Are 41 de ani, e somer, a lucrat in Austria la gradinarit sau carat mobila iar simbata, 16 mai, si-a lansat, la Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacau, volumul de debut: „Fanica si popa” (Editura „Universitas XXI”), un microroman cu accente autobiografice, inspirat de oameni pe care i-a intilnit si intimplari pe care le-a trait in Bacau. Acesta este Sandu Romeo Narcis, un tinar bacauan fara vechime in cartea de munca dar cu citeva premii literare importante in biografie.
Increzator in sine, observator critic al fenomenului literar românesc, spirit revolutionar pe alocuri – vrea sa dedice pamflete tuturor marilor edituri care i-au refuzat manuscrisele si sa spuna ce n-au avut altii curaj sa zica despre cum se publica la aceste edituri – Sandu Romeo Narcis este o aparitie inedita in spatiul literar bacauan in care ma intreb cit ii va lua sa invete compromisul.
La lansare a fost asemanat cu Ion Luca Caragiale, pentru ironia si umorul neasteptat din microromanul sau, si cu Mateiu Caragiale, pentru „craii” pe care cititorul ii descopera la lectura cartii „Fanica si popa„.
Poetul si criticul literar Petru Scutelnicu a spus despre acest volum de debut ca „are fraza bine scrisa„, iar publicistul Bogdan Ulmu ca este „un roman foarte bun, cu o lume interesanta, care contine de toate pentru toti. (…) Tipul de paznic hot, reprezentat aici, a ploriferat si da de lucru DNA-ului si Procuraturii„. Poetul Calistrat Costin, presedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacau, a subliniat, de asemenea, ca „Fanica si popa” este „un jurnal, o carte extrem de pitoresca, in care personajele nu se feresc de limbajul direct, frust” iar poetul Nicolae Mihai l-a dat de gol pe vecinul Sandu Romeo Narcis ca este „un ahtiat care umbla dupa personaje”. Tinarul scriitor a recunoscut ca e vinator pasionat de replici si personaje si si-a aratat “arma” de care sa ne ferim: un reportofon.
„Realitatea bate imaginatia. Nu vad de ce as face efort sa inventez cind am totul de-a gata. Cred ca-s copilul norocului, unde se intimpla ceva, ma aflu si eu”, a declarat tinarul autor lansat. Drept dovada ca realitatea este sursa inspiratiei sale, la eveniment a fost prezent si unul dintre personajele principale ale cartii: Fanica.
Sandu Romeo Narcis a anuntat ca are deja in pregatire doua carti de nuvele si trei romane, inspirate de experientele traite, la munca, in Austria. „Fanica si popa” poate fi achizitionata de la Libraria „Glissando”.
Il cunosc pe Narcis de prin `97 – 98 cand lucra pe atunci la un ziar local cu un alt fost coleg, Catalin ca si Tiberi, Claudiu s.a. Primii erau cunoscuti in mediul artistic si cultural ca fiind incisivi si de care trebuia sa te cam feresti. Stiam ca te poate face eroul sau protagonistul(a) unei proze inca de atunci. Nu am crezut ca sunt rautaciosi si daca pareau se intampla de fapt ca scriau un adevar, care era sau nu, obiectiv d.p.d.v. al autorului. Nimanui nu-i place sa fie ridicularizat, desi acceptarea ridicolului dupa cum scria si Eliade in „Oceanografie” – „Invitatie la ridicol”, e o calitate, o dovada de inteligenta si de ce nu, de intelepciune. A avea curaj nu e intotdeauna o neghiobie iar daca da, trebuie ca inveti ceva, afli altceva, cunosti, incerci o experienta.
E foarte bine ca Narcis isi afla personajele in cotidian iar pentru asta chiar merita felicitat!
Pacat ca astazi se citeste prea putin.
il cunosc pe narcis din austria e amuzant si e un prieten de nadejde cand nu-l tradezi sau pacalesti intradevar culege fraze si dialoguri dintre romanii aflati la munca sau mai bine zisi plecati din saracia din romania multi dintre ei gasind greu de munca si astept lansarea cartii despre care vorbeste de vreo 4 ani
Buna Narcis,ce faci ??
M-a bucur mult ca te-am gasit pe internet si ca se scrie frumos despre tine.
Talentul si inspiratiile tale m-au imptresionat mult.
Poate ne auzim zilele acestea la tel.
Pe pup
mihaela