mi-a hrănit ideea că în curînd ceva bun se va întîmpla cu noi, şi televiziunile şi ziarele vor trebui să ne urmeze sau vor dispărea.

I-am recomandat să-şi înscrie fetiţa la un curs de dans, unde poate învăţa nu doar cum să-şi îndrepte ţinuta în mers dar şi un anumit tip de disciplină care o va ajuta şi la şcoală şi în viaţă.

Eu nu ştiu să existe şcoli/cursuri de bune maniere în Bacău, poate nici în ţară să nu fie, probabil că unii dintre voi chiar aţi zîmbit a glumă bună, cu gîndul la pensioanele de altădată, dar mie se pare o idee extraordinară şi, dacă aş avea fetiţă, şi ar exista o astfel de şcoală, aş înscrie-o la cursurile ei. Şi tare cred că băieţii le vor prefera pe fetele cu maniere elegante.

Probabil că nu e o idee chiar de lepădat să deschidă cineva o astfel de şcoală particulară sau măcar un curs la Palatul Copiilor. Voi ştiţi să existe asemenea cursuri în Bacău? Sau v-aţi înscrie copiii la ele?