Scriitorul somer

5
1152

some1.jpgAre 41 de ani, e somer, a lucrat in Austria la gradinarit sau carat mobila iar simbata, 16 mai, si-a lansat, la Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacau, volumul de debut: „Fanica si popa” (Editura „Universitas XXI”), un microroman cu accente autobiografice, inspirat de oameni pe care i-a intilnit si intimplari pe care le-a trait in Bacau. Acesta este Sandu Romeo Narcis, un tinar bacauan fara vechime in cartea de munca dar cu citeva premii literare importante in biografie.

Increzator in sine, observator critic al fenomenului literar românesc, spirit revolutionar pe alocuri – vrea sa dedice pamflete tuturor marilor edituri care i-au refuzat manuscrisele si sa spuna ce n-au avut altii curaj sa zica despre cum se publica la aceste edituri – Sandu Romeo Narcis este o aparitie inedita in spatiul literar bacauan in care ma intreb cit ii va lua sa invete compromisul.

La lansare a fost asemanat cu Ion Luca Caragiale, pentru ironia si umorul neasteptat din microromanul sau, si cu Mateiu Caragiale, pentru „craii” pe care cititorul ii descopera la lectura cartii „Fanica si popa„.

Poetul si criticul literar Petru Scutelnicu a spus despre acest volum de debut ca „are fraza bine scrisa„, iar publicistul Bogdan Ulmu ca este „un roman foarte bun, cu o lume interesanta, care contine de toate pentru toti. (…) Tipul de paznic hot, reprezentat aici, a ploriferat si da de lucru DNA-ului si Procuraturii„. Poetul Calistrat Costin, presedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacau, a subliniat, de asemenea, ca „Fanica si popa” este „un jurnal, o carte extrem de pitoresca, in care personajele nu se feresc de limbajul direct, frust” iar poetul Nicolae Mihai l-a dat de gol pe vecinul Sandu Romeo Narcis ca este „un ahtiat care umbla dupa personaje”. Tinarul scriitor a recunoscut ca e vinator pasionat de replici si personaje si si-a aratat “arma” de care sa ne ferim: un reportofon.

Realitatea bate imaginatia. Nu vad de ce as face efort sa inventez cind am totul de-a gata. Cred ca-s copilul norocului, unde se intimpla ceva, ma aflu si eu”, a declarat tinarul autor lansat. Drept dovada ca realitatea este sursa inspiratiei sale, la eveniment a fost prezent si unul dintre personajele principale ale cartii: Fanica.

Sandu Romeo Narcis a anuntat ca are deja in pregatire doua carti de nuvele si trei romane, inspirate de experientele traite, la munca, in Austria. „Fanica si popa” poate fi achizitionata de la Libraria „Glissando”.